Hartje Mechelen gezien vanuit de lucht. © Sven Van Haezendonck 

Mechelaars kunnen aangeven hoe ze hun stad van de toekomst zien

Mechelen -

Nog tot dinsdag 27 april kunnen inwoners van Mechelen via een online bevraging aangeven hoe ze hun stad van de toekomst zien. Het initiatief past in de opmaak van een Beleidsplan Ruimte dat eind 2023 klaar moet zijn.

In zo’n plan geeft de stad aan hoe ze de komende twintig jaar de ruimte wil ordenen. Dat gebeurt de komende twee jaar samen met deskundigen, adviesraden en inwoners. Mechelaars kunnen niet alleen de online bevraging invullen. Wie dat wenst, kan ook echt in dialoog gaan tijdens een online gespreksavond. Die vindt op dinsdag 20 april om 19.30u plaats.

Na de verwerking van alle reacties en adviezen moet er in september een eerste voorontwerp van het plan op tafel liggen. In het najaar volgt dan opnieuw een publieke raadpleging. De stad hoopt midden 2022 over een goedgekeurd voorontwerp te beschikken. Nadien volgt dan door studiebureau BUUR de opmaak van een definitief ontwerp. Dat wordt ook nog aan een openbaar onderzoek onderworpen. Het nieuwe Beleidsplan Ruimte moet eind 2023 een feit zijn. Het vervangt dan het huidige gemeentelijk ruimtelijk structuurplan uit 2001.

Het nieuwe plan blikt vooruit tot 2040. “Als we in de toekomst ruimte willen hebben om te wonen, te werken en te leven, moeten wij nu al nadenken over hoe wij deze groei kunnen opvangen. Tegelijk willen we water en natuur bewaren en versterken”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Ruimtelijke Ordening. svh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER