REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

AstraZeneca-vaccin “veilig en doeltreffend”: Europese landen hervatten inentingen na tijdelijke stop

Het Europees Geneesmiddelenagentschap blijft erbij dat het vaccin van AstraZeneca “veilig en effectief is”. De risico’s op zeldzame bijwerkingen wegen niet op tegen de voordelen van de vaccinatie, zegt het EMA. Toch benadrukte EMA-directeur Emer Cooke op een persconferentie dat een link tussen het vaccin en zeldzame gevallen van bloedklonters in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes, niet absoluut uit te sluiten valt. Verschillende Europese landen die tijdelijk gestopt waren met AstraZeneca-vaccinaties, hebben al aangegeven de inentingen opnieuw te hervatten.

10 reacties

  • iris Deckers

    3 jaar geleden
    er is teveel geld en gezichtsverlies mee gemoeid om het middel af te keuren. de voordelen wegen op tegen de nadelen. je zal maar 1 van die benadeelden zijn dan. de slachtoffers zijn meestal vrouwen jonger dan 50, dat is dan ook het profiel van een pilgebruikster , wat de kans op tromboses verhoogt. mij niet gezien …..
  • Paul Hendriks

    3 jaar geleden
    Er duiken 30 gevallen van trombose op waarvan ook 11 in België, ergens klopt hier toch iets niet, ik heb zo het idee dat de cijfers een pak hoger liggen.
  • carmen van dael

    3 jaar geleden
    EMA ik zou mij er zo niet durven van afmaken op 1 week tijd!!! het staat nu in de bijsluiter! AZ is nu door jullie goed beschermd en... de derde stand daar zitten we niet mee in Heren Collega,s ze kunnen ons nu niets meer!!!
  • Dirk Peskens

    3 jaar geleden
    Ik zou heel graag weten hoe ze dat vaccin op enkele dagen tijd hebben hertest? Voor alle bloedtypen het vaccin testen in combinatie met alle mogelijke bestaande medicaties en dit op een grote groep mensen. Een onmogelijke taak dus. En waarom waarschuwt Pfizer wel voor mensen die bloedverdunners nemen?
  • raymond van der craen

    3 jaar geleden
    Waarom staat dan in die bijsluiter dat je bloedstollingen of tromboses kan krijgen? Hebben wij keuze om dan een veiliger vaccin te kiezen?
  1. Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
    Jobat

    Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloos­heids­uit­ke­ring kan je dan rekenen?

    Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit.
  2. Risico op trombose is bij de pil hoger dan bij AstraZeneca. “En toch waarschuwen we vrouwen daar amper voor”

    Risico op trombose is bij de pil hoger dan bij AstraZene­ca. “En toch waarschu­wen we vrouwen daar amper voor”

    Ans Van Gasse (23) verloor een vriendin aan een trombose. De oorzaak: haar anticonceptie. “Dokters schrijven de pil te snel voor en vrouwen krijgen gevaarlijk weinig informatie.” Door het onderzoek naar de bloedklonters die het AstraZeneca-vaccin zou veroorzaken is er plots ook aandacht voor de link tussen trombose en anticonceptie. Per miljoen vrouwen die de pil slikken, hebben zo’n 500 tot 700 vrouwen elk jaar kans op een trombose. Maar daar kraait geen haan naar. Professor Gynaecologie Johan Verhaeghe (UZ Leuven) licht de cijfers toe: “Als je niet rookt, obees bent of bloedklonters in de familie hebt, hoef je je over de pil in principe geen zorgen te maken”