Verenigde Staten willen risicovol beleggingsgedrag ontmoedigen met transactiebelasting

De Democraten hebben een wetsvoorstel klaar om risicovol beleggingsgedrag aan banden te leggen. Met een transactiebelasting van 0,1 procent hopen ze zo’n gedrag te ontmoedigen.

De nieuwe belasting zou van toepassing zijn op de reële marktwaarde van aandelen en obligaties, en op betalingsstromen in het kader van derivatencontracten. Beursintroducties en kortlopende schulden zouden zijn vrijgesteld volgens het wetsvoorstel, dat donderdag opnieuw werd ingediend in de Senaat door Brian Schatz, een senator uit Hawaï.

Bepaald beleggersgedrag ontmoedigen

Progressieve politici in de Verenigde Staten zijn al langer vragende partij om kapitaal zwaarder te belasten. Schatz zegt dat een belasting op financiële transacties onproductieve handel zou ontmoedigen en investeringen zou ombuigen naar meer productieve gebieden van de economie.

Het is niet de eerste keer dat er zo’n wetsvoorstel op tafel ligt. In 2019 hebben de Republikeinen al een belasting op transacties afgeschoten. Vraag is of het wetsvoorstel nu door de Senaat zal geraken. De Senaat telt nu evenveel Republikeinen als Democraten. Wanneer een stemming geen uitsluitsel brengt, is het aan de Senaatsvoorzitter om de beslissende stem te geven. Vicepresident en Democraat Kamala Harris is op dit moment de Senaatsvoorzitter.

Hoe zit het in België?

In ons land is een transactiebelasting, de zogeheten taks op beursverrichtingen (TOB), niets nieuws onder de zon. De tarieven zijn afhankelijk van wat er verhandeld wordt. U betaalt 0,12 procent wanneer u onder meer obligaties en staatsbons verhandeld. Dat tarief loopt op tot 0,35 procent bij aandelentransacties.

Wie een fonds (waarvan de opbrengst worden gekapitaliseerd) verkoopt, betaalt een belasting van 1,32 procent per transactie. Wanneer uw fonds een dividend uitkeert, moet u geen taks op beursverrichtingen betalen.

Lees ook:

(tb)

Meer