OVERZICHT. Opnieuw een pak strenger: dit heeft het Overlegcomité beslist

Om de stijgende coronacijfers de kop in te drukken, last het Overlegcomité een ‘paaspauze’ in, zeg maar een afkoelingsperiode van vier weken. Die gaat zaterdag van start want dan zal het ministerieel besluit met de exacte details klaar zijn. Wat is beslist?

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Op het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land zijn woensdagmiddag nieuwe afspraken gemaakt over strengere coronamaatregelen. “Dat is lastig”, geeft premier Alexander De Croo (Open Vld) toe. “Maar een andere beslissing nemen, zou bijzonder zware gevolgen hebben.” Hij verwijst onder meer naar het uitstel van bepaalde zorg in de ziekenhuizen. “Daarom hebben we gekozen voor de korte pijn, een soort ‘paaspauze’, een afkoelingsperiode van vier weken”, aldus De Croo. Dit is er beslist:

1. Onderwijs: het kleuteronderwijs blijft open tot de start van de paasvakantie op zaterdag 3 april. In het lager, secundair en hoger onderwijs worden de lessen op school opgeschort vanaf maandag 29 maart. In de praktijk lijkt dit te betekenen dat er een extra week paasvakantie wordt ingevoerd. Wel mogen er deze en volgende week nog examens worden georganiseerd. Na de paasvakantie (maandag 19 april) zouden de scholen opnieuw open mogen. Hetzelfde geldt voor kunstonderwijs en volwassenonderwijs.

LEES OOK. Ben Weyts ontgoocheld: “Ikea open en school dicht: ik begrijp dat niet”

2. Jeugdkampen: voor de kampen en buitenschoolse activiteiten waren de groepen eerder al ingeperkt tot maximum 10 personen en mochten er geen overnachtingen meer plaatsvinden. Activiteiten voor 13-jarigen en ouder moeten in de openlucht plaatsvinden. Voor wie jonger is dan 13, wordt met aandrang gevraagd om de activiteiten ook in de buitenlucht te houden. De aanbeveling van maximum één hobby per kind blijft gelden.

3. Buitenbubbel: het maximum van één knuffelcontact per persoon blijft behouden, maar de buitenbubbel wordt opnieuw teruggeschroefd van 10 naar 4 personen. Kinderen onder 12 jaar worden niet meegeteld. Gezinnen die meer dan vier personen tellen, mogen wel met meer buitenkomen. Betogingen (statische manifestaties op de openbare weg) mogen maximum 50 deelnemers tellen. Musea, dierenparken en zwembaden blijven gewoon open.

4. Telewerk: dit blijft verplicht. Er komen ook extra controles en strengere straffen voor bedrijven die zich daar niet aan houden.

5. Essentiële winkels: voedingswinkels, apothekers, winkels voor hygiëneproducten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels mogen nog zonder afspraak klanten blijven ontvangen.

6. Niet-essentiële winkels: niet-essentiële winkels mogen enkel op afspraak openblijven voor maximaal twee personen. Je kan maximum één persoon meenemen, maar die moet wel onder hetzelfde dak wonen. Het aantal personen dat een winkel mag toelaten, zal afhangen van de grootte van de winkel (aantal m² winkeloppervlakte). Voor grote winkels als Ikea zal het absolute maximum 50 personen bedragen. Voor een grotere kledingswinkel als Zara of grotere schoenenzaak als Torffs, blijft het wachten op de details in het ministerieel besluit van zaterdag. Wat er van zij, met deze maatregel wordt het zogenaamde ‘funshoppen’ ontmoedigd.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

7. Niet-medische contactberoepen: niet-medische contactberoepen, zoals kappers, masseurs en schoonheidsspecialisten moeten weer vier weken dicht. Op maandag 26 april mogen ze normaliter heropenen.

8. Avondklok: die blijft onveranderd. In Vlaanderen en Wallonië geldt die van middernacht tot 5 uur in de ochtend, in Brussel van 22 uur en 6 uur ’s ochtends.

9. Niet-essentiële reizen: het verbod op niet-essentiële reizen blijft van kracht tot na de paasvakantie. De grenscontroles worden opgevoerd tijdens de paasvakantie.

10. Horeca: de heropening van de horeca blijft gepland op 1 mei.

LEES OOK. Deze Vlamingen houden de moed erin: geen verre reis, dan maar café in tuin bouwen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer