Direct naar artikelinhoud
NieuwsVS

Spring break in Florida mondt uit in chaos: ‘Het lijkt hier wel een rockconcert’

Spring break in Florida mondt uit in chaos: ‘Het lijkt hier wel een rockconcert’
Beeld Getty Images

In de Amerikaanse stad Miami Beach is de noodtoestand uitgeroepen nadat grote mensenmassa’s bijeen zijn gekomen tijdens spring break, de voorjaarsvakantie waarbij duizenden studenten vanuit heel het land naar Florida trekken.

Dit jaar, en ook vorig jaar, brengt zo’n mensenmassa grote coronarisico’s met zich mee. De lokale autoriteiten kondigden dan ook een uitgaansverbod  aan tussen 20 uur ‘s avonds en 6 uur in de ochtend. Tijdens de avondklok gelden verkeersbeperkingen, en moeten handelaars de deuren sluiten.

Burgemeester Dan Gelber van Miami Beach zegt dat duizenden toeristen “chaos en wanorde” in de stad hebben gebracht. “Het lijkt hier wel een rockconcert, de mensen zitten opeengepakt van muur tot muur,” vertelde Gelber aan CNN. “Als je hier komt om gek te doen, ga dan ergens anders heen.” Ambtenaren waarschuwden de toeristen eerder al om “verantwoordelijk op vakantie te gaan of gearresteerd te worden” voorafgaand aan de vakantieperiode.

Ook de voorjaarsvakantie waarbij duizenden studenten vanuit heel het land naar Florida trekken draait uit op een sisser door het coronavirus.Beeld REUTERS

Maar het gebied rond Miami Beach werd alsnog overspoeld met feestvierders tijdens het weekend, en velen leken geen maskers te dragen of social distancing te respecteren. Op zaterdagavond (lokale tijd) bleven honderden mensen, meestal zonder masker, nog lang na de avondklok van 20.00 uur op straat. De politie haalde de massa uit elkaar met behulp van ‘peperkogels’.

Sinds vorige vrijdag zijn meer dan 50 mensen gearresteerd, en er werden acht vuurwapens in beslag genomen. Dat laat de lokale politie weten via Twitter op zondag.

Twitter bericht wordt geladen...

Zondag verklaarde de gemeenteraad van Miami Beach tijdens een persconferentie dat het uitgaansverbod van 20.00 uur van kracht blijft, elke week van donderdag tot zondag, ten minste tot 30 maart.

De gemeenteraad voegde er nog aan toe dat de avondklok met twee weken verlengd kan worden, tot 13 april. “Het doel is om de overweldigende massa aan bezoekers en het potentieel voor geweld en vandalisme, al dan niet opzettelijk, in te dammen”, klonk het

Gouverneur Ron DeSantis schepte eerder nog op dat Florida een “oase van vrijheid” is tijdens de pandemie.

Burgemeester Dan Gelber van Miami Beach zegt dat duizenden toeristen “chaos en wanorde” in de stad hebben gebracht.Beeld EPA
Spring break in Florida mondt uit in chaos: ‘Het lijkt hier wel een rockconcert’
Beeld Getty Images