Direct naar artikelinhoud
NieuwsEuropese Unie

Partij van Hongaars premier Orbán stapt met slaande deuren uit christen-democratische EU-familie

De Hongaarse premier Viktor Orbán wist dankzij rugdekking van onder meer Angela Merkels partij jarenlang in de Europese mainstream te blijven.Beeld Reuters

Na jaren van echtelijke ruzie zijn de scheidingspapieren getekend: de ultranationalistische regeringspartij van de Hongaarse premier Viktor Orbán stapt uit de christendemocratische familie (EVP) in Europa, met daarin onder meer de CD&V en cdH, en de CDU van Duits bondskanselier Merkel. 

Dat maakte de Hongaarse Fidesz-partij zelf bekend via Twitter. Echt een verrassing is het vertrek niet: Orbáns ondermijning van de rechtsstaat was sommige christen-democratische partijen al langer een doorn in het oog. Het was vooral met steun van de Duitse CDU en CSU dat Orbán nog verbonden bleef aan de EVP. Twee jaar geleden leidden de fricties al tot een schorsing, begin deze maand liet de partij weten uit de fractie in het Europees Parlement te stappen, waarmee de Hongaarse delegatie politiek dakloos was geworden. Met het besluit van vandaag worden alle banden definitief doorgeknipt.

De EVP is in Brussel de grootste en invloedrijkste fractie. Met dank aan de rugdekking die Orbán kreeg van het Duitse en Oostenrijkse smaldeel wist hij jarenlang in de Europese mainstream te blijven, ondanks zijn autoritaire politiek in eigen land. Hij benoemde loyale rechters, liet kritische kranten overnemen door bevriende oligarchen en hertekende de kiesdistricten in eigen voordeel. Vooral het besluit om de prestigieuze Centraal Europese Universiteit (CEU) te dwingen het land te verlaten, drie jaar geleden, verzuurde de relaties met de EVP-leiding. Dat werd nog erger toen Fidesz-lid Tamás Deutsch EVP-fractievoorzitter Manfred Weber van ‘Gestapo-praktijken’ betichtte.

Minder invloed, meer ruimte om te manoeuvreren

Orbáns partij verliest nu aanzienlijke politieke invloed, maar krijgt daar meer politieke manoeuvreerruimte voor terug. “We moeten een Europees, democratisch rechts bouwen dat een thuis biedt aan Europeanen die geen migranten willen, geen multiculturalisme en die niet willen verzinken in lhbti-gekte”, schreef Orbán recentelijk op zijn website. Op de “grote thema’s” – hij noemde migratie, “familiewaarden” en nationale soevereiniteit – is de EVP volgens hem ten prooi gevallen aan linkse krachten.

Twee families staan met open armen klaar om de twaalf dolende Fidesz-leden op te nemen: de eurosceptische conservatieven (met daarin onder meer de Poolse PiS-partij) en de ultrarechtse familie Identiteit en Democratie (met daarin het Vlaams Belang, de PVV van Geert Wilders en de Lega van Matteo Salvini). Aan die laatste optie kleeft het probleem dat Fidesz dan in de bankjes komt bij de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD), hetgeen de relaties met Merkels CDU niet ten goede zou komen.