Direct naar artikelinhoud
NieuwsSchietpartij Atlanta

Politie onder vuur na uitspraak: Atlanta-schutter had ‘een hele slechte dag’

Politiekapitein Jay Baker van de Cherokee County Sheriff's Office sprak gisteren de lokale media toe, naar aanleiding van de schietpartijen in Atlanta waarbij acht doden vielen.Beeld via REUTERS

De politie van Atlanta ligt onder vuur na de moord dinsdag op zes vrouwen van Aziatische afkomst. Woede is er over een uitspraak van de politie dat het ‘echt een hele slechte dag’ was voor de schutter. Burgerrechtenorganisaties zijn boos dat de politie de moorden nog altijd niet beschouwt als racistisch. 

Volgens de politiebaas van Atlanta, Rodney Bryant, is het nog te vroeg om te concluderen dat de moorden in een massagesalon en twee spa’s een hate crime zijn, een aanklacht waarop hogere straffen staan. “We zijn nog niet op dat punt”, aldus Bryant.

De witte schutter, Robert Long, schoot in korte tijd de zes Aziatische vrouwen dood, evenals twee witte personen. Hem is woensdag moord ten laste gelegd. Long (21) heeft tegenover de politie ontkend dat hij een racistisch motief had. Hij zegt seksverslaafd te zijn en dat de massagesalon en spa’s hem ieder keer in verleiding brachten. 

“Het was gisteren echt een hele slechte dag voor hem”, aldus woordvoerder Jay Baker van de politie van Cherokee County, het gebied buiten Atlanta waar vier doden vielen. “Deze uitspraak lijkt bedoeld om de daden te verklaren en te rechtvaardigen”, reageerde president Margaret Huang van het Southern Poverty Law Center, dat onderzoek doet naar racistische groepen in de VS. “Ik hoop dat de woordvoerder zich heeft versproken.”

Twitter bericht wordt geladen...

‘Slachtoffer beschuldigen’

Volgens Baker beschouwde Long de drie ondernemingen waar hij zijn slachtoffers maakte als ‘een verleiding voor hem die hij probeerde uit te schakelen. De uitspraken schoten ook burgemeester Keisha Lance Bottoms van Atlanta in het verkeerde keelgat. Longs verklaring dat van racisme geen sprake was, moet volgens haar met ‘een korreltje zout’ worden genomen. Ze is van mening dat de politie de schuld afschuift op de slachtoffers door te suggereren dat ze seks bedreven in de spa’s.

“We gaan niet het slachtoffer beschuldigen”, aldus de burgemeester. “We hebben geen aanvullende informatie over wat zijn motieven waren.” Volgens Lance Bottoms waren de massagesalon en spa’s niet in beeld bij de politie van Atlanta als zaken waar klanten konden betalen voor seksuele handelingen.

De moorden maken volgens haar duidelijk deel uit van het toenemende geweld tegen Aziatische Amerikanen sinds de pandemie vorig jaar losbrak. In tal van steden is het aantal incidenten waarbij deze groep de schuld krijgt van de coronacrisis flink toegenomen. Tot eind vorige maand zouden er volgens een actiegroep 3.795 incidenten zijn geweest in de VS van onder andere geweld en beledigingen tegen Amerikanen van Aziatische komaf. “Dit is een probleem dat zich in het hele land voordoet”, aldus Lance Bottoms. “Het is onaanvaardbaar. Het is hatelijk. Het moet stoppen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Voorzichtige houding

Het Southern Poverty Law Center is verbolgen over de voorzichtige houding van de politie. “Agenten moeten leren begrijpen wat een hate crime is”, aldus president Huang. “Deze man koos doelwitten uit die eigendom waren van Aziaten. Hij had duidelijk een bepaalde groep als doelwit.”

De politiewoordvoerder kwam woensdag bovendien ook in opspraak omdat hij  zich in het afgelopen jaar schuldig heeft gemaakt aan omstreden uitspraken over Aziaten en het coronavirus. Op Facebook maakte Baker reclame voor een T-shirt, waarop stond dat het virus geïmporteerd was ‘uit CHY-NA’. “Plaats je bestelling zolang het nog kan”, staat bij een post van maart vorig jaar. Het account werd woensdag verwijderd.

Op Twitter heerste donderdag nog altijd ongeloof over de “slechte dag”-uitspraak van Baker. De bekende zwarte journalist Jemele Hill was verbijsterd toen ze de politiewoordvoerder hoorde praten over de schutter. “Als deze moordenaar moslim, zwart of iets anders was dan wit”, twitterde Hill, “dan zou het doden van onschuldige mensen op geen enkele wijze worden gekenmerkt als ‘een slechte dag hebben’.”

Activisten houden een mars in Washington in de nasleep van de Atlanta-shootings.Beeld Getty Images