Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatie

Johnson & Johnson levert eerste vaccins midden april: ‘Dit kan verminderde leveringen van AstraZeneca goedmaken’

Johnson & Johnson levert eerste vaccins midden april: ‘Dit kan verminderde leveringen van AstraZeneca goedmaken’
Beeld AFP

Johnson & Johnson zal vanaf 16 of 17 april starten met de eerste leveringen van het Janssen-vaccin aan ons land, zo heeft de taskforce Vaccinatie aangekondigd. ‘Het leveringsschema wordt in de eerste helft van komende week verwacht. Op basis van de huidige informatie zullen we op 1,4 miljoen dosissen kunnen rekenen in het tweede kwartaal’, klinkt het.

en

Volgens de taskforce is dat goed nieuws voor de vaccinatiecampagne, aangezien er van het vaccin van Johnson & Johnson maar één dosis nodig is. “Als het bedrijf levert zoals verwacht, kunnen de vaccins mogelijk de verminderde leveringen van AstraZeneca goedmaken”, zei taskforce-baas Dirk Ramaekers op de wekelijkse persbriefing. Dinsdag liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) weten dat België tot 3 miljoen minder AstraZeneca-vaccins mag verwachten de komende maanden.

Het J&J-vaccin, ontwikkeld door de Belgische Johnson & Johnson-dochterfirma Janssen Pharmaceutica, wordt cruciaal in de Belgische en Vlaamse vaccinatiecampagne, als we de doelstelling willen halen om tegen 11 juli alle volwassen Vlamingen die dat willen een eerste prik te kunnen geven. 

De taskforce kondigde ook aan dat er niet langer een stock zal worden bijgehouden van het Pfizervaccin. Tot voor kort werd voor elke prik de tweede dosis in stock gehouden, maar dat hoeft dus niet langer. Volgens de taskforce komt Pfizer de leveringsbeloften goed na, waardoor de voorzorgsmaatregel niet langer nodig is. Bovendien zullen er stelselmatig ook steeds meer vaccins geleverd worden, en is de tussentijd tussen beide prikken van het vaccin naar vijf weken verhoogd in plaats van drie. Daardoor is er meer marge.

Ons land krijgt tot eind april 1,43 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, en het ziet er ook naar uit dat het bedrijf die beloftes zal kunnen waarmaken, zei Ramaekers. Samen met de maanden mei en juni ziet het er bovendien naar uit dat we de eerder beloofde 4,6 miljoen dosissen zullen kunnen krijgen.

Van Moderna is enkel nog maar de levering van 96.000 vaccins volgende week bevestigd, maar ook hier zouden de beloofde 900.000 dosissen van kwartaal twee wel degelijk haalbaar zijn. Dat er niet verder vooruitgekeken kan worden dan volgende week is “vervelend voor de strategie, al gaat het bij Moderna over beperktere volumes”.

De leveringen van AstraZeneca zijn een volledig ander verhaal: Ramaekers bevestigde op de Q&A dat België slechts op 2 miljoen of nog minder van de beloofde 4,6 miljoen dosissen in kwartaal twee zal kunnen rekenen. De komende twee weken komen er daar een kleine 285.000 dosissen van. Maar het blijft schipperen, aangezien het Brits-Zweedse bedrijf regelmatig nog aanpassingen doorvoert in beloofde volumes, “soms zelfs in de week van de levering”.

Daarbij komen dus nog de 1,4 miljoen dosissen van Johnson en Johnson in het tweede kwartaal.