Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronavirus

Drie schooldirecteurs getuigen: ‘We hadden corona zo goed onder controle en dan in één keer... een explosie’

Directeur Ann Muylaert van Basisschool 't Wimpelke is al sinds zondag bijna onafgebroken in de weer om alles geregeld te krijgen.Beeld Photo News

‘Tot vorige week hadden we alles nog goed onder controle. En nu, in één keer… het is een explosie.’ Basisschool ’t Wimpelke in Impe (Lede) is dicht nadat in het derde leerjaar negentien van de 26 leerlingen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Ook elders in Vlaanderen zit het virus tussen de schoolmuren en moeten leerlingen thuis blijven. We vroegen drie schooldirecteurs hoe ze de crisis managen.

We krijgen Ann Muylaert in de late namiddag te pakken, want de directrice van 196 leerlingen van Basisschool ’t Wilmpelke is druk bezig met het ruimen van scherven van de covid-explosie die eind vorige week het derde leerjaar van juf Olga trof. Negentien van de 26 kinderen legden inmiddels een positieve test af, vijf een negatieve en voor de twee anderen is er geen resultaat. Ook drie leerkrachten zijn positief en ook een leerling van het vijfde. De school blijft dicht tot 26 maart en Muylaert doet niets anders dan telefoneren en informeren, van ’s morgens tot ’s avonds laat.

Ik ben al negentien jaar directeur en heb al wat watertjes doorzwommen, maar dit is wel heel diep water. Het weegt en ik ben bang dat ik later een weerslag ga krijgen.
Ann MuylaertDirecteur BS ‘t Wimpelke (Impe)

“Het enige wat ik vandaag heb gegeten is een banaan”, zegt ze. “Ik had mijn gezin beloofd om woensdagmiddag thuis te zijn, maar ik hoop nu gewoon het avondeten te halen. Bijna een hele klas die besmet blijkt, dat is heel ingrijpend”, zegt ze. “Dit weegt enorm zwaar op mij en mijn schoolteam. Tot vorige week hadden we alles nog zo goed onder controle. En nu, in één keer, het is een explosie… (korte pauze) We hadden het niet meer in de hand. Zoiets overkomt je en je kunt niet anders dan voortdoen.”

Muylaert zelf heeft negatief getest. “Indien vrijdag mijn tweede test negatief is, dan mag ik ‘oef’ zeggen. In het andere geval, wordt het een probleem, ook naar mijn gezin toe. Ik houd me sterk, maar het is zwaar. Ik ben al negentien jaar directeur en heb dus al wat watertjes doorzwommen, maar dit is wel heel diep water. Het weegt en ik ben bang dat wanneer alles achter de rug is en we opnieuw in een rustige situatie komen, dat ik dan een weerslag ga krijgen. (Herpakt zich) Dat zien we dan wel weer, want nu moet ik er staan voor de leerkrachten, leerlingen en ouders. Als kapitein blijf ik, samen met mijn secretaresse die ik enorm dankbaar ben, als laatste op het schip.”

Overmacht

De Lagere School van Het Klavertje Vier in Knesselare telt ongeveer 200 leerlingen. Hier zijn niet het aantal besmettingen - het zijn er maar een paar - maar de onmogelijk te leggen puzzel die directeur Daan Terriere ‘dwongen’ om de school te sluiten. “Op een A3-blad heb ik alle klassen met de namen van alle leerlingen en leerkrachten opgeschreven. Wie positief was kreeg een kleur, wie in quarantaine moest een andere en dan de rest. Alles was overzichtelijk tot bleek dat enkele leerkrachten hun eigen kinderen op onze school hadden en dat die kinderen hoogrisicocontacten bleken voor wie geen opvang was. Dat bleek alleen op te lossen door leerlingen van verschillende klassen te gaan mengen maar dat kan in deze crisis natuurlijk niet.”

“Het is zo vlug gegaan en het gevoel was dat ik snel moest ingrijpen voordat het uit zijn voegen barstte. Na uitgebreid overleg bleek de enige oplossing om de school dicht te doen, hoewel er dus niet zo heel veel besmettingen waren. We zijn eigenlijk dicht omwille van organisatorische redenen, door overmacht.  Maandag gaat de school weer open. Wij hebben geen afstandsonderwijs georganiseerd, wij waren mee met alle leerstof en hebben de leerlingen opdrachten meegegeven. ”

Ik ben zelf besmet geraakt en ben nog aan het herstellen. Gelukkig kan ik steunen op de beleidsmensen en het secretariaat maar mentaal weegt het wel.
Monique BeusenDirecteur Sint-Martinusschool (Genk)

Monique Beusen van de Sint-Martinusschool in Genk, een school met 170 leerlingen en 45 personeelsleden, bellen we vlak voordat ze in overleg gaat. Ze is gehaast, klinkt vermoeid en praat gejaagd. In totaal testten negen personeelsleden en minstens acht leerlingen positief. Vorige vrijdag werd besloten om de school dicht te houden, maar in het overleg wil ze bekijken wanneer iedereen mag terugkeren. “Het was de eerste keer dat we de school hebben moeten sluiten. We hebben tijdens de eerste golf eens twee klassen in quarantaine gehad maar dat hadden we onder controle. Ik ben zelf ook besmet geraakt met het coronavirus en kan gelukkig steunen op de beleidsmensen en het secretariaat. We werken allemaal van thuis uit terwijl we eigenlijk nog aan het herstellen zijn. Het is een heel gedoe. Ik ben echt nog geen 100 procent en de medewerkers evenmin. Mentaal begint het zwaar te wegen, ja. Als het van mij afhangt, zouden ze na de ouderen en risicogroepen ook het onderwijzend personeel en leerlingen prioritair mogen vaccineren.”