Liveblog - Viroloog Van Gucht blikt vooruit op Overlegcomité: "Op een bepaald moment moet je een knoop doorhakken"

Het Overlegcomité - met alle regeringen in het land - komt morgen vervroegd samen, nu de coronacijfers stijgen. Volgens viroloog Steven Van Gucht is het nu een goed moment om in te grijpen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) begrijpt de bezorgdheid van de virologen, maar "er is ook draagvlak nodig", klinkt het. De kern van de federale en Vlaamse regering komen vanavond nog samen. Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Steven Van Gucht: “Op een bepaald moment moet je een knoop doorhakken”

Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano, legt in “Het Journaal” uit waarom het nu het goede moment is om extra maatregelen te nemen, zoals morgen te verwachten valt. Samen met zijn collega-experten ziet hij de coronacijfers de afgelopen tijd sneller stijgen dan voorspeld was. Vandaag werden er ruim 280 ziekenhuisopnames gemeld. “Aan dit tempo zullen ergens half april 1.000 bedden op intensieve zorg bezet zijn”, rekent Van Gucht voor. 

De cijfers stijgen niet zo angstwekkend als tijdens de eerste en tweede coronagolf die we hebben doorgemaakt, maar gerust zijn de experten en de politici er toch niet op. De groei is nog niet explosief, stelt Van Gucht vast. “Maar je hebt de luxe niet om af te wachten. Op een gegeven moment moet je echt een knoop doorhakken.”

Van Gucht merkt op dat de besmettingen in de gehele bevolking toenemen: zowel bij de schoolgaande jeugd als bij de actieve volwassen bevolking. Om de besmettingen op de scholen naar beneden te krijgen, zou een afkoelingsweek voor de paasvakantie volgens Van Gucht een goede maatregel zijn. “Dat is een opportuniteit die weer wat rust geeft.” Tegelijk vindt Van Gucht dat er ook naar de besmettingen van volwassenen op het werk moet worden gekeken. 

Plateau

Nu extra maatregelen nemen, kan volgens Van Gucht een kans zijn om het hoge plateau waar we al een hele poos op zaten eindelijk naar beneden te krijgen en onder de 800 besmettingen per dag te duiken. “We hebben dat altijd als een doel gesteld, maar zijn daar nooit geraakt.”

“Nu hebben we misschien een gelegenheid om dat te doen en dat zou zuurstof creëren om in april-mei te versoepelen”, terwijl de vaccins al een groter deel van de bevolking beschermt. Als er dan lagere cijfers zijn, in combinatie met de gevorderde vaccinatie en betere weersomstandigheden zijn we dan misschien van het ergste af, hoopt Van Gucht.

Bekijk hier het gesprek met Steven Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Overlegcomité morgen: "Wellicht geen strengere maatregelen dan najaar vorig jaar"

Het Overlegcomité met alle regeringen in ons land komt morgenochtend om 9 uur vervroegd samen over de stijgende coronacijfers. “De druk vanuit de zorgsector is verhoogd”, zegt politiek journalist Bart Verhulst. Vooral de ziekenhuisopnames baren zorgen. Gisteren werden 280 nieuwe patiënten opgenomen. 

Wat er op tafel ligt van het Overlegcomité? “Bij de premier hoor ik dat het uitgangspunt beter is dan toen we in het najaar vorig jaar in lockdown gingen. De maatregelen zullen dus niet straffer zijn dan toen, klinkt het. Lees: geen vervroegde avondklok en geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Waar er wel over zal worden gepraat? Niet-essentiële winkels en contactberoepen dicht en paasvakantie vervroegen.”

De kern van de federale regering en de kern van de Vlaamse regering zitten vanavond al samen over de coronacijfers. Vandaag was er ook al overleg tussen de premier en de minister-presidenten. 

Lees hier meer:

Econoom Peter De Keyzer: ”Liever vier weken hel, dan vier seizoenen vagevuur”

Het is erg waarschijnlijk dat er strengere maatregelen voor de komende weken op tafel liggen. De vraag is dan of de voordelen van een nieuwe lockdown opwegen tegen de negatieve gevolgen op de al noodlijdende economie. 

