Direct naar artikelinhoud
NieuwsReizen

Het plan van Griekenland: toeristen lokken naar covidvrije eilanden

Griekenland wil zo snel mogelijk weer toeristen met muilezeltjes de pittoreske trappen van zijn eilanden zien opklimmen.Beeld BELGAIMAGE

Griekenland gaat op 14 mei weer open, meldde minister van Toerisme Haris Theocharis tijdens de virtuele toeristenbeurs van Berlijn. Het land wil de inwoners van zijn kleine eilanden zo snel mogelijk vaccineren en die dan in de kijker zetten als de ideale covidvrije reisbestemming.

Het Griekse plan is om de bevolking van veertig eilanden met minder dan 1.000 bewoners in één keer volledig te vaccineren. Dat gebeurde bijvoorbeeld al op Kastellorizo, een mini-eilandje vlak bij de Turkse kust met 500 volwassen bewoners.

Het is logistiek handig omdat er maar één keer vaccins en medisch personeel moeten worden gestuurd. Bovendien wil de Griekse regering de eilanden daarna promoten als de perfecte locatie voor een covidvrije vakantie. Niet voor niets was premier Kyriakos Mitsotakis de eerste leider die in januari al bij de Europese Unie aandrong op het vaccinatiepaspoort.

De nood is hoog in Griekenland, waar de toerismesector normaal gesproken goed is voor meer dan 20 procent van de economie. Vorig jaar kwamen er driekwart minder toeristen dan in 2019 en kromp de toch al kwetsbare Griekse economie met ruim 8 procent.

‘Te langzaam’

In februari sloot Griekenland al een akkoord met Israël, waardoor Israëli’s met een ‘groene kaart’ door vaccinatie, het afleggen van een negatieve test of de aanwezigheid van antilichamen vrij zijn om het land in te reizen. Mitsotakis wil nu ook zulke akkoorden sluiten met onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, samen met Duitsland de belangrijkste leveranciers van toeristen.

Het kan voor de Grieken niet snel genoeg gaan. “Europa beweegt te langzaam”, verklaarde minister Theocharis tegenover online magazine Politico. “Er zou in alle landen politieke wil moeten zijn om dit zo snel mogelijk te realiseren.”

Op dit moment zijn de besmettingen in Griekenland nog hoog. De ziekenhuizen liggen vol en het land zit al sinds begin november in lockdowns van wisselende strengheid. Toch is de toerismeminister optimistisch over de zomer. De boekingen van Britten, die vanaf 17 mei weer op vakantie mogen, beginnen al binnen te stromen. “Dit jaar wordt hoe dan ook beter dan vorig jaar.”