Archieffoto

LIVEBLOG - School in Brugge schakelt over op afstandsonderwijs: "Voorgestelde maatregelen maken het onverantwoord"

In Brugge schakelen de Middenschool Brugge Centrum en het Koninklijk Atheneum Brugge Centrum vanaf morgenmiddag over op afstandsonderwijs. De voorgestelde maatregelen maken de situatie volgens de school "onveiliger en onverantwoord". Volg het coronanieuws op de voet in onze dagelijkse liveblog: 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Scholencampus in Brugge schakelt over op afstandsonderwijs: "Situatie onverantwoord"

In Brugge schakelen de Middenschool Brugge Centrum en het Koninklijk Atheneum Brugge Centrum vanaf morgenmiddag over op afstandsonderwijs. Dat bevestigt directeur Rob Jonckheere van de Middenschool aan VRT NWS. "We sluiten de deuren en gaan volledig in afstandsonderwijs", zegt hij. "De voorgestelde maatregelen maken de situatie onveiliger en onverantwoord."

Het gaat om een campus van een 600-tal leerlingen. Morgenvoormiddag komen ze nog naar school om lesmateriaal mee naar huis te nemen, maar vanaf morgenmiddag is er afstandsonderwijs.

Onze bedoeling is net om de veiligheid te garanderen, zowel voor leerlingen als voor leerkrachten

Hij heeft vooral een probleem met de beslissing van de ministers van Onderwijs om de schoolrefters te sluiten. "We hebben het weerbericht bekeken en er komt slecht weer aan voor deze week en voor volgende week. Dat impliceert dat leerlingen buiten moeten eten." Voor 600 leerlingen is dat moeilijk te organiseren, zegt hij. Gevolg: "Dan moeten de leerlingen in de klas gaan zitten - 24 leerlingen zonder mondmasker, want ze moeten eten en drinken - en daar moet je dan nog toezicht bij zetten."

Lees meer in het artikel:

Steven Van Gucht: "Cijfers van tweede golf in oktober-november geleden"

"Het zijn heel spannende tijden", vertelt viroloog en professor Steven Van Gucht tegen onze redactie. En die spannende tijden zijn niet positief bedoeld. De stijgende coronacijfers baren ook hem zorgen.

"We hebben meerdere dagen met meer dan 5.000 besmettingen. Die cijfers zijn geleden van oktober-november, of de periode van de tweede golf. Het is bang afwachten of we een kantelpunt gaan zien. Gaat dit ombuigen? We zien stijgingen van 40%, ik denk dat we binnenkort gaan stijgen naar 50%. We zien niet direct een aftopping."

Zijn de huidige coronamaatregelen voldoende? Van Gucht wikt en weegt zijn woorden zorgvuldig. "Het is gokken voor een stuk: gaan we met de maatregelen doorgaan en hopen dat dit vanzelf gaat kalmeren, of ga je toch verstrengen om controle te krijgen over de curve? Niemand wil verstrengen, men wacht daar liever mee."

Het is niemands fout. Het virus zit momenteel overal

Van Gucht wijst erop dat intussen de ziekenhuizen vollopen. "Ik vermoed dat we binnenkort de kaap van de 600 patiënten op intensieve gaan overschrijden. Dat wordt daar altijd drukker en drukker."

Hij weigert te wijzen naar schuldigen, naar bijvoorbeeld werkgevers en scholen. "Het virus zit momenteel overal. Er is meer virus in omloop dan de voorbije 3-4 maanden. Dit is niemands fout", benadrukt hij. "Op scholen en bedrijven volgen we de besmettingen goed op, maar we hebben een minder goed beeld over besmettingen in de privésfeer. Daar besmetten mensen elkaar vaak, tussen vrienden, tussen familie."

Lees hier meer:

Brussels Jazz Weekend geeft in 2021 openluchtconcerten vanop balkons

Het Brussels Jazz Weekend bevestigt dat het in 2021 gewoon doorgaat in het weekend van 29 en 30 mei, maar wel met een speciale "Balcony Edition". In verschillende Brusselse gemeenten worden iconische balkons gebruikt als podium om zo op een coronaveilige manier gratis openluchtconcerten te geven.

In een normaal jaar staat het Brussels Jazz Weekend garant voor meer dan 200 concerten voor 300.000 nationale en internationale bezoekers die op een laagdrempelige manier het jazzgenre kunnen ontdekken. Zo groots wordt het dit jaar niet.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA): "Als het nodig is, nemen we bijkomende maatregelen"

Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon is het voorlopig niet nodig om nu te panikeren over de coronacijfers, want er is nog geen sprake van een exponentiële stijging van de besmettingen. Maar tegelijk verzekert hij dat het Overlegcomité indien nodig bijkomende maatregelen zal nemen. Vaccineren van leerkrachten is volgens hem momenteel niet aan de orde, want dat kan ten vroegste nadat de 65-plussers zijn gevaccineerd.

Lees het volledige  artikel hier:

Toch geen kampen voor jongeren in de paasvakantie: Kazou moet duizend jongeren teleurstellen

De jeugdbewegingen zitten met de handen in het haar, nu het Overlegcomité dat de coronamaatregelen bepaalt, beslist heeft dat er in de paasvakantie toch geen kampen georganiseerd mogen worden. Bij Kazou bijvoorbeeld moeten ze 31 kampen annuleren. 

“Er zouden meer dan duizend jongeren aan meedoen, allen tussen de 7 en de 12 jaar”, zegt Seppe Van Pottelbergh. “Die zullen we moeten teleurstellen. Want we kunnen moeilijk aan de ouders vragen om hun kroost elke avond te komen ophalen in de Ardennen of aan zee en ze de volgende ochtend weer te komen brengen. Onze kampen liggen in de uithoeken van het land en overnachtingen horen erbij.”

“Na het Overlegcomité van 5 maart hadden we echt goeie hoop dat de kampen in de paasvakantie konden doorgaan. De regering had toen laten uitschijnen dat er versoepelingen zouden volgen. Helaas is het anders uitgedraaid. We kunnen nu alleen maar hopen dat we al die jongeren in de zomer wel een kamp kunnen aanbieden. En dat we er samen iets heel leuks van kunnen maken”, besluit Van Pottelbergh.

Videospeler inladen...

Spanje verhoogt maximumleeftijd voor AstraZeneca-vaccin tot 65 jaar

Spanje heeft de maximumleeftijd voor de toediening van het AstraZeneca-vaccin verhoogd van 55 naar 65 jaar. Dat maakte de minister van Volksgezondheid Carolina Darias maandag op een persconferentie bekend.

De Spaanse autoriteiten hadden het gebruik van dit vaccin aanvankelijk beperkt tot mensen jonger dan 55 jaar. Die leeftijdsgrens werd ingesteld omdat er onvoldoende gegevens beschikbaar waren over de werkzaamheid van het vaccin bij ouderen.

Sinds de Europese goedkeuring van het vaccin hebben andere klinische proeven de doeltreffendheid van het vaccin aangetoond bij 55-plussers. Heel wat andere Europese landen pasten al de leeftijdsgrens aan.

De beslissing komt er nu Spanje woensdag opnieuw begint te vaccineren met het middel van AstraZeneca na geactualiseerd advies van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA). Daarin staat dat het vaccin "veilig en effectief" is.

Intensief testen maakt coronamaatregelen overbodig op Deens eiland, Steven Van Gucht: "Theorie erachter klopt"

Op het Deense eiland Bornholm loopt een proefproject met een intensieve teststrategie. Daardoor worden de besmettingscijfers laag gehouden en gelden er bijna geen coronamaatregelen meer. "We laten zien dat de scholen open kunnen blijven, zelfs met corona", zegt schooldirecteur Inge Prip in "Terzake".

Lees het volledige artikel hier:

Russische president Poetin laat zich dinsdag vaccineren en weerlegt Europese kritiek

Vladimir Poetin heeft bekendgemaakt dat hij zich dinsdag laat vaccineren tegen COVID-19. De Russische president was ook scherp voor wat hij de "vreemde verklaringen" noemde van Europees commissaris Thierry Breton. Die zei dat Europa het Russische vaccin niet nodig heeft.

"We dwingen niemand iets te doen (...) maar we vragen ons af welke belangen deze mensen verdedigen, die van farmaceutische bedrijven of die van Europese burgers?", zei Poetin maandag in een op de televisie uitgezonden videoconferentie.

Europees commissaris voor de interne markt, Thierry Breton, had zondagavond op de Franse zender TF1 laren weten dat Europa het Russische vaccin "niet nodig heeft". "Sputnik V is een aanvullend vaccin, we hebben 350 miljoen doses", aldus Breton.

Positieve test in een klas, hele klas in quarantaine in Gent

De stad Gent kondigt aan dat voortaan elke klas in een Gentse school waar een leerling positief test op het coronavirus in quarantaine zal gaan. Dat is beslist na overleg met de CLB's.

CEO UZ Brussel Marc Noppen: "Lockdown is nodig om de curve te doen crashen"

De virologen pleiten steeds meer voor een lockdown en ook Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, vindt dat die optie moet overwogen worden om de curve opnieuw fors te doen dalen. De dienst intensieve zorg staat opnieuw onder druk en dus pleit hij voor slagkracht vanuit de politiek, want daar ontbreekt het nog aan in ons land.

Volgens de laatste voorspellende curve die Marc Noppen bij biostatisticus Kurt Barbé liet opvragen gaan we niet naar een hoge piek, maar naar een lange golf. Al kan dat snel veranderen met de huidige cijfers.

"Het blijven aanmodderen gedurende maanden met dan eens verlossen en dan eens verstrengen, zonder terug te keren naar het normale, wordt minder goed opgevolgd en begrepen. Dat is anders bij een iets kortere periode met grote impact, zoals een lockdown van bijvoorbeeld vier weken. Het is nodig om die curve te doen crashen. Dat moet overwogen worden zoals in andere landen ook het geval is", verklaart Noppen.

Nu "het huis opnieuw begint te branden", zoals Noppen het omschrijft, valt hem bovendien opnieuw op dat er geen centraal commando is met slagkracht om het crisismanagement echt in handen te nemen. De capaciteit op de dienst intensieve is al bijna voor de helft ingenomen door COVID-19-patiënten en dat brengt de normale zorg in gevaar.

"We zien een toch wat ernstigere vorm van de ziekte met die Britse variant en dat wil zeggen dat meer en meer mensen gemiddeld drie tot vier weken op intensieve liggen. Dat eet stilletjes onze capaciteit op", vertelt Noppen. "Nu moeten we elke dag kijken of we de niet-COVID-zorg kunnen laten doorgaan. Dat is een alarmsignaal", besluit de CEO van het UZ Brussel.

Viroloog Van Ranst: "Begrijp de aarzeling, maar strengere maatregelen zijn nodig"

Er zijn strengere maatregelen nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) in een reactie op de stijgende coronacijfers. . "Ik snap de aarzeling bij de politici, het zijn enorm moeilijke beslissingen om te nemen. Een nieuwe strenge lockdown is moeilijk voor het mentaal welzijn van mensen, maar het is belangrijk te beseffen dat we brede maatregelen effectief nodig hebben, verspreid over de hele maatschappij." De maatregelen die bijvoorbeeld in het onderwijs zijn aangekondigd, zijn nuttig volgens Van Ranst, maar helemaal niet voldoende. "Aan één sector sleutelen volstaat niet meer."

Het is volgens de viroloog ook belangrijk te kijken wat onze buurlanden verder zullen beslissen. "We moeten goed beseffen dat we het hier in België erg goed hebben gedaan, met relatief soepele maatregelen vergeleken met de buurlanden. Op dit moment worden er echter in Duitsland strengere regels opgelegd, terwijl de cijfers er nog beter zijn dan hier. Als we willen gaan naar een klein golfje, in plaats van een derde golf waar we nu op afstevenen, moeten we durven strenger gaan."

Tijdelijke werkloosheid kan ook aangevraagd worden bij annulering paaskamp

Om te vermijden dat kinderen en jongeren tijdens de paasvakantie massaal door hun grootouders moeten worden opgevangen, zal ook wanneer een paaskamp geannuleerd wordt het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona ingeroepen kunnen worden. Dat heeft vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) beslist. Een werknemer die van het systeem gebruik wil maken, zal wel moeten kunnen bewijzen dat het kamp van zijn kind geannuleerd werd omwille van corona.

Werknemers hebben sinds 1 oktober vorig jaar het recht om afwezig te zijn op het werk wanneer hun kind door de coronamaatregelen niet naar school, de kinderopvang of het centrum voor opvang van personen met een handicap kan gaan. Dat systeem van tijdelijke werkloosheid, dat het corona-ouderschapsverlof opvolgde, kan ingeroepen worden wanneer de opvangplaats of de school (deels) moet sluiten of wanneer het kind thuis moet blijven om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Die maatregel wordt nu ook verlengd tot 30 juni. 

