Man waagt zich aan sprong van 7,5 km hoogte zonder parachute

"Het voorstel was om uit een vliegtuig te springen, zonder parachute of wingsuit. Ik heb eens goed gelachen, maar daarna bleef het wel in mijn hoofd malen. Zou iemand dat toch kunnen en het nog kunnen navertellen?" Stuntman en skydiver Luke Aikins nam uiteindelijk de uitdaging aan. Morgen is het zover en waagt hij zich aan de sprong vanaf een hoogte van 25.000 voet, ofwel ruim 7,5 km.

De bedoeling is om uiteindelijk in het zuiden van Californië in een "visnet" te belanden. De stunt gaat alleszins over de tongen. "Is dit de moedigste man ter wereld?", kopte de Australische nieuwswebsite News.

"Ik zou een dommerik zijn, mocht ik niet zenuwachtig zijn. Het gaat hier wel over springen zonder parachute en ik moet het dus wel serieus nemen. Dit is heus geen grap", aldus de 42-jarige Aikins.

Het net waarin hij moet vallen, heeft de grootte van één derde van een voetbalveld en hangt vrij hoog boven de grond, zodat er voldoende ruimte is om de val op een zachte manier op te vangen. Het "visnet", zoals het door diverse nieuwsmedia omschreven wordt, is intussen herhaaldelijk getest met onder meer proefpoppen.

Een van die poppen, met een gewicht van 91 kg, crashte wel door het net heen. "Dat was eerder onaangenaam om zien", aldus Jimmy Smith, de bedenker van de krankzinnige stunt.

De sprong zal morgen te zien zijn op televisiezender Fox. Niet rechtstreeks, maar met een klein interval zoals wel vaker gebeurt op Amerikaanse tv-zenders. Om al te enthousiaste kijkers in te tomen, zal ook de mededeling "Don’t try this at home" op het scherm verschijnen.

Gevaarlijk is het alleszins. Vooral de wind speelt bij de val een belangrijke rol, maar wetenschappelijke berekeningen en uitgebreide testen zouden Aikins de nodige houvast moeten bieden om de wind te "trotseren". De bedoeling is alvast om op zijn rug in het vangnet te vallen, door op het laatste moment alsnog een draai te maken.

De stuntman, die onder meer meewerkte aan "Iron Man 3", wil kost wat het kost bewijzen dat "we in staat zijn om dingen te doen, waarvan we dachten dat het niet kon. Als we het op de juiste manier doen, kan het wel. Als het me 18.000 keer gelukt is met parachute, waarom zou het me dan nu niet lukken zonder er eentje te dragen?"

Meest gelezen