Nieuwe opdoffer voor eigenaars van zonnepanelen met digitale meter: moeten tweemaal betalen voor gebruik van elektriciteitsnet

Themabeeld ©  pdv

Zo’n tienduizend eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter dreigen – na het debacle met de terugdraaiende teller – een nieuwe tegenvaller te moeten slikken. Mensen van wie de elektriciteitsrekening afgerekend wordt in het minder zonnige najaar moeten door een samenloop van omstandigheden namelijk op twee verschillende manieren betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dat meldt VRT NWS. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft energieregulator VREG al gevraagd om een oplossing uit te werken.

jvh
Bron: VRT NWS, Belga

Zowat 100.000 Vlaamse gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter zien die teller sinds 1 maart niet meer terugdraaien als ze stroom produceren met hun zonnepanelen. Dat is het gevolg van een arrest van het Grondwettelijk Hof in januari dat het systeem met de terugdraaiende digitale teller vernietigde.

Zij moeten nu bovendien twee keer betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Een eerste keer is dat sowieso het geval met het prosumententarief: de forfaitaire bijdrage die eigenaars van een digitale teller betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dat systeem werd in 2015 ingevoerd om ervoor te zorgen dat ook zonnepaneleneigenaars mee zouden betalen voor het gebruik van het net. Die bijdrage zat in het verleden (en voor niet-eigenaars van zonnepanelen nog steeds) verrekend in het verbruik (de zogenaamde ‘distributienettarieven’), maar aangezien dat verbruik voor eigenaars van zonnepanelen idealiter op nul uitkwam, ontsnapten zij daaraan. Tot 2015 dus, toen het prosumententarief werd ingevoerd ter compensatie.

LEES OOK. Plots weigert één op de drie een digitale meter, zelfs wie geen zonnepanelen heeft. Is dat slim? (+)

Dubbelop

Nu stelt zich een nieuw probleem: door het arrest van het Grondwettelijk Hof kunnen zo’n tienduizend van de ongeveer honderdduizend Vlaamse eigenaars van zonnepanelen met digitale meter wier jaarfactuur pakweg in november begint niet (een laatste keer) profiteren van de zomer om elektriciteit te produceren zodat hun totaalverbruik op een jaar ongeveer op nul uitkomt. Door dat arrest moest netbeheerder Fluvius op 28 februari namelijk digitale meterstanden opnemen, om voor die klanten de overgang naar het nieuwe systeem (zonder terugdraaiende teller) te kunnen maken.

Maar in dat verbruik zitten de distributienettarieven nog steeds verrekend, zodat die mensen in de praktijk dus twee keer betalen voor gebruik van het elektriciteitsnet. Het kan gaan om enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.

Demir: “Onaanvaardbaar”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is zich bewust van het probleem, en heeft energieregulator VREG al gevraagd om een oplossing uit te werken. “Dat zo’n 10.000 gezinnen te veel moeten betalen, kan niet de bedoeling zijn. Het is onaanvaarbaar, de ravage is al groot genoeg. Dit moet worden rechtgezet. Samen kijken we naar een oplossing, die juridisch in orde moet zijn. Maar het kan niet zijn dat mensen te veel betalen.”

“Of de overheid dit dan niet had moeten zien aankomen? Het is een heel complex dossier met heel veel losse eindjes. Dit is er daar een van”, erkent Demir. “Ik ben blij dat we nu aan een oplossing werken, het is nog niet te laat. De VREG weet dat er zo snel mogelijk een oplossing zal moeten komen.” Die pittige factuur zal bij sommige mensen volgende week toch al in de bus liggen. “Dan zal er een verrekening moeten gebeuren”, klinkt Demir. “Wat te veel is betaald, zal waarschijnlijk op de een of andere manier moeten worden terugbetaald.”

Dan toch uitstel voor capaciteitstarief

De VREG kondigde vrijdagmiddag dan weer aan dat er dan toch uitstel in de maak is voor het capaciteitstarief. De regulator kondigde vorig jaar de invoering aan van het zogenaamde capaciteitstarief voor stroom vanaf 2022. Momenteel worden de distributienettarieven voor gezinnen en kmo’s nog volledig berekend op basis van de afgenomen hoeveelheid stroom. Hoe meer men verbruikt, hoe meer men betaalt voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Maar vanaf januari 2022 zullen de netkosten berekend worden op basis van het piekverbruik. Het wordt dan ook interessanter om het stroomverbruik te spreiden.

Demir drong ook daar al aan op uitstel, omdat het voor de gemiddelde consument te veel wordt, na de vernietiging van de regeling met de terugdraaiende teller. Ook distributienetbeheerder Fluvius vroeg om uitstel, met een halfjaar. De invoering zou anders immers bijna samenvallen met de brede opstart van Atrias, de centrale databank om de verbruiksgegevens van de digitale meters te verzamelen.

De VREG betreurt die vraag van Fluvius, maar zal nu ook zelf voorstellen om de invoering van het capaciteitstarief uit te stellen naar 1 juli 2022. “We zijn niet doof voor de vraag van Fluvius”, aldus een woordvoerster. De regulator zal nu een voorstel tot uitstel doen, en een raadpleging bij de betrokken partijen organiseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen