Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Coronabesmettingen in Duitsland stijgen exponentieel ‘en vaccinaties volstaan niet om derde golf te vermijden’

Drukte in de winkelstraat Kurfurstendamm in Berlijn. Het aantal coronabemettingen in Duitsland zit stevig in de lift.Beeld REUTERS

In Duitsland stijgt het aantal coronabesmettingen opnieuw ‘exponentieel’. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI). Volgens minister van Volksgezondheid Jens Spahn is de derde golf begonnen, en volstaan vaccinaties alleen niet om die te stoppen.

en

“Het aantal besmettingen komt in een stroomversnelling”, zegt vicevoorzitter Lars Schaade van het Robert Koch Institut. De snelle verspreiding van de meer besmettelijke Britse variant van het virus betekent dat er “moeilijke weken in het verschiet liggen”, meent hij.

Schaade roept zijn landgenoten op om Pasen in kleine kring door te brengen en niet te reizen in binnen- of buitenland. “Mobiliteit en contacten zijn de drijvende krachten achter de pandemie”, benadrukt hij.

“Deze toename van het aantal besmettingen kan volgens onze gegevens niet worden verklaard door het feit dat er meer sneltests worden uitgevoerd”, benadrukt Schaade. De stijging is vooral toe te schrijven aan de besmettelijkere en waarschijnlijk ook dodelijkere Britse variant. Die wordt nu bij ongeveer driekwart van alle geteste personen aangetroffen.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

‘Stap achteruit zetten’

Volgens cijfers van het RHI bedraagt de zevendaagse incidentie in heel Duitsland vrijdag 95,6 besmettingen per 100.000 inwoners. Donderdag was dat nog 90 en woensdag 86,2. Bovendien zijn op een dag tijd 17.482 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat zijn er ongeveer 5.000 meer dan precies een week geleden. Daarnaast werden binnen 24 uur nog eens 226 sterfgevallen vastgesteld.

De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn verklaarde vrijdag dat de derde golf van het coronavirus al is begonnen. Bovendien zijn er volgens de minister op dit moment niet voldoende vaccins in Europa om een derde golf alleen met inentingen te stoppen.

Daarom wil hij geen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen, zolang niet alle kwetsbare personen ingeënt zijn. Maandag gaat bondskanselier Angela Merkel weer in gesprek met de premiers van de zestien deelstaten om besluiten te nemen over de vraag hoe het met de coronamaatregelen verder moet. Veel Duitsers verwachten versoepelingen en hopen de draad weer te kunnen oppakken.

“De stijgende aantallen kunnen betekenen dat we verdere stappen om nog verder open te gaan in de komende weken niet kunnen nemen”, waarschuwt Spahn echter. “Integendeel, we moeten misschien zelfs een stap achteruit doen.”