Direct naar artikelinhoud
InterviewHerman Goossens

‘We mogen van geluk spreken dat de paasvakantie zo vroeg komt’

Professor microbiologie Herman Goossens.Beeld BELGA

Professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen) denkt dat de maatregelen van het overlegcomité kunnen volstaan om de derde golf af te vlakken, op voorwaarde dat de bevolking nog wil meewerken. Hij denkt ook al aan de volgende stap: het breed inzetten van sneltesten. 

Na het vorige overlegcomité vonden de experten het onvoldoende ingrijpend, gaan de net afgekondigde maatregelen wel volstaan? 

Goossens: “Ik denk van wel. Als de bevolking dit vier weken volgt, zal dat zeker effect hebben op de cijfers. De sluiting van lagere, secundaire en hogere scholen een week voor de paasvakantie zal zeker effect hebben op de besmettingen. Ook het beperken van bijeenkomsten buiten van tien naar vier mensen zal een impact hebben op onze contacten en zéker impact hebben op het verloop van de derde golf.”

De jeugdkampen mogen wel doorgaan, met kinderen in groepen van tien en zonder overnachting. Is dat niet hetzelfde als mijn kind naar school sturen?

“Men zal er heel streng op moeten toekijken dat die kinderen buiten spelen. Het is goed dat het vorig overlegcomité die overnachtingen al heeft teruggeschroefd, maar ook heel pijnlijk dat men dat moest doen. Als men die kinderen buiten laat spelen, desnoods in de regen, dan denk ik dat het geen dramatisch effect heeft op de cijfers. Laat je die kinderen een hele dag binnen zitten, dan is het evident dat je verspreiding van het virus krijgt in die groep.”

Kleuterscholen blijven open. Besmetten die elkaar en hun ouders niet? 

“Zeker wel, maar dat is een afweging die men gemaakt heeft. Dat de lagere scholen dicht gaan, zal sowieso een enorme impact geven, ook al zullen we die pas binnen twee weken zien. Maar de paasvakantie kon wat dat betreft niet beter vallen, we mogen van geluk spreken dat die zo vroeg komt.”

Alleen nog op afspraak naar niet-essentiële winkels en niet-medische contactberoepen weer op slot. Gaat dat nu zo veel veranderen aan de besmettingen?

“Het zal zorgen voor minder mobiliteit en minder contacten. Alle beetjes helpen. Goed dat ze die beslissing genomen. Vier weken, en hopelijk volstaat het. Het zal ook afhankelijk zijn van hoe de mensen zich gedragen. Ik kan alleen maar hopen dat mensen het gaan opvolgen.”

Wat dat draagvlak betreft: aan de beoefenaars van contactberoepen heeft de premier in februari toch beloofd dat het geen ‘jojo’ zou zijn? 

“De contactberoepen openen was al slecht voor de motivatie, want roept vragen op: waarom die wel, en de andere niet? Vooral omdat we begin februari al voorspelden dat er een derde golf zat aan te komen. Die opening was dus geen goede maatregel, maar er vervolgens op moeten terugkomen, geeft die motivatie opnieuw een knauw. Het is jammer dat we in die fase gekomen zijn dat we versoepelingen moeten terugschroeven.”

Ik denk dat de bevolking op zijn tandvlees zit, onder meer door frustraties over de langzame vaccinaties.

“Die vaccinaties gaan komen, maar we moeten geduld hebben. Ik snap dat iedereen het beu is, maar het is beter dat men streng optreedt nu. Het alternatief is dat je tot in juni bezig bent met hoge hospitalisatiecijfers.

“Als die maatregelen worden uitgerold en opgevolgd, gaan we normaal gezien niet naar een piek van hospitalisaties eind april, zoals de modellen voorspelden. Je mag niet vergeten, zo’n curve stijgt heel snel, maar daalt heel traag. Ik ga er vanuit dat deze maatregelen de curve afvlakken.”

Gaan we dat aan het eind van de paasvakantie al zien, voor we de scholen opnieuw openen? 

“Laat ons hopen. Er is één zekerheid: met de huidige maatregelen die tot nu toe in voege waren, zouden de scholen niet volledig open kunnen zoals gepland op 19 april, net als de horeca op 1 mei. 

“Laat ons nu ook nadenken over wat we na de paasvakantie doen. Ik denk dat versoepelingen moeten samengaan met het breed inzetten van zelftests op werkvloeren en in scholen.

“Ik begrijp nu dat die sneltesten er gaan komen. De minister heeft daar blijkbaar een Koninklijk Besluit voor ondertekend, om ze te laten verdelen via de apothekers. Er komt ook een snelwet die de administratieve last versoepeld, zodat bedrijven dergelijke testen kunnen uitvoeren. Dus dat is goed. Nu hebben de fabrikanten nog wat tijd nodig om die op de markt te brengen, want het gaat om ondiepe neuswissers. Hopelijk is het een kwestie van twee weken om die om te bouwen.”