Direct naar artikelinhoud
AnalyseOverlegcomité

Stijgende hospitalisaties dwingen premier tot versnelling

Stijgende hospitalisaties dwingen premier tot versnelling
Beeld BELGA

Het Overlegcomité komt dan toch sneller dan verwacht samen. De recentste hospitalisatiecijfers doen vrezen voor een snel aangroeiende golf van de epidemie.

Woensdagvoormiddag komen de regeringen van het land opnieuw samen om het pakket coronamaatregelen onder de loep te nemen. Het Overlegcomité dat gepland was voor aanstaande vrijdag, is in allerijl naar voren geschoven door premier Alexander De Croo (Open Vld). De directe aanleiding daarvoor, zo duidt een regeringsbron: de recentste hospitalisatiecijfers, die elke dag vlak voor de middag aan de regering worden bezorgd.

Daaruit bleek dat de voorbije 24 uur 282 covidpatiënten opgenomen werden in het ziekenhuis. Dat is flink meer dan de recentste dagcijfers en het gemiddelde van de voorbije week. Dinsdag ging het nog om 193 hospitalisaties, de dagen voordien om 185 en 243 opnames. De kans bestaat dat het om een eenmalige uitschieter gaat, maar hoe dan ook is duidelijk dat de curve opnieuw crescendo gaat.

Dat werd ook verwacht op basis van de modellen die premier De Croo enkele weken terug uit de doeken liet doen door biostatisticus Niel Hens (KU Leuven). Door de opmars van de meer besmettelijke Britse coronavariant zou een gelijk aantal contacten sowieso geleidelijk voor meer virusoverdrachten zorgen.

De coronastrategie van het Overlegcomité was gebaseerd op de simulatie waarbij die Britse variant 50 procent besmettelijker zou zijn. Maar de recentste cijfers lijken erop te wijzen dat dat scenario te optimistisch was, en dat de maatregelen misschien niet volstaan. De Britse variant blijkt bijvoorbeeld voor meer hospitalisaties te zorgen dan toen gedacht werd.

Het aantal dagelijkse nieuwe coronabesmettingen is in een week tijd met 41 procent gestegen – intussen vertraagt de stijging weer. “Als we de piek van de stijging bereikt hebben, zullen we mogelijk stabiliseren op een plateau van zo’n 7.000 besmettingen per dag”, schat biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven). Dat is een heel stuk hoger dan de 2.000 besmettingen per dag waar ons land lange tijd op bleef hangen. Hoe hoger het plateau, hoe risicovoller de situatie. “Maar voor hetzelfde geld beginnen de cijfers binnenkort opnieuw te stijgen, en komen we nog veel hoger uit.”

Premier De Croo wil dan ook ingrijpen voor het te laat is. Verscheidene experts van de wetenschappelijke adviesraad GEMS pleitten de afgelopen dagen al voor een korte, maar stevige verstrenging van de lockdownmaatregelen. Vanmiddag zal coronacommissaris Pedro Facon een nieuw rapport afleveren aan de federale regering, maar de verwachting is dat dat in dezelfde lijn zal liggen als de aanbevelingen en bezorgdheden van de GEMS.

“Als het Overlegcomité vervroegd wordt, zal het niet zijn om te kletsen, maar om te handelen”, zo klonk het vanmorgen nog bij de Vlaamse regering. Niemand heeft zin om het land opnieuw in een strenge lockdown te storten, maar het besef groeit wel dat het huidige pakket maatregelen wellicht onvoldoende is.