Slovaakse premier zet stap terug na regeringscrisis omdat hij op eigen houtje het Russische Spoetnikvaccin bestelde

De Slovaakse eerste minister Igor Matovič zet een stap terug als premier. Hij is bereid om gewoon minister te worden als dat een einde maakt aan de crisis binnen zijn regering. Daar is ruzie vanwege de aankoop van twee miljoen dosissen Russische Spoetnikvaccins.

De ruzie gaat over de aankoop van twee miljoen dosissen Russische Spoetnikvaccins. Hoewel de coalitiepartners de goedkeuring van de Europese Geneesmiddelenorganisatie EMA wilden afwachten, zette eerste minister Matovič toch door. Hij ging de eerste levering zelf ook in Rusland ophalen. Twee weken geleden moest de minister voor Volksgezondheid, een bondgenoot van de premier, al om dezelfde reden vertrekken.

De centrum-rechtse premier Igor Matovič wil de kleine coalitiepartner Za ľudí tegemoetkomen door zelf zijn ontslag aan te bieden maar toch deel te blijven uitmaken van de regering. Za ľudí had ermee gedreigd uit de coalitie te stappen, en met zijn actie hoopt Matovič de regering nu te redden.

Slovakije is zwaar getroffen door COVID-19. Het land telt nog geen zes miljoen inwoners, en negenduizend burgers zijn overleden. Matovič, die verkozen is op basis van een anticorruptieprogramma, is pas een jaar eerste minister van Slovakije. Hij maakt deel uit van de Partij voor het Gewone Volk.

Meest gelezen