Direct naar artikelinhoud
OverzichtOverlegcomité

Van jeugdkampen tot uitgesteld ‘buitenplan’: dit zijn alle beslissingen van het Overlegcomité

Van jeugdkampen tot uitgesteld ‘buitenplan’: dit zijn alle beslissingen van het Overlegcomité
Beeld DM

Onder druk van de snel stijgende coronacijfers in ons land heeft het Overlegcomité, waar alle topministers zetelen, beslist de eerder aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen uit te stellen. Hier en daar komen er ook verstrengingen. Een overzicht:

Volg alle ontwikkelingen en reacties in onze liveblog.

Video wordt geladen...

Buitenplan uitgesteld: pretparken nog niet open op 1 april

De datum van 1 april voor de invoering van het buitenplan is van de baan. Een nieuwe datum ligt nog niet vast. “De pauzeknop wordt ingedrukt om het perspectief na de paasvakantie overeind te houden”, meldde premier De Croo.

Dit waren de kernpunten van het buitenplan:

• Buitensporten in groepjes van maximum 10 personen.

• Kleinere (cultuur)evenementen en erediensten met maximum 50 aanwezigen.

• Heropende pretparken, met strenge veiligheidsprotocollen, omdat die grotendeels buiten zijn.

De pretparken blijven dus ook op 1 april nog gesloten.

Jeugdkampen met kleinere groepen

Jeugdkampen in de paasvakantie kunnen enkel zonder overnachting en in kleinere groepen van maximum 10 jongeren doorgaan. Eerder werd beslist dat kampen met maximum 25 kinderen mochten plaatsvinden, mét overnachting. Maar dat gaat dus niet door.

De kampen moeten ook zoveel mogelijk buiten plaatsvinden.

Nieuwe maatregelen op de trein

Tijdens de weekends en in de paasvakantie mogen treinreizigers vanaf 3 april enkel nog aan het raam zitten. Voor -12-jarigen wordt een uitzondering gemaakt. Er komt hulp van de politie om dat te controleren.

De beperking geldt enkel richting toeristische bestemmingen, om bijeengepakte massa’s te vermijden. Dus niet als je van pakweg Brussel naar Tienen reist. 

Geen beslissing over Onderwijs

Over een eventuele verlenging van de paasvakantie, om de epidemie te ‘pauzeren’, werd geen beslissing genomen. De onderwijsministers zullen tegen maandag een voorstel moeten doen om de besmettingen in de scholen terug te dringen. 

Testing bij bedrijven

Telewerk is nog altijd een verplichting. Voor werknemers die niet kunnen telewerken komt er vanaf maandag een doorgedreven vorm van testing. Dit zal aangeboden worden in de bedrijven en openbare diensten waar het risico op besmetting het grootst is.

Vrijdag 19 maart.