Direct naar artikelinhoud
NieuwsVS

▶ Regering-Biden in verlegenheid door beelden van vastgezette migrantenkinderen

Een vreemdelingendetentiecentrum in Donna, Texas.Beeld VIA REUTERS

De belofte van president Biden voor een meer humaan immigratiebeleid, is in de verdrukking gekomen door de publicatie van foto’s van een overvol detentiecentrum in Texas. Te zien is hoe migranten, onder wie voornamelijk kinderen, midden in de pandemie op de grond dicht op elkaar zitten.

Bekijk hier de beelden uit de detentiecentra:

Video wordt geladen...

Op andere foto’s slapen minderjarigen, die zonder hun ouders de VS zijn binnengekomen, naast elkaar op matten onder nooddekens van aluminiumfolie. Ook zij kunnen geen 1,5 meter afstand houden van elkaar in het verwerkingscentrum van de grenspolitie in het plaatsje Donna. De groepen migranten worden slechts van elkaar gescheiden door plastic schermen.

De foto’s zijn door het Democratische Congreslid Henry Cuellar doorgespeeld aan de nieuwssite Axios. De regering-Biden wordt al dagen bekritiseerd omdat ze de media niet toelaat tot de opvangfaciliteiten aan de grens. Sinds het aantreden van Biden in januari, is het aantal migranten dat aanklopt bij de grens of illegaal de VS binnenkomt, flink gestegen.

Vooral het aantal minderjarigen dat op eigen houtje het land wil binnenkomen, is fors toegenomen. Tot het weekeinde werden zo’n 10.000 migranten vastgehouden door de grenspolitie. Bijna de helft waren kinderen. In totaal worden nu meer dan 15.000 minderjarige migranten vastgehouden en opgevangen. 

De regel is dat de grenspolitie de migrantenkinderen slechts drie dagen vasthoudt, waarna ze moeten worden ondergebracht in opvangcentra van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg. Maar omdat de opvangfaciliteiten langs de grens overvol zitten, komt het hier niet van.

‘Verschrikkelijke omstandigheden’

Cuellar kreeg de foto’s in het weekeinde in handen. Hij besloot ze openbaar te maken om te wijzen op de ‘verschrikkelijke omstandigheden’ waarin de kinderen worden vastgehouden. “We zouden voor die kinderen moeten zorgen alsof ze onze eigen kinderen zijn”, aldus de Democraat. Ook wil hij aandacht vragen voor het in zijn ogen moeilijke werk van de grenspolitie. “Ze doen hun best, gezien de omstandigheden, maar ze zijn er niet op toegerust om te zorgen voor kinderen. Ze hebben hulp van de regering nodig.”

Cuellar wil dat er meer gedaan wordt om de migranten, van wie de meesten afkomstig zijn uit Midden-Amerika, te ontmoedigen asiel aan te vragen in de VS. “We moeten kinderen en families stoppen om de gevaarlijke tocht te maken naar de VS, dwars door Mexico”, aldus het lid van het Huis van Afgevaardigden. “Wij moeten samenwerken met Mexico en landen in Midden-Amerika zodat ze asiel vragen in deze landen.”

Diverse media en advocaten verdenken de regering ervan dat ze bewust worden weggehouden van de detentiecentra van de grenspolitie en opvangcentra van diverse ministeries. Zo werden herhaalde verzoeken van het persbureau AP om de centra te bezoeken meer dan een maand geweigerd of wordt niet eens gereageerd op de verzoeken. Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki zei maandag dat de regering eraan werkt om de media snel toe te laten tot de grensfaciliteiten.