Direct naar artikelinhoud
NieuwsTerreurdreiging

Van Quickenborne: ‘Verschillende minderjarige jongeren opgepakt die concrete plannen hadden om aanslag te plegen’

Van Quickenborne: ‘Verschillende minderjarige jongeren opgepakt die concrete plannen hadden om aanslag te plegen’
Beeld BELGA

In januari en februari zijn er vier minderjarige jongeren opgepakt die plannen hadden om afzonderlijk een ‘gewelddadige actie’ te plegen in ons land. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) verklaard in VTM NIEUWS naar aanleiding van de herdenking van de aanslagen van 2016.

Video wordt geladen...

“Twee van de vier opgepakte jongeren, van tussen de 16 en 18 jaar, hebben intenties kenbaar gemaakt tot gewelddadige acties, één jongere gaf toe een machete hebben aangeschaft”, zei Van Quickenborne nog die spreekt van een “onrustwekkende tendens”. Het is voor het eerst in drie jaar dat er weer minderjarige jihadisten zijn opgedoken.

Vorig jaar werden nog in Eupen twee minderjarigen opgepakt die agenten wilden aanvallen met een mes. De twee hadden ook al een videoboodschap opgenomen. 

Het gaat vaak over jongeren die online in contact komen met propaganda. “Minderjarigen zijn makkelijker vatbaar voor haatzaaierij. Door de coronacrisis brengen ze veel tijd door achter de computer en ook dat heeft effect.” Van Quickenborne kon niet in detail ingaan op het onderzoek, maar “de intentie was in ieder geval duidelijk”, zei hij nog.

‘Terreurdreiging veranderd’

“De dreiging van terreur is veranderd", zei Van Quickenborne nog. “Vroeger waren dat uitgestuurde commando’s van IS, nu zijn dat lone actors. Dat zijn mensen die van achter hun computer radicaliseren en contact hebben met haatzaaiers en eventueel tot actie overgaan.”

Volgens burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte worden terroristen na hun celstraf te weinig opgevolgd. In een interview zei hij dat gevaarlijke extremisten na het uitzitten van hun celstraf van de OCAD-lijst verdwijnen. “Ik krijg steeds meer signalen dat veroordeelden ervoor kiezen om hun straf volledig uit te zitten. Dan komen ze vrij, zonder voorwaarden, en valt niemand van justitie hen nog lastig.”

Dat klopt niet volgens Van Quickenborne. “Als iemand gevaarlijk is en blijft, dan blijft hij op de terroristenlijst. Die informatie komt ook terecht bij de lokale burgemeesters om te zorgen voor een goede opvolging. Het is niet omdat iemand vrij komt dat hij daarom niet meer opgevolgd wordt.”