Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Studie: “Langetermijneffecten van corona bij een op de drie ziekenhuispatiënten”

Na een ziekenhuisopname wegens Covid-19 ondervindt zeker een op de drie patiënten gezondheidsproblemen op lange termijn. Dat gaat van schade aan organen tot psychologische problemen, blijkt uit een maandag gepubliceerde studie.

7 reacties

  • robert verhulst

    3 jaar geleden
    Dit is een reden te meer om ons aan de maatregelen te houden. We moeten er alles aan doen om het virus onder controle te krijgen. Welke uitleg of bedenking we ook hebben bij de infectiegevolgen: Voorkomen is belangrijker dan genezen. Stop met onnodige (protest)- en andere samenkomsten, leef de regels na. Ze zijn er niet voor niets. Hou vol en we geraken er uit.
  • Saskia Vermeylen

    3 jaar geleden
    @Veronica, deze langdurige effecten wordt ook gezien bij mensen die zelfs nooit gehospitaliseerd zijn dus het is niet gelinkt aan de kunstmatige coma maar effectief aan het virus. Dus je hebt enerzijds de acute fase van de infectie die ons gezondheidssysteem belasten maar nadien komt een zeer lange fase van mensen die blijvende schade hebben en dus langdurig medisch behandeld worden dus het systeem blijvend gaan belasten.
  • Marianne Van den Lemmer

    3 jaar geleden
    Ik heb vermoeidheidssyndroom, waarschijnlijk gekregen na het helpen van mensen bij een chemische brand. Voor mij is vermoeidheid 'normaal', en ik moet daar altijd rekening mee houden. Dus kom maar op, corona, voor mij maak je geen verschil, durf ik wedden.
  • Leo Duym

    3 jaar geleden
    Ik laat nooit een griepspuit zetten (ben 68), nu en dan eens goed uitzieken zonder medicijnen kan nooit kwaad voor een overigens gezonde mens, integendeel, je bouwt weerstand op. Met Covid-19 is het blijkbaar helemaal anders: als het waar is wat hier staat over die lange termijn effecten, dan staan we voor een langdurige, wereldwijde ontwrichting van het economisch en maatschappelijk leven.
  • Dirk Ver berne

    3 jaar geleden
    Ben van februari 2020 besmet geluk niet in hospitaal gelegen maar alle symptomen gehad . Nog veel last van vermoeidheid spierpijn hoofdpijn kort van adem pijn in de borstkas.tintelingen in armen en benen . Krampen . Waterogen . Linker oor suist . Zo zie je maar een aardig beestje . Dit wens je niemand toe . Als ik een dag me goed voel er wat in de tuin werk moet ik het twee dagen uitzweten. Probeer elke dag mijn wandeling te doen .
  1. Vergeetachtigheid is niet altijd dementie maar mogelijk verborgen leverziekte: “Artsen kunnen dit soms moeilijk herkennen”
    PREMIUM

    Vergeetach­tig­heid is niet altijd dementie maar mogelijk verborgen leverziek­te: “Artsen kunnen dit soms moeilijk herkennen”

    Een recent onderzoek bij Amerikaanse veteranen die de diagnose van dementie hadden gekregen kwam tot een opmerkelijke conclusie. Bij 1 op de 10 is de verandering in gedrag of vergeetachtigheid mogelijk niet het werk van dementie maar van een zieke lever. En die leveraandoening kan men behandelen. Maar wat zijn de wetenschappers precies te weten gekomen tijdens hun onderzoek? Om welke leveraandoening gaat het dan precies? En wat houdt de behandeling in? HLN wetenschapsjournalist Martijn Peters licht de studie toe.
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.