Direct naar artikelinhoud
NieuwsDuitsland

Merkel schrapt Duitse ‘paaslockdown’ na storm van kritiek

Kanselier Angela Merkel.Beeld via REUTERS

De Duitse bondskanselier Merkel heeft de deelstaten vandaag ingelicht dat ze het plan schrapt voor een strenge, vijfdaagse lockdown tijdens Pasen. Dit meldt het Duitse persbureau DPA. Gisteren was de regering met de zestien deelstaten juist overeengekomen om de bevolking op te roepen rond de Paasdagen vijf dagen thuis te blijven vanwege het oplopend aantal besmettingen.

Op 1 en 3 april moesten de Duitsers van de regering extra rust nemen. Maar op de maatregel kwam veel kritiek. Ook werd de vraag gesteld of de extra vrije dagen wettelijk wel mogelijk waren. Hierop besloten Merkel en de deelstaten vandaag opnieuw in spoedoverleg bijeen te komen. Ze zal het parlement later in de middag op de hoogte stellen van haar opmerkelijke besluit.

Verwacht wordt dat ze flink onder vuur zal komen te liggen vanwege het plotselinge besluit. De regering wordt ook bekritiseerd omdat er geen publiek debat was over de omstreden maatregel. Het plan kwam pas naar buiten na urenlang overleg met de deelstaten. 

Net als in andere Europese landen, zoals België, stijgt het aantal besmettingen in Duitsland de laatste tijd flink voornamelijk vanwege de opmars van de Britse variant van het virus. Het aantal besmettingen zat dinsdag op 15.815. Een week geleden waren het er 13.435. Sinds de pandemie begon zijn al meer dan 75.000 Duitsers overleden.