Direct naar artikelinhoud
buitenland

China gaat streng optreden tegen diefstal stukken Chinese Muur

China gaat streng optreden tegen diefstal stukken Chinese Muur

De Chinese Muur is aan het verdwijnen, steen voor steen. Boosdoeners zijn wind en regen, maar ook Chinezen zelf helpen een handje mee: dorpelingen stelen stukken muur om ermee te bouwen of aan toeristen te verkopen. De Chinese culturele autoriteiten zijn het zat en gaan de criminelen hard aanpakken, meldt The Guardian.

Het Chinese orgaan dat zich bezighoudt met het preserveren van cultureel erfgoed gaat regelmatig inspecties en willekeurige controles uitvoeren langs de 21 duizend kilometer lange muur. Daarbij wordt erop gelet of lokale autoriteiten de onderhoudsregels naleven die tien jaar geleden zijn ingevoerd.

Tot nu toe hebben de autoriteiten zich weinig beziggehouden met het behoud van het Unesco-werelderfgoed. Dertig procent van de schade wordt geleden door weersomstandigheden, maar volgens China's Grote Muur Vereniging loopt het uit de hand met de schade die aan de muur wordt toegebracht door mensen. Zelfs een aantal torens beginnen wankel te worden. 'Er is geen grootschalige schade, maar als je alles bij elkaar optelt is het heel serieus', zegt voorzitter Dong Yaohui. 'Het probleem is dat we veel geld uitgeven aan het repareren van de Muur in plaats van het preserveren ervan'.

Graffiti en beschadigingen

Delen van de Grote Muur dateren uit de derde eeuw voor Christus, maar het grootste deel - zo'n 6,5 duizend kilometer - stamt uit de Ming-dynastie, de veertiende tot en met de zeventiende eeuw. Volgens de autoriteiten is minder dan tien procent van de Muur goed geconserveerd.

Volgens Dong wordt de aftakeling van China's grootste toeristische attractie ieder jaar erger vanwege gebrek aan middelen en toezicht in de vijftien provincies die de Chinese Muur doorkruist.

De delen uit de Ming-dynastie die ten noorden van de hoofdstad Peking liggen zijn het populairst bij toeristen. Miljoenen brengen jaarlijks een bezoek aan de muur, sommigen laten delen van het enorme erfgoed achter met graffiti of andere beschadigingen. Voor een paar euro kunnen ze stukken muur van de dorpelingen kopen. Een toegenomen interesse in avontuurlijke wandeltochten langs meer afgelegen delen van de muur vergroten ook de schade in deze toch al slecht onderhouden stukken.