Heli Jakobson en haar zoontje.
Volledig scherm
PREMIUM
Heli Jakobson en haar zoontje. © Steven Richardson

Alleenstaande mama zijn, 2 leningen afbetalen en elke maand met 1.800 euro rondkomen: dit is hoe de 42-jarige Heli het aanpakt

Zoveel verdien ik“Ik kan niets sparen, ook niet voor m’n zoontje, maar ik heb geen seconde spijt van de keuzes die ik gemaakt heb.” Onze redacteur Inge Stiers vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. In 2002 verhuisde de Estse Heli (42) naar ons land met maar één droom: haar muziekopleiding afronden en een eigen pianoschool starten. Vandaag is ze de trotse zaakvoerder van Helistudio, maar daardoor moet ze het maandelijks met amper 1.800 euro netto stellen, waar ze ook twee leningen mee moet afbetalen. Ze vertelt hoe ze elke maand de eindjes aan elkaar knoopt.

  1. Expert waarschuwt ouders die kosten voor kinderopvang willen aftrekken van belastingen: “Soms is het net niet interessant”
    PREMIUM

    Expert waarschuwt ouders die kosten voor kinderop­vang willen aftrekken van belastin­gen: “Soms is het net niet interes­sant”

    Eerst het goede nieuws: de fiscus heeft ook dit jaar alvast aftrekbare kosten voor kinderopvang ingevuld op jouw belastingaangifte. Het slechte nieuws? Als je dat bedrag niet checkt, dreig je te veel belastingen te betalen. Fiscaal docent Koenraad Tranchet legt uit wat je moet controleren en wanneer die opvangkosten - van crèche tot scoutskamp - níét inbrengen nog slimmer is: “Zo ga je zelf na wat het voordeligst is, want per kind kan je belastingvrije som stijgen met 690 euro”.
  2. Jonge mensen kunnen amper nog woning kopen: hoe interessant is cohousing? En wat met je belastingen? Fiscaal expert Michel Maus geeft advies
    PREMIUM

    Jonge mensen kunnen amper nog woning kopen: hoe interes­sant is cohousing? En wat met je belastin­gen? Fiscaal expert Michel Maus geeft advies

    Jonge mensen kunnen anno 2021 amper zelf nog een woning kopen. Belangrijkste reden zijn de vastgoedprijzen die vorig jaar enorm de lucht ingingen. Cohousing, waarbij je met verschillende gezinnen gaat samenhuizen, kan dan een oplossing bieden. Maar is cohousing ook interessant voor je belastingen? Onze belastingexpert Michel Maus legt uit. “Hoe meer personen er deelnemen aan het cohousingproject, hoe groter de kans dat het recht op het verlaagd registratierecht verloren gaat.”