Maar ook uit de economische hoek gaan er stemmen op om nu voor een korte periode strenge maatregelen te nemen, om meer schade achteraf te voorkomen. Dat zei oud-econoom bij BNP-Paribas-Fortis Peter De Keyzer in "De afspraak" op Canvas.

"Zeker nu als je ziet dat het de verkeerde richting uitgaat: als er een les is die we zouden moeten trekken is het dat we zo snel mogelijk moeten panikeren, en liever te snel teveel doen dan te lang wachten, want dat krijg je niet meer onder controle vervolgens hé?"

"Mensen vinden het niet leuk dat maatregelen verstrengd worden, maar de huidige maatregelen vinden mensen ook niet leuk. Liever vier weken hel, dan vier seizoenen vagevuur. Want als we nu niks doen en je blijft inderdaad op zo'n plateau zitten en dat is heel de zomer, en dan vervolgens in september terug, enzovoort, dan ga je nog een jaar met vrijheidsbeperkingen zitten zonder enig perspectief."

Bekijk hier het gesprek uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Margot Cloet hekelt last-minuteaanpak van coronamaatregelen: “We gaan weer moeten pompen om de zorg te kunnen organiseren”

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen, hoopt dat het Overlegcomité morgen krachtdadige maatregelen zal nemen. Ze schreef daarover een open brief en lichtte haar bezorgdheid toe in "Terzake ": "We zien dat de druk op de ziekenhuizen enorm toeneemt. Er was het cijfer vandaag van 280 extra opnames, en we zien dat we ook sprongen maken in het aantal mensen dat op intensieve zorg terechtkomt, we gaan naar de 600."

Cloet vindt dat er te lang gewacht is met harde maatregelen, aangezien de opnamecijfers - ook op intensieve - volgens de modellen van de experten de komende twee weken zullen verdubbelen: "Het is een beetje jammer dat we telkens opnieuw die laatste weg moeten bewandelen vooraleer er maatregelen genomen worden. (...) We wisten dat dit ging gebeuren." 

Ze pleit ervoor om op basis van wetenschappelijke gegevens én op tijd preventieve maatregelen te nemen, en niet als de cijfers (zwaar) de foute richting uitgaan: "Nu gaan we weer de komende dagen en weken moeten pompen om die zorg te kunnen organiseren." Cloet vindt het ook niet verantwoord om al te voortvarend versoepelingen aan te kondigen. Ook dat moet volgens haar gebeuren met wetenschappelijke gegevens als onderbouwing.

Bekijk hier het gesprek met Margot Cloet in "Terzake":

Videospeler inladen...

Alcoholverbod in Noorse bars en restaurants

In Noorwegen komt er een tijdelijk verbod op de verkoop van alcoholische dranken in bars en restaurants. Dat is een van de strengere maatregelen in de strijd tegen de coronapandemie die de regering bekendmaakte.

Daarnaast worden fitnesscentra en openbare zwembaden gesloten en vraagt de regering om niet meer dan twee mensen thuis te ontvangen, en daarbij twee in plaats van de eerder aangeraden één meter afstand te houden. Mensen die terugkeren van niet-essentiële reizen in het buitenland, moeten nu bovendien de volledige tien dagen in quarantaine op hotel, terwijl ze tot nu bij een negatieve test al na drie dagen mochten vertrekken.

Vicepremier Van Peteghem (CD&V): “Duidelijk pakket van maatregelen maken dat cijfers doet zakken”

Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V) zegt dat de federale regering vanavond werkt aan een pakket van maatregelen dat de coronacijfers doet zakken en dat voor duidelijkheid moet zorgen. Dat zei de minister vanavond voor een bijeenkomst van het kernkabinet aan “Terzake”. 

De kern van de federale regering buigt zich nu over de cijfers, en die noemt Van Peteghem ronduit slecht. Binnen de kern worden vanavond de violen gestemd zodat de federale regering tegen morgenvroeg, om 9 uur, met een pakket van maatregelen naar het Overlegcomité kan gaan. Daar zullen de voorstellen besproken worden met de verschillende deelregeringen. 

