Direct naar artikelinhoud
UpdateBetoging in Brussel

Meer dan duizend mensen protesteren in Ter Kamerenbos tegen coronamaatregelen: politie grijpt in

Meer dan duizend mensen protesteren in Ter Kamerenbos tegen coronamaatregelen: politie grijpt in
Beeld Wouter Van Vooren

In het Ter Kamerenbos in Brussel heeft zich een massa volk verzameld voor een mars tegen de coronamaatregelen. Er kwamen naar schatting meer dan duizend mensen opdagen - een pak meer mensen dan de toegelaten 100. De politie is op dit moment bezig de betoging te ontbinden.

Het protest kadert in een wereldwijd initiatief. De aanvraag om in Brussel te manifesteren, werd goedgekeurd door Brussels burgemeester Philip Close (PS), op voorwaarde dat de actie maximaal honderd deelnemers telt. 

In het Ter Kamerenbos kwam vandaag echter veel meer volk opdagen. Volgens de politie ging het om ruim 1.000 betogers, de initiatiefnemers zelf houden het op nog veel meer. Vanaf 14.30 uur wandelde een steeds groter wordende groep door het Ter Kamerenbos. 

De actie verliep al bij al rustig. De politie vroeg de manifestanten wel om mondmaskers te dragen - iets waar ze echter tegen protesteren. Na afloop van de betoging werd de sfeer meer gespannen. Het overgrote deel van de aanwezigen hield geen afstand, droeg geen mondmasker en maakte geen aanstalten om te vertrekken. Enkelen keerden zich tegen aanwezige cameraploegen en journalisten. De sfeer werd nog grimmiger toen de politie in groten getale ter plaatse kwam, en onthaald werd op gejouw. 

Rond 15.30 uur begon de politie de betoging te ontbinden met behulp van een drone, die de manifestanten oproept zich aan de coronamaatregelen te houden en de locatie te verlaten. Het lijkt erop dat de meeste aanwezigen ook gehoor geven aan die oproep.

Meer dan duizend mensen protesteren in Ter Kamerenbos tegen coronamaatregelen: politie grijpt in
Beeld Wouter Van Vooren

‘Vrijheid opeisen’

De betoging maakt deel uit van een internationale protestdag tegen de coronamaatregelen. Onder de noemer ‘World Wide Demonstration for Freedom’ vinden in nog verschillende andere landen ook demonstraties plaats. Aan de betoging in Brussel nemen mensen uit alle uithoeken van het land deel.

“We zijn hier vandaag om onze vrijheid op te eisen”, zeggen enkele West-Vlaamse betogers. “We komen die niet vragen, we komen die opeisen want die vrijheid is ons recht. Al meer dan een jaar worden onze grondwettelijke rechten en vrijheden beperkt en geschonden en dat moet stoppen. We zijn hier ook om het op te nemen voor de vele groepen in de maatschappij die vergeten worden in deze pandemie, wier stem niet gehoord wordt in de media.”

Heel wat mensen lijden immers sterk onder de maatregelen die in sommige gevallen al een jaar van kracht zijn, aldus de betogers: “Het lijkt alsof de fysieke gezondheid nog het enige is dat telt, en de mentale gezondheid van geen enkel belang meer is. Heel veel mensen houden het niet meer uit.”

“We geloven niet in de ideologie van het virus, in de ideologie van de maskers en de vaccins”, zegt Ezra, één van de initiatiefnemers. “We geloven in de liefde en de vrijheid. De vaccins gaan ons niet beschermen, de maskers gaan ons niet beschermen, die zijn er alleen om ons te controleren. Alleen door samen te zijn en ons met elkaar te verbinden, kunnen we ons beschermen en hier doorheen komen. We hebben dat vandaag bewezen en dat gaan we blijven doen.”

‘Vrijheid opeisen’
Beeld Wouter Van Vooren
‘Vrijheid opeisen’
Beeld Wouter Van Vooren
‘Vrijheid opeisen’
Beeld Wouter Van Vooren

Oproep

De politie riep eerder vandaag op om niet naar de hoofdstad af te zakken. “In het belang van de volksgezondheid vragen we iedereen om thuis te blijven”, klonk het. “Door in grote aantallen samen te komen, bestaat het risico dat het virus verder verspreid wordt. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, riskeert een boete of een bestuurlijke aanhouding.”

 ▶ Bekijk: Politie roept op niet naar Brussel af te zakken voor protest

Video wordt geladen...