Direct naar artikelinhoud
NieuwsRadicalisering

Meer controle op radicalisering in gevangenissen

De penitentiaire inrichting van Beveren.Beeld Bas Bogaerts

In de strijd tegen radicalisering krijgt elke gevangenis een veiligheidscoördinator en een penitentiaire veiligheidscel. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

In de Kamer gaf Van Quickenborne een overzicht van de maatregelen sinds de aanslagen van 22 maart 2016, met ook enkele nieuwigheden. “Het is belangrijk dat we ogen en oren hebben in de gevangenissen.”

Per gevangenis komt er een veiligheidscoördinator, die het aanspreekpunt is voor de Staatsveiligheid, en informatie verzamelt over de radicalisering binnen de muren.

Er verandert ook iets aan de opvolging van geradicaliseerde gedetineerden. België kende de afgelopen jaren heel wat terreurzaken en een aantal van de gestraften komen binnenkort vrij. Alleen al dit jaar zouden enkele tientallen geradicaliseerde gevangenen vrijkomen. In het verleden liep het ook al eens mis, denk maar aan Benjamin Herman, die in mei 2018 tijdens penitentiair verlof twee agenten neerstak en hen met hun dienstwapen doodschoot.

Van Quickenborne kondigde in de Kamer de oprichting van “penitentiaire LIVC’s” aan, gebaseerd op de Lokale Integrale Veiligheidscellen, die sinds 2015 mogelijk zijn in steden en gemeenten.

De veiligheidscoördinator is voorzitter van die penitentiaire LIVC. Verder zou ze bestaan uit de psychosociale dienst van de gevangenis en de begeleiding van de gedetineerden. 

De bedoeling van zo’n LIVC is vroegdetectie en “een op maat gesneden begeleidingstraject”. “Met als finale doelstelling de re-integratie van de betrokkene in de samenleving”, aldus de minister, die nog geen timing of budgetten prijsgaf. “We starten met enkele gevangenissen, op korte termijn, en breiden dan verder uit”, klinkt het op zijn kabinet.