Huisartsenvereniging trekt aan alarmbel: "Nu ingrijpen of we zitten in derde golf"

Huisartsenvereniging Domus Medica waarschuwt dat het aantal nieuwe besmettingen gestegen is tot het niveau van oktober, vlak voor de tweede golf. "De non-beslissingen van vrijdag en zondag gaan daar niets aan veranderen. Elke dag die we wachten is er één te veel", beklemtoont voorzitter Roel Van Giel.

De wachtposten en de test- en triagecentra waarschuwen al sinds vorig weekend voor een enorme stijging, zegt Van Giel. "Toen zagen we dat vooral in de provincie Antwerpen, maar dit weekend stellen we hetzelfde vast in heel Vlaanderen. We moeten continu opschalen en zien veel besmettingen bij kinderen en jongvolwassenen."

Ook de positiviteitsratio's baren zorgen. In het testcentrum van Waregem bijvoorbeeld testte 15 procent positief. "Dit is de eerste keer sinds oktober, het begin van de tweede golf dat zich zo'n sterke stijging voordoet. We maken ons heel veel zorgen."

Professor Herman Goossens: "Goed dat we inzetten op testen in bedrijven, maar is niet de oplossing om ons uit de miserie te halen"

Professor en voorzitter van de werkgroep testing Herman Goossens pleit in "De wereld vandaag" op Radio 1 voor bijkomende maatregelen om de coronacijfers terug te dringen. Het intensiever inzetten van testen is volgens Goossens geen heiligmakende oplossing om de zorgwekkende stijging van de cijfers tegen te gaan.

"Het is goed dat we inzetten op het testen in de bedrijven, maar dat gaat niet dé oplossing zijn om ons uit de miserie te helpen. Ik denk dat er extra maatregelen nodig zijn. Wat er nu op tafel ligt, gaat in alle eerlijkheid, niet voldoende zijn", zegt Goossens.

Als voorzitter van de werkgroep testing geeft hij toe dat het testen in bedrijven trager op gang is gekomen dan gepland. "De wetgeving heeft het wat moeilijk gemaakt, maar ik ben bijzonder opgetogen dat er druk op de bedrijven wordt gezet door de premier en de minister Vandenbroucke en minister De Sutter om de testen meer in te zetten. Ik zie sedert de tussenkomsten van de politici, dat er een en ander aan het bewegen is en dat de bedrijven deze testen inzetten. Dat verheugt mij natuurlijk bijzonder."

Goossens pleit er ook voor om de wetgeving zo snel mogelijk aan te passen. Vandaag moeten alle tests geregistreerd worden, zowel de positieve als de negatieve. 

"De ministers zijn nu bezig met de wetgeving aan te passen. Dat zou heel snel kunnen gaan in het parlement. Zowel de regeringspartijen als de oppositiepartijen hebben daar alle belang bij. Dan kunnen de werknemers zelf een test uitvoeren, ofwel thuis ofwel op de werkvloer. In de nieuwe wet zou komen te staan dat enkel de positieve tests moeten worden geregistreerd."

Duitsland verlengt coronamaatregelen tot half april

In Duitsland zijn de coronamaatregelen verlengd tot half april. Dat zijn de ministers-presidenten van de 16 deelstaten overeengekomen. Normaal hadden vanaf deze week versoepelingen kunnen ingaan, maar ook in Duitsland lopen de besmettingscijfers op. 

Daarom worden mogelijke versoepelingen voorlopig dus on hold gezet. De scholen blijven voorlopig wel open, maar als de besmettingen blijven oplopen, kan ook dat opnieuw bekeken worden.

Frans leger zet 35 grote vaccinatiecentra in

Het Franse leger en brandweer gaan "minstens 35" grote vaccinatiecentra tegen COVID-19 inzetten om "alle doses die vanaf april aan Frankrijk zullen worden geleverd" te kunnen gebruiken. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt.

"De gezondheidsdiensten van het leger werken aan de ontwikkeling van een aantal grote vaccinatiecentra", zei Olivier Véran bij een bezoek aan Epinay-sous-Sénart (Essonne) met zijn collega, minister van Sport, Roxana Maracineanu. 

Bedoeling is dat leger en brandweer op het hele Franse grondgebied een 35-tal centra zullen installeren. Dat past in de strategie van de Franse autoriteiten van een of twee grote centra per departement.

Meest gelezen