Liveblog - Minister Weyts: "Akkoord gaan of totale chaos", GO! en Katholiek Onderwijs schorsen lessen kleuteronderwijs

Het gemeenschapsonderwijs GO! heeft beslist om zijn kleuterscholen volgende week te sluiten. Katholiek Onderwijs Vlaanderen adviseert ook om de lessen in de kleuterscholen te schorsen. In beide netten wordt wel opvang voorzien. Eerder vandaag had Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de keuze om te sluiten bij de scholen zelf gelegd. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Gemeenschapsonderwijs sluit alle kleuterscholen, Katholiek Onderwijs adviseert ook om lessen te schorsen

Het gemeenschapsonderwijs GO! heeft beslist om volgende week al zijn kleuterscholen te sluiten en Katholiek Onderwijs Vlaanderen adviseert de lessen in de kleuterscholen te  schorsen. Dat laten beide onderwijsnetten weten.  In beide netten wordt wel opvang voorzien.

Het Overlegcomité had gisteren beslist om de lagere en secundaire scholen volgende week al te sluiten, zodat er drie weken paasvakantie zou zijn. Maar de kleuterscholen zouden open blijven. Maar die beslissing kreeg meteen kritiek van de onderwijsbonden.

Lees meer in dit artikel:

Weyts: "Het was kiezen tussen de breuk en totale chaos of akkoord gaan"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt dat de Vlaamse regering gisteren tijdens het Overlegcomité zwaar onder druk is gezet om de scholen te sluiten. 

Volgens Weyts hebben minister-president Jan Jambon (N-VA) en vice-minister-president Hilde Crevits (CD&V) zijn standpunt keihard verdedigd, maar werd hen uiteindelijk het mes op de keel gezet. “Als men u dan confronteert met ‘het is de breuk en de totale chaos of het is uiteindelijk akkoord gaan’, begrijp ik wel waarom men de keuze maakt.” 

Daags na de beslissing kan Weyts zich nog altijd niet neerleggen bij de beslissing om de scholen volgende week al te sluiten, om zo drie weken paasvakantie te krijgen. “Ik denk dat ik toch afdoende duidelijk ben geweest, dat ik het heel moeilijk heb met het gegeven dat men inzake onderwijs geen prioriteit meer gegeven heeft. Punt”, zegt hij in een reactie aan VRT NWS.

Kleuterscholen

Inzake de kleuterscholen, die in Vlaanderen zelf de keuze krijgen om open te blijven, zegt Weyts het volgende. “Ik heb net altijd gevochten om zoveel mogelijk scholen open te houden. Dus ook de kleuterscholen. Maar wil ik iemand daartoe dwingen in deze omstandigheden? Neen. Ik vraag alleen dat iedereen begrip opbrengt en solidariteit betoont met het kleuteronderwijs, want nu komt de druk volledig op hen te liggen.”

“Als zij het niet georganiseerd krijgen - door welke omstandigheid dan ook - vraag ik dat ze meewerken aan lokale opvanginitiatieven. Maar ik vraag vooral ook dat iedereen solidariteit opbrengt en begrip toont en wanneer je zelf de kinderen kan thuishouden, die ook zelf opvangt.”

Bekijk hier de volledige reactie van minister Weyts:

Videospeler inladen...

Strengere maatregelen in nog eens drie Franse departementen

In Frankrijk komen er weer strengere coronamaatregelen in drie departementen. Dat is ondermeer het geval rond de steden Lyon en Troyes. Alleen de essentiële winkels blijven er open. De mensen mogen ook maximaal tien kilometer van hun woning weg, tenzij er een dwingende reden voor is. De lagere scholen en de eerste graad secundair onderwijs blijven wel open. In heel Frankrijk liggen nu meer dan 4.700 mensen met covid in een afdeling intensieve zorg. Voorlopig blijft de regering bij regionale maatregelen, omdat de situatie niet overal even erg is. Onder meer rond Parijs en in het Noorden gelden ook al erg strikte coronamaatregelen. 

Lyon, enkele uren voor het ingaan van de strengere maatregelen.
AFP or licensors

Onderwijsexpert Wouter Duyck: "Iedere week schoolsluiting kost later inkomen en lagere levensverwachting"

Het Overlegcomité heeft een verkeerde keuze gemaakt door de scholen te sluiten. Dat zegt onderwijsexpert Wouter Duyck in "De afspraak". Het gaat misschien maar over 1 week, maar in totaal genomen zijn het al meerdere weken dat de scholen dicht bleven. De leerachterstand die de leerlingen oplopen, stapelt zich aldus op en dat heeft verregaande gevolgen. Een half jaar leervertraging kost je hele leven lang vijf procent aan inkomen en een jaar opleiding komt overeen met 1 gezond levensjaar.

Videospeler inladen...

Versnelde procedure om Europees coronacertificaat goed te keuren

Het Europees Parlement heeft beslist om het voorstel van de Europese Commissie over het Digitaal Groen Certificaat sneller te behandelen. De Commissie wil dat coronacertificaat nog voor de zomer kunnen lanceren zodat we deze zomer vlotter zullen kunnen reizen. Het Parlement geeft het team van von der Leyen een duwtje in de rug door de urgentieprocedure te activeren. 468 Europarlementsleden stemden voor, terwijl 203 tegen de urgentieprocedure stemden. 

Van de Belgische parlementsleden stemden alleen Saskia Bricmont (Ecolo) en Sara Matthieu (Groen) tegen. De Groene fractie in het Europees parlement vreest dat een overhaaste procedure wantrouwen bij de burger kan creëren. Assita Kanko (N-VA) nuanceert: “Deze versnelde beslissingsprocedure schakelt het Parlement niet uit, maar zorgt ervoor dat het voorstel sneller in de plenaire vergadering onderzocht, geamendeerd en besproken wordt in plaats van eerst in een commissie.”

Het coronacertificaat heeft nog geen groen licht gekregen van het Parlement, noch van de lidstaten. Dankzij de urgentieprocedure krijgt het debat wel prioriteit. Het Parlement zal nu waarschijnlijk een aantal wijzigingen voorstellen aan het Digitaal Groen Certificaat en daarna terugkoppelen naar de lidstaten en de Commissie. Vertegenwoordigers van de drie instanties zullen proberen zoeken naar een compromis om het coronacertificaat goed te keuren tegen juni.

Oostende zet extra stewards in tijdens paasvakantie

Oostende zal het aantal personeelsleden van het stadsteam optrekken tijdens de paasvakantie. Het stadsteam zorgt ervoor dat de coronamaatregelen in de stad worden gevolgd. Verder zorgt de stad voor extra openbare toiletten.

Met de extra maatregelen wil Oostende de verwachte drukte tijdens de paasvakantie zo veel mogelijk spreiden en in goede banen leiden. Het stadsteam wordt zo aangesterkt met extra jobstudenten. Op het Stationsplein zal ook een tijdelijk infopunt worden opgesteld. Treinreizigers kunnen er informatie krijgen en zullen bij drukte alternatieve wandelroutes aangeraden krijgen.

Touroperator TUI somberder over zomervakantie

Pas wanneer de reisbeperkingen in het kader van de coronapandemie zullen zijn afgeschaft, zal het toerisme weer aantrekken. Reisorganisator TUI is daarom minder optimistisch over de activiteiten van het bedrijf in de zomervakantie. Dat bleek op de algemene vergadering van het Duitse concern.

Het aantal boekingen voor de zomerperiode ligt nu nog altijd 60 procent onder dezelfde periode in 2019, toen er van het nieuwe coronavirus nog geen sprake was. TUI verlaagt de capaciteit voor het hoogseizoen dat in juli start tot 75 procent van de capaciteit in 2019. Eerder was sprake van 80 procent. Mochten de reisbeperkingen sneller dan verwacht afgeschaft worden, dan zal men snel opschalen.

Campagne "Sterker dan corona" focust op onze kracht om samen crisis door te komen

"Sterker dan corona", dat is het motto van een nieuwe campagne die iedereen een hart onder de riem wil steken in deze onzekere tijden. Olympisch kampioene Kim Gevaert, die zelf ook corona overwon, is de ambassadrice. Gevaert en vele anderen vertellen wat hun "kracht" is die hen door de coronacrisis helpt, waardoor zij "sterker zijn dan corona".

Lees meer in dit artikel:

Europese Commissie lanceert nieuw Erasmusprogramma

Coronacrisis of niet, met de goedkeuring van het eerste jaarlijkse werkprogramma en de lancering van de eerste oproepen heeft de Europese Commissie de aftrap gegeven voor het nieuwe Erasmus+. Tot en met 2027 zouden zo'n tien miljoen Europeanen moeten profiteren van het iconische programma voor leermobiliteit.

Erasmus+ beschikt de komende zeven jaar over een fors aangedikt budget. Er is ruim 26 miljard euro beschikbaar, tegenover 14,7 miljard euro in de periode van 2014 tot 2020. 70 procent van het budget gaat naar mobiliteit. Met dat geld wordt nog steeds de traditionele studieperiode of stageperiode in het buitenland gefinancierd, maar Erasmus+ reikt intussen veel verder en steunt allerhande uitwisselingsprojecten, van jeugdverenigingen tot sportclubs.

Vrachtwagenchauffeurs moeten zich bij terugkeer in Frankrijk niet langer laten testen

Vrachtwagenchauffeurs die vanuit het Verenigd Koninkrijk Frankrijk binnenrijden, hoeven niet langer een PCR- of antigeentest te ondergaan om Frankrijk binnen te mogen. 

Personen ouder dan 11 jaar moeten altijd een negatieve test kunnen voorleggen die minder dan 72 uur oud is voor ze Frankrijk binnen mogen. Maar die verplichting geldt vanaf nu niet meer voor verplaatsingen die kaderen in de uitoefening van een professionele activiteit.

Europees Parlement zet spoedprocedure voor goedkeuring coronacertificaat in gang

Zoals verwacht heeft het Europees Parlement de versnelde procedure opgestart voor de goedkeuring van het digitaal groen certificaat. Het coronapasje moet veilig reizen in Europa mogelijk maken, ook al is de COVID-19-pandemie nog niet achter de rug. Dankzij de spoedprocedure zou het certificaat nog voor de zomer gelanceerd moeten kunnen worden.

De voorzitter van de parlementscommissie Burgerlijke Vrijheden trekt alvast enkele rode lijnen. "Het certificaat mag geen voorwaarde voor vrij reizen zijn, want dat is een fundamenteel recht in de Europese Unie, en het mag niet leiden tot discriminatie jegens degenen die er geen hebben", zei Juan Fernando López Aguilar na het bekend raken van de stemresultaten.

Het certificaat wordt vandaag ook besproken op de top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Zoals bekend zullen de houders van zo'n certificaat kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen COVID-19, een negatieve PCR-test afgelegd hebben of na ziekte een natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd. Tenminste: dat is hoe de Europese Commissie de concrete invulling van het certificaat ziet. Verschillende lidstaten, waaronder België, waarschuwen dat het document rekening zal moeten houden met de laatste wetenschappelijke inzichten inzake besmettelijkheid.

Franstalige kleuterscholen ook een week eerder gesloten, Vlaamse kleuterscholen beslissen zelf

De kleuterscholen in Franstalig België worden ook een week eerder gesloten. Dat meldt de Franstalige omroep RTBF en is intussen bevestigd. In Vlaanderen kunnen de kleuterscholen zelf bepalen of ze openblijven. 

"Ik heb tijdens de onderhandelingen kunnen bekomen dat de kleuterscholen open kunnen blijven, maar ze moeten niet openblijven", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan VRT NWS. "Het is aan de mensen die er dagelijks in moeten werken om te bekijken hoe zij het georganiseerd krijgen."

Lees meer in dit artikel:

Denemarken verlengt opschorting van de vaccinaties met AstraZeneca

Denemarken dient tot minstens 18 april géén Covid-vaccins van AstraZeneca meer toe. Het land verlengt de opschorting met drie weken. De directeur van de Deense gezondheidsdienst Søren Brostrøm zei op een persconferentie dat dat gebeurt uit voorzorg. Denemarken wil absolute zekerheid dat er geen verband is tussen het vaccin en het ontstaan van bloedklonters bij enkele mensen. Brostrøm zei dat daarvoor nog extra tijd nodig is.

Eerder hadden het EMA – het Europees Geneesmiddelenagentschap – en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gezegd dat het AstraZeneca-vaccin veilig is, en dat de voordelen veel groter zijn dan de eventuele nadelen. Verschillende Europese landen hadden de vaccinaties voor korte tijd stopgezet, na de berichten over enkele mensen die te kampen kregen met bloedklonters. Bijna alle landen zijn intussen weer begonnen met vaccineren. Alleen in Zweden en Noorwegen wordt het AstraZeneca-vaccin nog niet opnieuw toegediend, daar wordt snel een beslissing verwacht. Ons land is nooit gestopt met het vaccineren met AstraZeneca. 

Veel last minute vakantieboekingen voor volgende week: Ardennen en vakantieparken in trek

De aankondiging dat volgende week een lesvrije week is, heeft veel mensen er al toe aangezet om nog snel een vakantie voor volgende week te boeken. Bij Center Parcs bijvoorbeeld zagen ze de boekingen eerst afnemen voor de persconferentie van het overlegcomité, omdat mensen niet wisten wat er ging beslist worden, maar meteen na de aankondiging dat de paasvakantie een week vroeger start, zijn de boekingen vlot binnengekomen.

“We zagen gisteren, meteen na de aankondiging dat de paasvakantie een weekje vroeger start, vooral gezinnen met kinderen een vakantie boeken”, zegt Liesbeth Vandamme van Center Parcs. Het belooft volgende week ook heel goed weer te worden en dat zet mensen ook aan om vakantie te boeken. “Het is voor ons ook een midweek in het laagseizoen”, zegt Vandamme nog. “Daarom liggen de prijzen ook lager, wat nog een extra stimulans is om te boeken.”

De vraag naar vakantiehuisjes volgende week is ook enorm groot in de Ardennen, laat de boekingssite Ardennes Etape weten. Ze merken daar een toename van de boekingen met 76 procent tegenover dezelfde periode in 2019. “”Het wordt volgende week heel goed weer en de mensen hebben nood om er even tussenuit te zijn”, zegt Emeline Delporte van Ardennes Etape. “De paasvakantie was sowieso al uitverkocht bij ons, dus we hadden de toeloop voor volgende week wel verwacht.” Aan de kust blijft het voorlopig rustig en stromen de boekingen nog niet massaal binnen zegt Westtoer.

Coronamaatregelen in Brussels Hoofdstedelijk Gewest verlengd tot 25 april

De coronamaatregelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden verlengd tot en met 25 april. Dat heeft de Brusselse regering beslist. Dat betekent dat de avondklok vanaf 22 uur tot die datum van kracht blijft. Daarnaast is er een alcoholverbod in de openbare ruimte en geldt een algemene mondmaskerplicht. De winkels in het Brussels Gewest moeten ook sluiten vanaf 20 uur.

Lerarenopleidingen zetten studenten in om leerachterstand weg te werken

Studenten van 13 lerarenopleidingen in Vlaanderen zullen na de paasvakantie ingezet worden in scholen om de leerachterstand bij leerlingen weg te werken. Dat gebeurt via het project Eerste Hulp Bij Grote Onderwijskansen van de Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse lerarenopleidingen en met steun van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

De studenten zullen de leekrachten bijstaan via teamteaching, waarbij twee leerkrachten samen in de klas de taken verdelen. Volgens de Koning Boudewijnstichting heeft samenwerkend leren in groepen positieve effecten op bijvoorbeeld de taalontwikkeling van leerlingen, zeker van risicoleerlingen.

Het project is niet nieuw. Eerder namen duizenden studenten eraan deel in de vorm van een stage in meer dan 1.770 basisscholen. Ruim 2.600 studenten ondersteunden de leerkrachten op afstand bijvoorbeeld via de ontwikkeling van digitaal lesmateriaal, meer dan 350 studenten focusten op de hulp aan kwetsbare leerlingen via warme gesprekken, huiswerkbegeleiding en een buddymodel en 1.675 studenten deden aan teamteaching.

Eerste Hulp Bij grote Onderwijskansen is een van de projecten om de leerachterstand aan te pakken. Daarnaast kunnen ook andere mensen met een pedagogisch diploma zich kandidaat stellen om bij te springen in scholen en is er geïnvesteerd in bijscholen, zomerscholen en buddyprojecten.

Premier De Croo dan toch aanwezig in parlement, zitting uur vervroegd

De plenaire zitting van het federaal parlement vanmiddag wordt vervroegd naar kwart over één (in plaats van kwart over twee). Zo wordt er aan premier De Croo de ruimte te geven om te antwoorden op vragen van de parlementsleden naar aanleiding van het Overlegcomité gisteren, en daarna bij de Europese top aanwezig te zijn.

Premier De Croo liet eerst verstaan niet aanwezig te kunnen zijn omwille van zijn verplichtingen op die Europese top. Oppositiepartij Vlaams Belang vond dat niet kunnen, liet fractieleider Barbara Pas vanmorgen verstaan in "De ochtend" op Radio 1. 

Vlaamse Vereniging van Studenten: "Versoepel regels voor studenten opnieuw na paasvakantie"

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) vindt het jammer dat het hoger onderwijs volgende week volledig overschakelt op afstandsonderwijs. Ze dringt erop aan om na de paasvakantie de maatregelen voor de studenten te versoepelen. "Het is heel jammer dat we na nog geen twee weken van versoepelingen opnieuw voltijds naar afstandsonderwijs gaan", zegt VVS-voorzitter Elise Beeckmans.

Sinds 15 maart mochten de universiteiten en hogescholen opnieuw wat meer contactonderwijs organiseren. Ze mochten 20 procent van hun campuscapaciteit benutten (daarvoor was dat 10 procent) en studenten konden twee halve dagen of één volledige dag les volgen op de campus.

Het Overlegcomité bepaalde gisteren dat de lessen van alle onderwijsniveaus worden opgeschort van 29 maart tot 2 april. De spelers van het hoger onderwijs beslisten daarop dat de hogescholen en universiteiten overschakelen op volledig afstandsonderwijs. Enkel voor essentiële activiteiten, zoals practica die niet online georganiseerd kunnen worden, mogen de studenten naar de campus gaan. Studenten die een stille werkplek nodig hebben, kunnen er ook nog terecht.

Beeckmans dringt erop aan om na de paasvakantie versoepelingen in het hoger onderwijs mogelijk te maken en om van studenten een prioriteit te maken.

Vlaanderen trekt 10 miljoen euro extra uit voor sportclubs

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) maakt 10 miljoen euro extra vrij om de noodlijdende Vlaamse sportclubs door de coronacrisis te loodsen. Het grootste deel van het bedrag, 7,4 miljoen euro, gaat naar de jeugdsportclubs.

Veel clubs zagen hun onkosten, zoals de huur van een sporthal of trainersvergoedingen, doorlopen terwijl hun inkomsten daalden omdat ze bijvoorbeeld geen publiek mochten ontvangen of kasversterkende activiteiten organiseren.

Vlaanderen maakte vorig jaar al 87 miljoen euro vrij voor lokale verenigingen, waaronder ook sportverenigingen. Nu komt daar 10 miljoen euro bij. Het leeuwendeel, meer bepaald 7,4 miljoen euro, gaat naar de jeugdsportclubs. De extra middelen moeten helpen om het aanbod voor de jeugd op peil te houden en de verhoogde uitval, met name bij tieners, tegen te gaan.

De overige 2,6 miljoen euro wordt toegekend aan sportclubs die hun competitie wel hebben verdergezet, maar dan zonder publiek. Ook voor die sportclubs zijn belangrijke inkomstenbronnen weggevallen.

Volgens Gezinsbond zijn ouders het "kotsbeu": "De emmer is vol, noodopvang moet worden uitgebreid"

De Gezinsbond wil een uitbreiding van de noodopvang voor ouders die hun kinderen niet zelf kunnen opvangen tijdens de extra week paasvakantie volgende week. Sommige lokale besturen organiseren noodopvang, maar alleen voor ouders met een essentieel beroep. En da's te strikt, volgens de Gezinsbond. "Ik daag u uit om drie weken lang voor een jong kind te zorgen, dat kan je niet combineren met thuiswerk", aldus algemeen directeur Jeroen Sleurs.

Lees meer in het artikel:

Kustburgemeesters reageren tevreden op kustplan van de NMBS: "Code rood als treinen te vol dreigen te geraken"

De burgemeesters van kustgemeenten met een treinstation reageren tevreden op het kustplan van de NMBS. Daarmee komt de spoorwegmaatschappij tegemoet aan de eis van de burgemeesters en de provinciegouverneur van West-Vlaanderen om de toevloed aan reizigers naar zee beter te regelen. Er komt onder meer een barometer die moet aantonen wanneer het te druk dreigt te worden, zegt de burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD).

Lees meer in het artikel:

Kind en Gezin: "Stuur baby en peuter zo weinig mogelijk naar de opvang"

Kind en Gezin, dat in Vlaanderen toeziet op de goede werking van crèches en onthaalouders, roept ouders op om hun baby's en peuters indien mogelijk niet naar de opvang te sturen. "Enkel op deze manier houden we het ook haalbaar voor de organisatie van de opvang en proberen we de contacten verder te beperken."

De opvang van baby's en peuters blijft wel geopend en beschikbaar voor ouders tijdens de zogenoemde "paaspauze", maar ouders wordt gevraagd er enkel gebruik van te maken als ze echt geen andere oplossing hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die tewerkgesteld zijn in de zorgesector of die niet kunnen thuiswerken.

"Werk je thuis en kan je dat niet combineren met de opvang van je kind? Dan is het normaal dat je beroep doet op kinderopvang. Lukt het om minder vaak gebruik te maken van de opvang, doe dit dan zeker. Je betaalt enkel de dagen dat je kind naar de opvang gaat", zegt Kind en Gezin.

De organisatie begrijpt dat dit voor veel ouders een moeilijke boodschap is en dat thuiswerken met een baby of peuter niet evident is. Aan crèches wordt daarom ook gevraagd om goed in dialoog te gaan met de ouders. Kind en Gezin benadrukt dat opvang door vrienden of familie die tot een risicogroep behoren geen veilig alternatief is.

Wie zijn baby of peuter tijdelijk minder naar de kinderopvang brengt, zal die uren of dagen ook niet moeten betalen. Kind en Gezin vraagt ook uitdrukkelijk om geen zieke kindjes naar de crèche te brengen. "Door minder kindjes op te vangen, verkleint het risico op een clusterbesmetting, want in dat geval moet de kinderopvang volledig dicht voor 10 dagen en dan zit iedereen in de problemen", zegt Kind en Gezin.

Opvallend: wél afstandsonderwijs in derde tot zesde middelbaar in Franstalig onderwijs

Opvallend: in Wallonië zal er volgende week geen contactonderwijs zijn van het eerste leerjaar tot en met het tweede middelbaar, maar vanaf het derde middelbaar geldt momenteel dat er wél afstandsonderwijs zal zijn. Dat is anders dan in Vlaanderen, waar het in alle jaren van het lager en middelbaar onderwijs een week extra vakantie zal zijn.

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land besliste gisteren dat er volgende week "geen contactonderwijs" kan zijn in de lagere en de middelbare scholen. De kleuterscholen blijven wel open. En dat laatste stuit op protest bij onderwijsvakbonden. De socialistische vakbond heeft al een stakingsaanzegging ingediend.

De Franstalige onderwijsvakbonden overleggen vandaag met de Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS). Zij heeft juristen geraadpleegd om te horen of ze de kleuterscholen toch niet kan sluiten, tegen de beslissing van het Overlegcomité in. Als de kleuterscholen sluiten, vervalt de stakingsaanzegging. Ook minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) zal op dat overleg aanwezig zijn.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die felle kritiek had op de sluiting van de scholen zoals beslist door het Overlegcomité, vroeg ouders gisteren om hun kleuters volgende week niet naar school te laten gaan.

Ninove verzamelt herinneringen aan corona in tijdscapsule: “Pas over 20 jaar opnieuw openmaken”

Aan het vaccinatiecentrum in Ninove komt een grote postbus waarin mensen die een coronaprik hebben gekregen een boodschap kunnen achterlaten. “Het kan een getuigenis, eerbetoon of anekdote zijn”, vertelt schepen Henri Evenepoel (Open VLD). “Dit is een bijzondere periode die we moeten vastleggen voor de toekomst.”

Lees meer in het artikel:

Formatiegesprekken in Nederland liggen stil nadat verkenner positief getest heeft op corona

In Nederland liggen de verkennde gesprekken voor een nieuwe regering stil. Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken en verkenner Kasja Ollongren (D66) heeft positief getest op het coronavirus.

Ollongren en medeverkenner Annemarie Jorritsma (VVD) zouden vandaag praten met VVD-leider en ontslagnemend minister-president Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, maar die gesprekken gaan dus niet door.

Normaal gezien zouden de verkenners begin volgende week een rapport willen voorstellen over wie met wie wil regering in Nederland. Of dat ook uitgesteld wordt, is nog niet duidelijk.

Winkelen op afspraak: waar wel en waar niet?

Vanaf zaterdag mag je in niet-essentiële winkels enkel nog langs op afspraak. Hoe dat allemaal praktisch in zijn werk zal gaan, is nog niet duidelijk. "De inspecteur" van Radio 2 heeft wel al enkele dingen uitgezocht.  

  • Hondenkapsalons blijven open, maar wel op afspraak
  • De regels over de recyclageparken blijven behouden, al check je best ook de website van je intercommunale om te horen of je al dan niet een afspraak moet maken
  • Sommige winkels, zoals Schoenen Torfs en Flying Tiger, geven bij "De inspecteur" aan dat het onmogelijk is om tegen zaterdag een reservatiesysteem op poten te zetten

De lijst van essentiële winkels blijft dezelfde als die bij de vorige lockdown die begin november inging. Voor deze winkels hoef je dus geen afspraak te maken.

  • voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels
  • winkels die verzorgings- en hygiëneproducten aanbieden
  • dierenvoedingswinkels
  • apotheken
  • kranten- en boekenwinkels
  • tankstations en leveranciers van brandstoffen
  • telecomwinkels, met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen
  • winkels voor medische hulpmiddelen
  • doe-het-zelfzaken
  • tuincentra- en boomkwekerijen
  • bloemen- en plantenwinkels
  • groothandels bestemd voor professionelen, al mogen die enkel die professionelen bedienen
  • gespecialiseerde detailzaken voor kledingstoffen
  • gespecialiseerde detailhandelszaken die breigarens, handwerken en fournituren verkopen
  • winkels voor schrijf- en papierwaren
  • ook wekelijkse markten kunnen blijven doorgaan

Lees meer in het artikel:

Meer dan de helft van alle Israëli's kreeg twee dosissen van coronavaccin

De helft van de 9,3 miljoen inwoners van Israël heeft al twee dosissen van een coronavaccin gekregen. Dat heeft minister van Gezondheid Yuli Edelstein bekendgemaakt. Volgens gegevens van het ministerie kregen intussen bijna 4,7 miljoen mensen een tweede prik.

Israël begon kort voor Kerstmis met het vaccineren van iedereen die ouder dan 16 jaar is. Mensen die de tweede prik krijgen worden een week later als volledig beschermd beschouwd. De voorbije week is het aantal zwaar zieken fel gedaald in Israël en hetzelfde geldt voor het aantal nieuwe besmettingen.

In Israël woonden in januari volgens officiële data ongeveer 9,3 miljoen mensen. Ongeveer 30 procent van de bevolking is jonger dan 16 jaar oud.

AFP PHOTO / JACK GUEZ

Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs): “Prijs die we moeten betalen om na de paasvakantie weer volledig open te mogen”

Volgende week zal er geen afstandsonderwijs georganiseerd worden in het lager en middelbaar onderwijs. Volgens Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs liet de beslissing van het Overlegcomité daar geen ruimte voor. “De formulering zoals ze op schrift stond, was heel duidelijk: de lessen worden opgeschort, dat betekent dat er noch fysiek, noch digitaal lesgegeven kan worden”, zegt hij.

“Het zal natuurlijk de leerachterstand niet verhelpen dat de school een week dicht is, maar dit is de prijs die we moeten betalen om dan na de paasvakantie het onderwijs weer voluit op gang te krijgen. Dan zullen we echt gaan kunnen werken aan zowel de leerachterstand, als het welzijn van onze leerlingen.”

Boeve hoopt dat de regering er alles aan zal doen om de scholen na de paasvakantie weer volledig te kunnen openen. “Als blijkt dat de maatregelen onvoldoende zijn, hoop ik dat er nog bijkomende maatregelen komen. We hebben nog bijna een maand om daar naartoe te werken. Ik hoop dat dat in orde komt.”

Volgende week noodopvang voor ouders die geen oplossing vinden, "kan voorrang geven aan bepaalde groepen"

De noodopvang die de Vlaamse regering samen met de lokale besturen op poten zet, zal voorrang kunnen verlenen aan bepaalde groepen zoals kinderen uit kwetsbare gezinnen of kinderen van ouders uit essentiële beroepen. Dat zeggen Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Lokale besturen zullen ook opnieuw kunnen rekenen op een financiële compensatie va 30 euro per dag en per kind.

Nu in het lager en middelbaar onderwijs volgende week geen contactonderwijs is en er in de paasvakantie ook veel kampen geannuleerd worden, moeten veel ouders op zoek naar opvang. Minister Beke deed gisteren in het parlement een oproep aan ouders om hun kinderen zelf op te vangen als dat kan. Maar de Vlaamse regering werkt samen met de lokale besturen aan een systeem van noodopvang voor ouders die geen oplossing vinden in het reguliere aanbod. Die noodopvang moet ook helpen vermijden dat kinderen bij de grootouders worden opgevangen.

Volgens Beke en Somers wordt in de week van 29 maart tot en met 2 april teruggevallen op de bestaande samenwerking tussen scholen, lokale besturen en lokale partners. Daarbij zullen de lokale besturen ook opnieuw kunnen rekenen op een financiële compensatie van 30 euro per dag en per kind.

Somers wijst er wel op dat lokale besturen "niet zomaar alles kunnen oplossen". "We vragen aan ouders om enkel van de buitenschoolse opvang gebruik te maken wanneer men zelf geen andere en veilige oplossing ziet", zegt hij. Een lokaal bestuur dat overbevraagd wordt, kan er volgens Somers ook voor kiezen "voorrang te geven aan de meest kwetsbaren of aan kinderen van wie de ouders in cruciale beroepen en essentiële diensten werken."

Wat met universiteiten en hogescholen? "Alles online, behalve essentiële practica"

Alle lessen op de universiteiten en hogescholen zullen volgende week online doorgaan. Alleen "essentiële onderwijsactiviteiten", zoals practica, gaan nog door op de campussen. Dat zegt Luc Sels, rector van de KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse Universitaire Raad (VLIR), het overlegorgaan van de Vlaamse universiteiten.

"Al het contactonderwijs, al het onderwijs dat wij op de campus organiseren momenteel, gaat voor de volgende week online", zegt Sels. "We maken wel een uitzondering voor wat we de essentiële onderwijsactiviteiten noemen, onderwijsactiviteiten die we onmogelijk online kunnen organiseren. Ik denk dan aan een aantal essentiële practica, labo-oefeningen, vaardigheidsoefeningen."

Ook de stages van de studenten en de masterproeven zullen in de meeste gevallen kunnen doorgaan.

Huisartsen Kemp en Duin kunnen patiënten opgeven voor thuisvaccinatie: "Enkel voor uitzonderlijke gevallen"

Vanaf vandaag kunnen de 140 huisartsen van de eerstelijnszone Kemp en Duin, in de provincie Limburg, patiënten opgeven die in aanmerking komen voor thuisvaccinatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om zwaar dementerende of psychiatrische patiënten.

Lees meer in het artikel:

Statisticus Bart Mesuere: "Besmettingen stijgen tikkeltje minder snel, record van 85.364 tests op een dag"

Tussen 15 en 21 maart zijn gemiddeld 4.195 besmettingen per dag bevestigd, dat is een stijging van 37 procent in vergelijking met een week ervoor. Gisteren werden nog stijgingen van 40, 41 en 42 procent opgetekend. "De besmettingen stijgen dus alweer een tikkeltje minder snel. We zien dat de trend van iets minder sneller stijgende besmettingen wel blijft. De vraag is alleen of het snel genoeg gaat om problemen in de ziekenhuizen te vermijden", zegt statisticus Bart Mesuere (UGent).

De opnames in de Belgische ziekenhuizen blijven hoog. Gisteren werden 251 covipatiënten opgenomen. "Vooral op intensieve zorg zien we toch opnieuw een sprong. Gisteren lagen er 637 mensen op intensieve zorg, de dag ervoor 601. 36 meer dus." Een op de vier covidpatiënten in het ziekenhuis ligt op intensieve zorg. "En dat is toch wel meer dan tijdens de tweede golf. Toen was dat een op de vijf, een op de zes."

Het aantal overlijdens neemt ook toe. Het zijn er nu gemiddeld 26 op weekbasis, een stijging van 6,4 procent. "Het blijft om lage cijfers gaan in absolute aantallen, maar we zien wel een iets grotere stijging dan de schommelingen die we zagen."

Er wordt ook meer getest, en daar valt een record te noteren. "Op 23 maart zijn 85.364 tests uitgevoerd. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie", zegt Mesuere. Tijdens de tweede golf lag het hoogste aantal tests op één dag op 80.815."

Vakbond ACOD: “Ontoelaatbaar dat kleuteronderwijs openblijft”

De onderwijsvakbonden zijn er niet over te spreken dat volgende week alleen het kleuteronderwijs openblijft. De socialistische vakbond ACOD diende gisteren al een stakingsaanzegging in. “Wij vinden het totaal onverstaanbaar dat men de kleuterscholen gaat openhouden”, zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs. “Ik heb altijd begrepen dat we de contacten binnen de driehoek gezin, school en werk zoveel mogelijk moeten doorbreken. Mij is niet duidelijk waarom we dat niet in de kleuterscholen zouden moeten doen.”

Ze wijst er ook op dat leraars in het kleuteronderwijs vaker worden blootgesteld aan mogelijke besmettingen dan in het lager en secundair onderwijs. Bovendien zijn ze minder beschermd. “Ze zijn nog niet gevaccineerd, er worden geen mondmaskers gedragen, het is ook niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden bij kleuters. Zij moeten nu fysiek onderwijs blijven geven. Wij vinden dat ontoelaatbaar.”

De andere onderwijsvakbonden beslissen pas morgen over een eventuele staking. Gisteren riep de christelijke onderwijsvakbond ouders wel al op om hun kleuters volgende week thuis te houden.

Vlaams Belang boos om afwezigheid premier De Croo in parlement vanmiddag: "Nieuwe maatregelen verdienen tekst en uitleg"

Oppositiepartij Vlaams Belang is boos omdat premier Alexander De Croo (Open VLD) niet aanwezig zal zijn in de Kamer vanmiddag. "Toen ik een vraag indiende kreeg ik tot mijn grote verbazing het bericht dat hij niet aanwezig zal zijn tijdens het vragenuurtje (...) omdat hij naar een Europese top moet", reageert fractieleider voor Vlaams Belang Barbara Pas.

"Als hij goed genoeg is om persconferenties te geven en zo'n pijnlijke maatregelen in te voeren, dan kan hij ook het respect hebben om er tekst en uitleg over te komen geven (...) ik denk niet dat die Europese top belangrijker is." Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zal straks de vragen in het parlement beantwoorden, maar volgens Pas is dat niet voldoende.

Mag mijn kind naar de sportclub? En mogen we op weekend in de paasvakantie? Het antwoord op jouw vragen

Na het Overlegcomité kwamen er meer dan 2.500 vragen binnen op de redactie van VRT NWS over de aangekondigde maatregelen. Waarom gaan de scholen dicht, maar kunnen hobby’s voor kinderen wel nog? Mag ik naar een museum in de paasvakantie? En zijn de maatregelen wel streng genoeg?

We geven een antwoord op jouw meest gestelde vragen:

"Paasrust" in Oostenrijk: tussen 1 en 6 april strengere maatregelen in Wenen en oostelijke regio's

In Oostenrijk worden de coronamaatregelen verscherpt in de hoofdstad Wenen en in meerdere oostelijke regio's in het land. Tussen 1 en 6 april moeten allerlei winkels en handelszaken de deuren sluiten. Alleen essentiële winkels mogen openblijven. "We hebben een korte paasrust nodig om een dreigende overbelasting van de ziekenhuizen af te wenden", zegt gezondheidsminister Rudolf Anschober.

De incidentie in de besmettingen over 7 dagen ligt in oostelijke bondstaten op bijna 300 per 100.000 inwoners, heel wat meer dan het landelijke gemiddelde voor Oostenrijk. Ook hier heeft dat alles te maken met de Britse, meer besmettelijke variant van het coronavirus, die ook sneller tot zware ziektebeelden leidt, zei Anschober. Bijgevolg is een "golfbreker" nodig tegen de pandemie.

"We willen de bedrijvigheid in deze paasfase echt naar beneden krijgen", zei de minister. Handelaars, kappers en masseurs sluiten van Witte Donderdag tot de dinsdag na Pasen. Enkel essentiële winkels zijn uitgezonderd, zei Anschober. Inwoners mogen slechts buiten om te wandelen, sporten en om dringende redenen.

Scholen bieden na Pasen één week lang alleen afstandsonderwijs aan. Daarnaast wordt de mondmaskerplicht verstrengd in bedrijven en op drukke plaatsen in open lucht. Pendelaars uit de oostelijke buurstaten Tsjechië en Hongarije moeten voortaan twee in plaats van één negatieve test per week voorleggen.

De situatie op de intensievezorg-afdelingen waren een belangrijk argument voor de verstrengingen. Zo zijn in Wenen en Neder-Oostenrijk al meer dan de helft van alle bedden voor covid-patiënten op intensieve zorg volzet.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Ladeuzeplein in Leuven tweede avond op rij ontruimd

Het Ladeuzeplein in Leuven is voor de tweede avond op rij ontruimd. Er was té veel volk op het plein. De politie greep in, maar moest geen processen-verbaal uitschrijven.

Lees meer in het artikel:

AstraZeneca-vaccin 76 procent effectief volgens nieuwe resultaten

Het coronavaccin van AstraZeneca/Oxford is in proeven in de Verenigde Staten voor 76 procent effectief gebleken in het voorkomen van symptomatische coronabesmettingen. Dat blijkt uit een nieuwe verklaring van het farmabedrijf. Dat is iets minder dan de eerder gecommuniceerde 79 procent, waarbij AstraZeneca kritiek had gekregen voor het mogelijke gebruik van verouderde gegevens.

Het vaccin is volgens de farmaceut ook 100 procent werkzaam tegen ernstige of kritieke vormen van de ziekte. Het vaccin was ook voor 85 procent effectief in het verhinderen dat mensen van 65 jaar en ouder symptomen ontwikkelden.

AstraZeneca stelde maandag op basis van onderzoek onder tienduizenden vrijwilligers dat het vaccin in 79 procent van de gevallen effectief was. Maar dinsdag warer er kritische bedenkingen van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten (NIAID). Dat stelde dat AstraZeneca "verouderde" data had kunnen gebruiken bij klinische studies in de VS. "Dat kan tot een onvolledige inschatting van de effectiviteit van het vaccin geleid hebben", klonk het. AstraZeneca heeft in een reactie nu nieuwe, eigen resultaten vrijgegeven.

De kritiek was de zoveelste tegenvaller voor de farmaceut, die zijn coronavaccin ontwikkelde in samenwerking met de Universiteit van Oxford. Eerder rezen al vragen over de effectiviteit van het vaccin en over eventuele bijwerkingen, en er zijn problemen met de beloofde leveringen.

AFP or licensors

Niet-essentiële winkels bezoeken na afspraak, in Nederland doen ze het al: "Funshoppen is helemaal weg"

Vanaf zaterdag kan winkelen in niet-essentiële winkels in ons land alleen nog op afspraak. In Nederland doen ze dat al sinds begin deze maand op die manier. Nicole Schins van "Nicole Exclusieve Damesmode" in Maastricht had liever een volledige lockdown gehad, zo vertelde ze in "De ochtend".

"De extra klanten die je normaliter hebt, voelen zich op het moment dat ze een afspraak maken een beetje bezwaard. Stel dat ze bijvoorbeeld niks kunnen vinden. Die groep maakt dus geen afspraak. Ze lopen wel langs de etalage, maar ik mag ze niet binnenlaten, want in Nederland moeten we vier uur van tevoren een afspraak gepland hebben, anders riskeer je een boete van 4.000 euro."

Ook handelaars in ons land twijfelen of ze nog veel klanten zullen zien. "In een winkelstraat moet je het voor 70 procent hebben van passage. Dat heb je nu niet meer", zegt Nico Volckeryck, handelaar en voorzitter van NSZ Antwerpen.

Al meer dan 300.000 mensen overleden aan COVID-19 in Brazilië

In Brazilië zijn nu meer dan 300.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De voorbije 24 uur zijn 2.009 nieuwe overlijdens geregistreerd, wat het totale aantal op 300.685 brengt. 100.000 van die overlijdens werden opgetekend in de laatste 75 dagen (2,5 maanden). De cijfers komen van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

Het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames liggen al een tijdje bijzonder hoog. De voorbije weken worden bijna dagelijks records gebroken. Ziekenhuizen kunnen de grote aantallen patiënten niet meer aan, in bijna alle deelstaten zijn de afdelingen intensieve zorg overvol.

Brazilië is na de Verenigde Staten in absolute cijfers het zwaarst getroffen, zowel wat betreft het aantal overlijdens als het aantal bevestigde besmettingen. Er zijn sinds het begin van de pandemie al meer dan 12,2 miljoen besmettingen geregistreerd. President Jair Bolsonaro heeft de coronacrisis altijd geminimaliseerd en wijst strenge maatregelen af.

Onrust in Gent na ontruiming Sint-Pietersplein, 2 jongeren opgepakt. Burgemeester De Clercq: "Dit maakt mij boos"

Op het Sint-Pietersplein in Gent zijn woensdagavond opstootjes geweest met feestende jongeren nadat de politie het plein wilde ontruimen. Tientallen studenten keerden zich tegen de politie en bekogelden hen met glas en bakken bier. Er zijn twee jongeren opgepakt en de komende dagen worden er extra agenten ingezet. In de loop van de dag komt de politie samen met de burgemeester om te kijken welke extra maatregelen er nog genomen kunnen worden. Ook in Leuven heeft de politie het Ladeuzeplein moeten ontruimen wegens te druk.

Lees meer in het artikel:

Strengere maatregelen zijn zoveelste mokerslag voor onze motivatie... En dat was volgens psychologen te vermijden

Het Overlegcomité besliste gisteren dat er weer strengere maatregelen komen. Er komt een "paaspauze" van vier weken om het aantal besmettingen terug te dringen. Oude beloftes zijn weer ingetrokken. Het is een zoveelste mokerslag en dat vreet natuurlijk aan de motivatie. Volgens gedragswetenschappers hadden we dit scenario nochtans kunnen vermijden. Er werd wel gewaarschuwd, maar niet geluisterd.

Lees meer in het artikel:

Ook geen afstandsonderwijs in lager en secundair volgende week, oproep om ook kleuters niet naar school te sturen

Er zal volgende week geen afstandsonderwijs gegeven worden in het lager en secundair onderwijs in Vlaanderen. Dat hebben Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en het Vlaamse onderwijsveld samen beslist, nadat het Overlegcomité beslist had dat de scholen volgende week moeten sluiten. Ze roepen ouders ook op om kleuters volgende week niet naar school te sturen.

Lees meer in het artikel:

Winkelen enkel op afspraak, kapsalons weer dicht: dit heeft het Overlegcomité beslist

De verschillende regeringen in ons land willen met een afkoelingsperiode van 4 weken de verdere verspreiding van het coronavirus een halt toeroepen. Zo is beslist om de lessen in het lager, secundair en hoger onderwijs vanaf maandag op te schorten. De kappers en niet-medische contactberoepen mogen vanaf zaterdag geen klanten meer ontvangen en winkelen kan enkel nog op afspraak in niet-essentiële winkels. We zetten alle nieuwe maatregelen op een rij.

Meest gelezen