Onder meer de tijgerhaai beweegt zich zo nu en dan voort met cirkelbewegingen.
Volledig scherm
Onder meer de tijgerhaai beweegt zich zo nu en dan voort met cirkelbewegingen. © rv

Talloze zeedieren zwemmen in cirkels, niemand weet waarom

Wat schildpadden, pinguïns en haaien met elkaar gemeen hebben? Ze zwemmen allemaal in cirkeltjes en niemand weet waarom.

  1. KIJK. "Dit kan dodelijk zijn": groep jongeren haalt berenwelpen uit boom om er selfies mee te maken

    KIJK. "Dit kan dodelijk zijn": groep jongeren haalt berenwel­pen uit boom om er selfies mee te maken

    In de Amerikaanse staat North Carolina heeft een groep jongeren drie berenwelpen uit een boom gehaald om er dan nadien mee te poseren. De drie welpjes leven in het wild en toen hun moeder even niet in de buurt was, zagen de jongeren hun kans. Mensen reageerden geschokt op de beelden. Onder meer Jody Williams, de oprichter van ‘Help Asheville Bears’, een hulporganisatie voor beren in de regio, kan zijn ogen niet geloven wanneer hij de beelden ziet: “Ik voel me slecht voor de onwetendheid van die mensen.”
  2. Meer dan 3.000 stuks geschoten in een jaar en toch rukken everzwijnen steeds verder op: “We hebben geen flauw idee met hoeveel ze zijn”
    PREMIUM
    41

    Meer dan 3.000 stuks geschoten in een jaar en toch rukken everzwij­nen steeds verder op: “We hebben geen flauw idee met hoeveel ze zijn”

    Jaar na jaar worden in Vlaanderen steeds meer everzwijnen geschoten door jagers, vorig jaar waren het er een goeie 3.000. Maar wie denkt dat dit fataal nieuws is voor de soort die pas in 2006 zijn herintrede deed in onze contreien, heeft het helemaal mis. Sterker nog, het stijgende afschot wijst net op een toename van het aantal wilde zwijnen in onze bossen, op onze akkers en – helaas ook – in onze dorpskernen. “Met hoeveel ze zijn, weten we niet”, erkent Jolien Wevers, sinds twee jaar Vlaams everzwijncoördinator. Maar waar zitten ze al? En hoe ver kunnen ze nog oprukken?