Jessy Van Bael, een van de oprichters van de vrijwilligersorganisatie Lostdogzzz met haar hond Lana.  © Nattida-Jayne Kanyachalao 

Chips vanaf 1 mei anoniem: “Baasje van vermiste hond zal langer moeten wachten”

De contactgegevens op de chips van huisdieren worden vanaf 1 mei automatisch anoniem gemaakt. Alleen dierenartsen, erkende asielen en de politie zullen de gegevens nog kunnen lezen. “Dan zal het veel langer duren vooraleer we een baasje en zijn verloren hond kunnen herenigen”, zegt de Antwerpse Jessy Van Bael van vrijwilligersorganisatie Lostdogzzz.

Karin Vanheusden

Europa legt met zijn GDPR-regelgeving, de General Data Protection Regulation, de EU-staten op dat persoonlijke gegevens in databanken moeten worden beschermd. Voortaan zijn alle gegevens in een databank in principe anoniem, tenzij je zelf aangeeft ze openbaar te maken. Dat geldt vanaf 1 mei ook voor de contactgegevens van de eigenaars van huisdieren, die zijn af te lezen van de chip.

Dierenartsen, asielen, de politie, de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn en FAVV hebben wel nog toegang. Eigenaars kunnen hun gegevens wel publiek maken door via de websites dogid.be en catid.be met hun identiteitskaart en een eID-kaartlezer hun rijksregisternummer aan het chipnummer te koppelen.

Ongelukkige regel

Dierenartsencentrum Diamant in Nijlen roept via sociale media op om dat snel te doen. “Hopelijk volgen veel mensen onze oproep, maar je bereikt natuurlijk niet iedereen via Facebook”, zegt dierenarts Robin Derdeyn. “Deze nieuwe regel is zeer ongelukkig, want degenen die net een belangrijke schakel vormen om vermiste dieren terug te vinden, hebben geen toegang meer tot de contactgegevens van de baasjes.”

“Ik heb het over de vele vrijwilligers die elke dag veel tijd steken in het opsporen van dieren. Zij zullen voortaan altijd via ons of een dierenasiel moeten passeren om de eigenaars te kunnen contacteren. Dat maakt het veel omslachtiger, zeker voor dierenartsen van wacht die ’s avonds laat of ’s nachts een dier moeten gaan identificeren. 99% van de diereneigenaars wil dat hun gegevens openbaar zijn, dat is net de bedoeling van die chip.”

Jessy Van Bael van Lostdogzzz: “Als we voortaan altijd via een dierenarts of een asiel moeten passeren, gaat veel tijd verloren.” ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Kostbare tijd verloren

Ook Jessy Van Bael, een van de oprichters van de vzw Lostdogzzz, de Child Focus van de honden, betreurt de maatregel. “We krijgen dagelijks meldingen van vermiste honden van over heel Vlaanderen en dankzij die chip kunnen we kort op de bal spelen. Want daarvoor bestaan we natuurlijk: baasje en hond zo snel mogelijk herenigen.”

“Als we voortaan altijd via een dierenarts of een asiel moeten passeren, gaat veel tijd verloren. Zeker ook wanneer we een aangereden of gestorven hond aantreffen. Met die chip hebben we al vaak ongeruste eigenaars snel uit hun onzekerheid kunnen halen. En wij kunnen honden ook niet zo lang opvangen.”

“Baasjes kunnen hun gegevens wel zelf openstellen, maar niet iedereen heeft een kaartlezer. Van de politie van regio Turnhout hebben we trouwens vernomen dat ook zij geen toegang meer hebben. Lostdogzzz heeft een breed netwerk, we werken met speurhonden, camera’s en vangkooien. Zo trekken we vanmiddag naar het Zoniënwoud om op zoek te gaan naar een hondje dat al een hele tijd vermist is. Ik hoop dat de overheid aan erkende organisaties zoals de onze de toestemming geeft om opnieuw toegang te krijgen tot de contactgegevens. ”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER