Direct naar artikelinhoud
NieuwsMuziek

Netsky onder vuur na filmpjes over ceremoniële dans van Maori’s: ‘Ik schaam me’

Netsky.Beeld Joel McDowell

De Belgische dj Netsky ligt onder vuur vanwege een filmpje dat hij postte op sociale media. Daarin lijkt hij te lachen met de Haka, een ceremoniële dans van de Maori’s. 

De Haka is een rituele dans die bijvoorbeeld wordt uitgevoerd door de rugbyspelers van Nieuw-Zeeland, voor ze aan een match beginnen. De bedoeling is om de goden en voorvaderen aan te roepen. De Haka wordt ook wel gezien als intimiderende oorlogsdans, gezien hij vaak wordt uitgevoerd voor een strijd. Boris Daenen, zoals Netsky echt heet, bekeek zo’n rugbymatch met een paar vrienden tijdens de America’s Cup. Zij besloten om de dans - en bijhorende gezichtsuitdrukkingen - na te doen. Daenen legde alles vast op video en postte het filmpje vervolgens op het internet. 

Op sociale media barstte er meteen een debat los: “Die dans hoort bij onze cultuur, het is geen bron van entertainment voor jou”, klinkt het. “Dat filmpje had nooit gemaakt mogen worden.” Ook het Nieuw-Zeelandse parlementslid Debbie Ngarewa-Packer sprak zich uit over het filmpje: “Schandelijk is het.” 

 “Ik schaam me”, schrijft Netsky nu op Twitter. “Ik heb duidelijk nog veel te leren. Ik moet bijleren over culturele toe-eigening en ik ben vastberaden om dat ook te doen. Ik bied mijn excuses aan bij iedereen die ik beledigd heb.” Alle filmpjes zijn intussen offline gehaald. Sommige vrienden van Netsky die in de video te zien waren, hebben hun sociale media verwijderd. 

Twitter bericht wordt geladen...