Bekijk hier het gesprek met Vincent Van Peteghem in “Terzake”:

Videospeler inladen...

Coronamaatregelen worden in Nederland verlengd tot 20 april, avondklok gaat naar 22 uur

De coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot 20 april. "Dat valt tegen", erkent de Nederlandse premier Mark Rutte. Maar gezien de nog altijd te snelle verspreiding van het coronavirus en het hoge aantal ziekenhuisopnames heeft de regering geen andere keuze, zegt de premier. Als de cijfers de komende tijd meevallen, kan er mogelijk toch al voor 20 april meer.

Op één punt maakt de regering een uitzondering: de avondklok gaat vanwege de zomertijd vanaf 31 maart om 22.00 uur in, in plaats van om 21.00 uur. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad drongen hier maandag al op aan.

Het negatieve reisadvies wordt verlengd tot midden mei. Voor de zomervakantie heeft de regering nog geen advies, dat volgt "zo snel mogelijk". Rutte zegt "goede hoop" te hebben dat er tegen die tijd meer kan.

Kan het Overlegcomité ons morgen nog motiveren?

Kan de Belgische bevolking nog gemotiveerd worden om nog een keer strengere maatregelen te volgen? Dat is de hamvraag in de aanloop naar het Overlegcomité van morgen. Professor Inez Germeys is overtuigd dat dat wel kan lukken. Dan moeten premier Alexander De Croo (Open VLD) en co morgen wel overgaan tot een korte en daadkrachtige lockdown en vooral heel goed uitleggen waarom dit moet. “Dit is de enige manier om de mensen nog te motiveren.”

Lees hier het volledige artikel

Beke: "Wie vaccin weigert, krijgt wel nog tweede kans"

Wie nu een vaccin weigert, maar zich achteraf bedenkt, kan toch nog een tweede kans krijgen, zo zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke gezegd in de Commissie Welzijn in het Vlaams Parlement. Vorige week had Dirk Dewolf, de topman van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, aangegeven dat wie een vaccin weigert niet meer opnieuw wordt uitgenodigd. Daarmee wilde hij "vaccinshopping" - enkel kiezen voor het vaccin dat je zelf het liefste zou hebben - ontmoedigen.

Beke nuanceert dat nu. "Iedereen verdient een tweede kans. Maar dat kan dan wel pas wanneer alle andere groepen gevaccineerd zijn."

Ook bij het zorgpersoneel waren er mensen die zich niet lieten vaccineren. "Zij zullen nog een uitnodiging krijgen op basis van hun leeftijdsvolgorde", bevestigt Beke. "Tenzij zij zichzelf natuurlijk expliciet hebben uitgeschreven, dan krijgen zij geen uitnodiging meer."

Vlaams minister-president Jambon: "Begrijp virologen, maar er is ook draagvlak nodig"

Vlaams minister-president Jan Jambon begrijpt naar eigen zeggen de bekommernis van de virologen, "maar wij moeten rekening houden met alle factoren, ook met het draagvlak bij de bevolking". Dat zei hij bij een debriefing over het Overlegcomité in het parlement.

Volgens de minister-president is er nog steeds geen sprake van een exponentiële stijging in de curve. "Maar het gaat niet de goede kant uit. De afvlakking is nog niet te zien. Dus ik sluit niet uit dat bijkomende maatregelen gaan moeten genomen worden."

Jambon blijft zelf nog wel steeds voorstander van een opening van de terrassen, iets wat hij ook afgelopen vrijdag op tafel heeft gelegd. Het is volgens hem ook geen versoepeling, maar wel een maatregel om de publieke ruimte onder controle te houden. "Het is mijn vaste overtuiging dat als we in de paasvakantie mooi weer krijgen, dat je dan zeker aan de kust en in de steden een massale samentroeping zal zien. Als je die kan verspreiden over alle terrassen, denk ik dat je dat makkelijker onder controle kan houden", aldus de minister-president.

Meest gelezen