Direct naar artikelinhoud
NieuwsSancties China

China vaardigt sancties uit tegen Belgisch Ecolo-Kamerlid na Europese maatregelen

Arbeiders langs het hek van een 'heropvoedingskamp' in Xinjiang, China.Beeld REUTERS

Voor het eerst in meer dan dertig jaar heeft de Europese Unie sancties tegen China getroffen vanwege mensenrechtenschendingen in het land. Peking reageerde onmiddellijk met tegensancties. Onder meer Kamerlid Samuel Cogolati van Ecolo wordt geviseerd.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag op een bijeenkomst in Brussel strafmaatregelen afgesproken tegen een aantal verantwoordelijken voor de onderdrukking van de Oeigoeren. De sancties viseren vier lokale leiders in Xinjiang, waar Oeigoeren verdwijnen in ‘heropvoedingskampen’. Ze mogen niet langer naar de EU reizen en eventuele activa op Europees grondgebied worden geblokkeerd. Hun namen worden publiek zodra de beslissing is geformaliseerd.

China neemt de Europese sancties niet. “Deze beslissing, die enkel berust op leugens en desinformatie, negeert en vervormt de feiten”, zo stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht. Het ministerie spreekt van een “onbeschofte” inmenging in de interne aangelegenheden van China.

Prompt vaardigde het regime gelijklopende sancties uit tegen vier organisaties en tien Europese parlementsleden en academici, onder wie het Belgische Kamerlid Samuel Cogolati van Ecolo; ook Europarlementsleden als Reinhard Butikofer, Michael Gahler en Raphaël Glucksmann staan op de lijst. Deze personen en hun families krijgen geen toegang meer tot “het vasteland, Hongkong en Macau”.

Cogolati is lid van de Interparlementaire Alliantie inzake China, vorig jaar opgericht door twintig parlementsleden uit acht landen in Azië, Amerika en Europa, met het oog op een strategische benadering inzake veiligheid, handel en mensenrechten. Ook de geviseerde Butikofer is lid van deze alliantie.

Cogolati bracht de Oeigoerse kwestie ook meermaals ter sprake in het Belgische parlement. Samen met zijn Groen-collega Wouter De Vriendt heeft Cogolati drie weken geleden een resolutie ingediend die de Chinese aanpak van Oeigoeren niets minder dan genocide noemt.

“Ik begrijp dat men in China geen parlementaire vrijheid kent, maar wij gaan niet terugdeinzen voor deze intimidatie”, zegt De Vriendt (Groen). 

Het is de eerste keer sinds de bloedige onderdrukking van de protestbeweging op het Tiananmen-plein in 1989 dat de EU mensenrechtenschendingen door Peking bestraft. “Deze sancties zijn juist en belangrijk”, zo verklaarde de Duitse staatssecretaris voor Europese Zaken Michael Roth.

Na de paasvakantie zijn er hoorzittingen over de resolutie in de Kamer. Eén partij die alvast niet voor deze resolutie zal stemmen, is PVDA. De partij koos er al meermaals voor om zich te onthouden bij resoluties over de Oeigoerse kwestie. PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw verdedigde die houding in een interview met La Libre vorige week. “We moeten ermee stoppen om de rechten van de mens te instrumentaliseren voor geopolitieke doeleinden”, zei hij. “Het echte gevaar voor wereldvrede zijn de Amerikanen.”