Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Marc Coucke kreeg zijn vaccin al, want hij is nog apotheker: ‘Als je wordt uitgenodigd, is het best dat je gaat’

Marc Coucke kreeg zijn vaccin al, want hij is nog apotheker: ‘Als je wordt uitgenodigd, is het best dat je gaat’
Beeld Twitter

Marc Coucke kondigde gisteren op zijn sociale media trots aan gevaccineerd te zijn. Nochtans: Coucke is 56, geen 85-plusser. Hij is dokter noch verpleger. Maar hij is wel een gediplomeerd apotheker. Die groep wordt nu gevaccineerd. ‘We proberen enkel actieve zorgverleners op te roepen, maar daar zal onvermijdelijk een beetje overselectie gebeuren’, aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

en

“Oproepingsbrief gekregen om vandaag gevaccineerd te worden met AstraZeneca”, tweette Coucke. “Hopelijk iedereen zo snel mogelijk, het is een wedren tussen het vaccin en het virus. Samen op naar herwonnen vrijheid!” 

Coucke reageerde met zijn tweet op een bericht van viroloog Marc Van Ranst, die erop wees dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) groen licht blijft geven aan het coronavaccin van AstraZeneca.

Met de foto en het bijschrift wou Coucke de vaccinatiecampagne een hart onder de riem steken, maar hij oogstte voornamelijk kritiek en onbegrip. Al is die kritiek niet helemaal terecht volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Als je wordt uitgenodigd voor vaccinatie in het vaccinatiecentrum is het best dat je op de uitnodiging ingaat”, zo zegt woordvoerder Joris Moonens. “Dat maakt de organisatie voor het vaccinatiecentrum vlotter en het komt de vaccinatiecampagne op lange termijn ten goede.” 

Twitter bericht wordt geladen...

Kritiek

“Ook vroeg, ze zijn nog niet eens klaar met de oudjes”, was een van de reacties. En ook: “Mijn man is risicopatiënt en heeft nog geen vaccin gekregen, dit is niet rechtvaardig.” Iemand anders reageerde: “In welk jaar heeft u uw laatste pilletje als ‘apotheker’ verkocht aan een patiënt? Mijn moeder is 70+ en behoort tot de risicogroep, ze heeft nog geen uitnodiging gehad. Goed bedoelde, maar ergens ook misplaatste tweet Marc.’

Coucke zelf weerlegt de commentaren. “De computer nodigt ook de apothekers uit.” De ondernemer staat als oprichter van farmabedrijf Omega Pharma nog steeds geregistreerd als apotheker.

Enkele weken geleden verklaarde het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid al dat de lijst van eerstelijnszorgmedewerkers, waar de apothekers onder vallen, soms niet 100 procent klopt en ook mensen die het beroep niet meer uitoefenen er nog in konden staan. Maar Zorg en Gezondheid riep toen al op dat mensen die ‘te vroeg’ uitgenodigd werden zich toch gewoon zouden laten vaccineren, aangezien ze toch ooit hun vaccin zouden moeten krijgen.