Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronamaatregelen

Heropening van de horeca op 1 mei onzeker

Heropening van de horeca op 1 mei onzeker
Beeld ANP

Door de verstrengde lockdown komt ook de doorstart van de horeca - gepland op 1 mei - in het gedrang, zo geven verscheidene politieke bronnen aan. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt geen voorafnames te willen doen. ‘Wij pinnen ons niet vast op data.’

Nog maar drie weken geleden schetste het Overlegcomité een gefaseerde uitweg uit de lockdown. April moest de maand van het ‘buitenplan’ worden, in mei zouden binnenactiviteiten kunnen hernemen. Voor de horeca werd de horizon op 1 mei gezet: cafés en restaurants zouden dan de deuren weer kunnen openen.

Lees ook: De paaspauze: hoe het Overlegcomité tot een pijnlijk besluit kwam

Maar intussen ziet de realiteit er een stuk anders uit. De doorstart van culturele activiteiten in open lucht, de heropening van de pretparken, en de jeugdkampen in de paasvakantie werden vorige week al on hold gezet.

Vandaag zag het Overlegcomité zich genoodzaakt om het land weer een strenger lockdownregime op te leggen. Buiten mogen groepen van maximaal vier personen samenkomen, de paasvakantie gaat een week vroeger in, kappers moeten weer dicht, en shoppen kan enkel op afspraak.

De nieuwe maatregelen gelden voorlopig tot 25 april. Verscheidene bronnen in de Wetstraat geven aan dat een heropening van de horeca op 1 mei daardoor niet vanzelfsprekend wordt. “Wij pinnen ons niet vast op data”, klinkt het bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De Morgen Live Q&A

Is dit nu wat de experten wilden? Zal deze ‘paaspauze’ een nieuwe golf voorkomen? Herbekijk hier het Q&A-gesprek van De Morgen met viroloog Erika Vlieghe en hoofdredacteur Bart Eeckhout:

Video wordt geladen...