Overzicht | Dit is beslist door het Overlegcomité

 ©  Raymond Lemmens

Naar aanleiding van de stijgende coronacijfers kwam het Overlegcomité een week vroeger samen. De ministers beslisten het buitenplan uit te stellen en stelden beperkingen op voor jeugdkampen in de paasvakantie. Verstrengingen komen er voorlopig niet.

dc

• Het buitenplan, dat zou ingaan op 1 april, wordt uitgesteld naar een latere nog te bepalen datum. Concreet betekent dat onder andere dat er nog geen culturele evenementen tot 50 personen mogelijk zullen zijn vanaf 1 april. Ook pretparken zullen de deuren die dag nog niet mogen openen.

Jeugdactiviteiten voor jongeren tot en met achttien jaar mogen wel doorgaan, in groepen van 10 in plaats van 25, en zonder overnachting. Het gaat verplicht om buitenactiviteiten, behalve voor kinderen jonger dan 12, maar ook daar geniet buiten de voorkeur.

• Over het onderwijs werd beslist dat de regionale onderwijsministers tegen maandag met een plan moeten komen om de besmettingen in de scholen te drukken. Er was door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) al beslist om mondmaskers te verplichten voor kinderen van het vijfde en zesde studiejaar. En de plannen om de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs eventueel de week voor de paasvakantie al opnieuw voltijds contactonderwijs te laten volgen, werden geschrapt. De extra maatregelen die maandag afgeklopt worden, moeten zo snel mogelijk ingaan. Een eventuele volledige heropening van de scholen op 19 april zal gepaard gaan met een doorgedreven vorm van screening van de leerkrachten en in een tweede fase ook van de leerlingen.

• Telewerk blijft verplicht. Voor werknemers die niet kunnen telewerken, komen er vanaf maandag doorgedreven vormen van testing.

• Het treinverkeer naar toeristische bestemmingen wordt beperkt in de paasvakantie en in de weekends. Enkel de plaats aan het raam mag nog ingenomen worden op dagen dat er geen school is, al geldt er een uitzondering voor kinderen onder de twaalf jaar.

• Het reisverbod op niet-essentiële reizen wordt verlengd tot 18 april. Alle andere bestaande maatregelen, inclusief de avondklok, worden verlengd tot 30 april.

Die maatregelen moeten het volgens premier Alexander De Croo mogelijk maken om vanaf 19 april de scholen opnieuw volledig te openen en op 1 mei onder meer ook de horeca weer te heropenen. Volgende week vrijdag, 26 maart, komt het Overlegcomité opnieuw samen. Mocht blijken dat de cijfers uit de hand lopen, volgen er mogelijk wel verstrengingen.