Direct naar artikelinhoud
GetuigenissenSchietpartij Atlanta

‘Dit was het keerpunt. Ik laat niet meer over me heen lopen’: Aziaten over schietpartij in Atlanta

v.l.n.r: Christina De Witte, Joey Kwan en Pete Wu reageren op de gebeurtenissen in Atlanta.Beeld RV

De 21-jarige schutter in Atlanta die ‘na een zeer slechte dag’ acht mensen doodschoot, van wie zes Aziatische vrouwen, laat ook Aziaten in België en Nederland niet onberoerd. Illustrator Christina De Witte, Auteur Pete Wu en actrice Joey Kwan reageren. ‘Weet je wat ík doe als ik ‘een slechte dag’ heb? Een emmertje ijs eten en naar How I Met Your Mother kijken.’

Christina De Witte (24): ‘Atlanta was voor mij het keerpunt, om niet meer over me heen te laten lopen’

Christina De Witte (24), beter bekend als Chrostin, is een Belgische illustrator met Thaise roots. Ze bracht in 2018 haar eerste boek uit in de VS en op haar Instagram spreekt ze 92.000 volgers aan.Beeld © Stefaan Temmerman

De Witte: “Ik heb hier onlangs een comic van gemaakt voor Instagram, van tien slides. Naar analogie met de uitspraak ‘als het regent in Amerika, druppelt het in Europa’. Het gaat natuurlijk specifiek over de schietpartijen in Atlanta en in het algemeen de groeiende haat in de VS tegenover Aziaten.

“Ik wilde het niet hebben over de dader of zelfs over de doelwitten - want ik zeg systematisch geen ‘slachtoffer’ meer, maar ‘doelwit van racisme’. Ik wilde het wél hebben over de Zuidoost-Aziatische ervaring. Daarvoor ben ik vertrokken vanuit een algemeen gevoel dat ik al heel mijn leven meedraag, namelijk de kleur van mijn huid en alles dat daarbij komt kijken. Beginnend van de ‘stinkende brooddoos’-opmerkingen uit mijn jeugd tot de negatieve stereotypen die erbij kwamen toen ik begon te daten.

“Aziaten zijn nogal snel geneigd om zelf mee te lachen met zulke mopjes, maar Atlanta was voor mij een keerpunt om dat niet meer toe te laten. Het is toch erg dat er eerst zoiets moet gebeuren voordat ik besef dat ik niet over me heen moet laten lopen?

“Daarom heb ik Chrostin getekend die wordt ingehaald door wat ondertussen een regenstorm is in plaats van wat druppels. En op het einde vindt Chrostin haar paraplu, opent ze het, en vraagt ze zich af ‘maar wanneer eindigt dit?’ En dat is een open vraag. Ik weet niet waar en hoe dit gaat eindigen of hoeveel slachtoffers er nog moeten vallen voor we effectief in onze eigen boezem kijken en beseffen ‘hé, misschien was die opmerking toch niet zo onschuldig als ik dacht’.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door chrostin (@chrostin) op

Pete Wu (35): ‘Alsof er doden moesten vallen voor mensen doorhadden dat ook Aziaten slachtoffer zijn van geweld’

Pete Wu (35) is een Nederlands auteur met een Chinese migratieachtergrond. In 2019 bracht hij het boek 'De bananengeneratie' uit, over 'het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu.'Beeld RV

Wu: “De dader had blijkbaar gewoon ‘een slechte dag gehad’ en daar stond de politie meer bij stil dan het feit dat er zes Aziatische vrouwen, al dan niet sekswerkers, gedood zijn. Zeer erg kwalijk vond ik dat.  Waarom moeten ze nu nog gaan uitzoeken of het te maken heeft met afkomst? Bij andere massamoorden en aanslagen wordt die link anders wel snel gelegd.

‘“Het maakt niet uit of je in het liberale Nederland woont, of hoeveel Aziaten er genomineerd worden voor een Oscar. Dit is wat er gebeurt als mensen je niet ernstig nemen. Europese en Amerikaanse Aziaten hebben zich zo lang uit het gesprek voor gelijkheid gehouden, de mensen begrijpen niet dat ‘grapjes’ over Aziaten consequenties hebben in het echte leven. Het is alsof er doden moesten vallen voor mensen doorhadden dat ook Aziaten slachtoffer zijn van geweld.”

Joey Kwan (25): ‘Jij bent een van de goeie’, horen we vaak. Ik vind dat zo een schokkende uitspraak’

Joey Kwan (25) is een Belgische actrice met Maleisisch-Hongkongse roots. Ze speelt Kyona in de populaire Ketnetserie ‘#LikeMe’.Beeld Joris Casaer

Kwan: “We zagen het allemaal  aankomen en dat is het verschrikkelijke eraan. Mensen zijn op straat gekomen, hebben zich uitgesproken over groeiende haat jegens Aziaten, en dan nog gebeurt dit. Ik heb er dan ook moeite mee om steun te vinden in de huidige verontwaardiging, hoe goed die ook bedoeld is. Want dit is wat we al heel de tijd proberen te zeggen en voor te waarschuwen.

“In de Amerikaanse statistieken zijn haatmisdrijven tegenover Aziaten gestegen met 150 procent terwijl het aantal andere haatmisdrijven zijn gedaald. Kijk gewoon naar de video’s van afgelopen maanden waarbij ze Aziatische ouderen aanvallen op straat, dan weet je toch dat het gewoon een kwestie van tijd is voor er doden gaan vallen? Je ziet jezelf ook in de slachtoffers, en om dan te horen dat ze aangevallen worden omdát ze eruit zien zoals jij. Dat doet iets met u als mens. (wordt even stil)

In de Amerikaanse stad Minneapolis komen mensen de straat op om te protesteren tegen toenemend geweld jegens Aziaten in de VS.Beeld AFP

“Het is frustrerend om dan te zien dat de media en de autoriteiten incapabel zijn om het te benoemen zoals het is, een haatmisdrijf. Die kerel is ernaartoe gegaan, mét de motivatie om zijn frustraties af te reageren op het stereotype dat hij heeft over Aziatische vrouwen. ‘Het was niet raciaal getint?’ ‘Hij had een slechte dag?’ Weet je wat ik doe als ik “een slechte dag” heb? Ik eet een emmertje ijs en kijk naar How I Met Your Mother, dat is hoe ik omga met een slechte dag. Niet door massamoord te plegen in drie massagesalons.

“In België worden er waarschijnlijk ook meer haatmisdrijven tegenover Aziaten gepleegd dan we denken. We zijn nu eenmaal niet snel geneigd om ermee naar de politie te stappen. Want ‘we willen geen problemen maken’. Ik heb altijd geleerd om conflict te vermijden, om m’n bakkes te houden en hard te werken voor een betere toekomst. Want dat is wat mijn ouders deden. Net daarom dragen we nog altijd die stempel mee van knuffelallochtoon. ‘jij bent een van de goeie’, horen we bijvoorbeeld vaak en dat ik vind dat zo een schokkende uitspraak. Dus de ‘anderen’ zijn niet goed dan?”

Lees meer

Verdachte fatale schietpartijen Atlanta ontkent racistisch motief

‘Hoeveel vleermuizen eet jij per maand?’ Belgische Chinezen voelen de corona-stress maar al te goed