Hare Majesteit koningin Mathilde is volgende week te gast in Museum Hof van Busleyden. ©  BELGA

Koningin Mathilde bezoekt Mechelse toptentoonstelling

Mechelen -

Koningin Mathilde brengt volgende week donderdag een bezoek aan Museum Hof van Busleyden in Mechelen. Daar opent vrijdag 26 maart de internationale toptentoonstelling Kinderen van de Renaissance voor het publiek. De eerste duizend tickets zijn ondertussen de deur uit.

De prestigieuze expo brengt het verhaal van drie generaties Bourgondisch-Habsburgse prinsen en prinsessen die opgroeiden in Mechelen. Onder hen Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en de latere Karel V. Unieke kinderportretten van prominente schilders leggen de kinderen aan dit hof in al hun fragiliteit vast. Deze expo brengt een selectie van deze portretten terug naar Mechelen, vaak voor het eerst in vijfhonderd jaar. Samen met boeken, speelgoed, juwelen en andere bijzondere objecten brengen ze de Habsburgse kindertijd tot leven.

De tentoonstelling staat onder hoge bescherming van Hare Majesteit koningin Mathilde. Curator Samuel Mareel leidt haar donderdag 25 maart rond. De vorstin krijgt een persoonlijke rondleiding door de zalen: zij zal de kinderportretten van de hertogelijke kinderen bewonderen, het kinderharnas van de latere Keizer Karel, de speelgoedstukken uit het Hof van Kamerijk, maar ook de amuletten, fragiele beeldhouwwerken en historische geschriften rond opvoeding”, vertelt Mareel.

Kinderen van de Renaissance loopt tot zondag 4 juli. De eerste tickets zijn al gereserveerd. Ze zijn alleen online te koop via de website van het museum. Door de coronamaatregelen is het aantal plaatsen beperkt. Snel reserveren, is aan te raden. svh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen