Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronamaatregelen

Exit uit lockdown lijkt plots weer veraf

Exit uit lockdown lijkt plots weer veraf
Beeld Photo News

Nog voor ons land de tweede lockdown verteerd heeft, worden de duimschroeven noodgedwongen weer aangedraaid. De kalender met de uitweg uit de lockdown lijkt definitief de prullenmand in te kunnen.

“We hebben gekozen voor de korte pijn,” zo verklaarde premier Alexander De Croo (Open Vld) na de bijeenkomst van het Overlegcomité. De regeringen van het land beslisten om de coronamaatregelen vier weken lang opnieuw te verstrengen.

Het resultaat is dat ons land naadloos van de tweede in de derde lockdown sukkelt, al hield De Croo het op “een paaspauze”. De versoepelingen die de voorbije weken genomen werden – de opening van de kappers en andere contactberoepen, en de uitbreiding van de buitenbubbel – worden weer geannuleerd. Buiten samenkomen kan enkel nog in groepen van maximaal vier personen. In het lager en secundair onderwijs gaat maandag al de paasvakantie in, waardoor de lessen drie weken stil zullen liggen. Examens kunnen wel nog doorgaan. Hoewel het kleuteronderwijs in principe wel open mag blijven, riep het onderwijsveld op om ook kleuters volgende week thuis te laten. De socialistische vakbond ACOD Onderwijs dient zelfs een stakingsaanzegging in voor het kleuteronderwijs. Niet-essentiële winkels blijven open, maar winkelen zal enkel op afspraak kunnen.

Het Overlegcomité volgt daarmee de noodkreet van het wetenschappelijk adviescomité GEMS, dat gealarmeerd raakte door de stijgende cijfers. Het dagelijks aantal nieuwe besmettingen is in twee weken tijd verdubbeld, de ziekenhuisopnames zitten in de lift, en de bezetting op intensive care is opnieuw zorgwekkend hoog. Er was ingecalculeerd dat door de opmars van de Britse variant de epidemie aan kracht zou winnen, maar de curves stijgen sneller dan voorzien.

“Het virus heeft ons weer met de beide voeten op de grond gezet, dit is een les in nederigheid”, aldus De Croo. Hij zwoer enkele weken terug nog dat de maatregelen geen jojo mochten worden: als de kappers opengingen, zouden ze open moeten blijven. Daarop moet de premier nu terugkomen.

Een andere vaststelling is dat ons land nooit in de buurt is gekomen van de ‘veilige haven’, de drempels die door het Overlegcomité zelf in november werden vastgelegd en als voorwaarde golden voor versoepelingen. Toch werd intussen het lockdownregime deels afgebouwd.

'Coronatandem' De Croo-Vandenbroucke ziet het land voor de tweede keer op een half jaar in een lockdown glijden.Beeld BELGA

Nog maar drie weken geleden schetste het Overlegcomité een gefaseerde uitweg uit de lockdown. Dat alles ligt grotendeels aan diggelen: de doorstart van culturele activiteiten in openlucht, de heropening van de pretparken, en de jeugdkampen in de paasvakantie werden vorige week al on hold gezet. Door de nieuwe lockdown wordt ook de geplande heropening van de horeca op 1 mei hoogst onzeker, zo geven verscheidene regeringsbronnen aan. De maatregelen gelden tot 25 april, maar daarna zal de samenleving allicht niet in één keer weer open verklaard worden. “Wij pinnen ons niet vast op data”, klinkt het alvast bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Er is altijd gezegd dat er voorwaarden waren voor de heropening.”

Politiek is de beslissing voor alle betrokken partijen een bittere pil. Coronatandem De Croo-Vandenbroucke ziet het land voor de tweede keer in een halfjaar in een lockdown glijden. N-VA-minister van Onderwijs Ben Weyts toonde zich verbolgen dat de scholen moeten sluiten maar winkels open blijven. Bij de Franstalige liberalen noemde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez de beslissingen een “drieledige mislukking”. 

Bij MR leeft de frustratie dat, een jaar ver in de coronacrisis, de maatregelen nog altijd niet erg fijnmazig zijn. Gedetailleerde wetenschappelijke cijfers ontbreken nog te vaak. Maar, zo geeft een bron aan: alle federale regeringspartijen – dus ook de MR – waren het dinsdagavond eens over het pakket maatregelen dat gisteren ook effectief afgeklopt werd.