Direct naar artikelinhoud
MeningenLezersbrieven

Lezers over hun motivatie: ‘Ik ben het beu. Het is onzinnig om half half te blijven aanmodderen’

Spelen in lockdowntijd.Beeld Wouter Van Vooren

De scholen – behalve de kleuterscholen – gaan volgende week dicht, kappers en andere contactberoepen moeten opnieuw de deuren sluiten, winkelen kan nog alleen op afspraak... Geven die strengere maatregelen u een boost om toch nog een tandje bij te steken, of hebben ze uw veertje finaal laten knappen? Wat betekenen de nieuwe verstrengingen voor de motivatie van onze lezers, vroegen we op demorgen.be. Een selectie uit de inzendingen.

Uitzicht

Beter de korte pijn dan de lange pijn, ook al is die heviger. Als er uitzicht is op een drastische verbetering, is die inspanning beslist de moeite waard. Om dat uitzicht te bieden, moet de inspanning langer dan in het verleden worden volgehouden. PS: Wil iemand onze politici er eens aan herinneren dat wat ze nu uitspoken niets minder is dan weigering van hulp aan mensen in (potentiële) nood, met als verzwarende omstandigheden voorbedachten rade en voorkennis?

Erik van Dyck (74), ambtenaar op rust, Canet, Hérault, Frankrijk

Het voelt leeg

Als ik eerlijk ben: de rek is eruit, maar ik onderga het wel weer. Na een zwaar jaar keek ik uit naar de kleine lichtpuntjes na de eerste versoepelingen. Eindelijk iets om weer naar uit te kijken, eindelijk iets van vooruitzicht. Nu blijken we opnieuw in een dal te zitten en lijken de lichtpuntjes weer veraf. Mijn motivatie is al een tijdje zoek en ik trek mij op aan de kleine dingen, maar er zijn steeds minder zaken om mij aan op te trekken. De tijd tikt geruisloos verder, zonder plannen, zonder sociale contacten, zonder collega’s, zonder uitstappen, zonder fitness, zonder verenigingsleven, zonder horeca, zonder meer. Het voelt alsof ik vast zit in een saaie dagelijkse routine. Het voelt leeg.

Céline Van Glabeke (31), orthopedagoog, Kruisem

Half en half

De hoop die ik koesterde op een weer iets normaler leven werd plotsklaps omvergekegeld. Ik ben het beu. Het is onzinnig om half half te blijven aanmodderen. Liever lockdown en een perspectief dan half en half zonder perspectief. Er zijn mensen die hieraan ten onder gaan en nergens terechtkunnen. Alles is online, wat met mensen die niet online mee kunnen?

Frauke Dobbertin (34), psychiatrisch verpleegkundige, Borgerhout

Half en half
Beeld Wouter Maeckelberghe

Al die negativiteit

De verstrengingen op zich hebben geen impact op mijn motivatie, noch op die van mijn leerlingen, bleek bij navraag gisteren in de klas. Liever de korte pijn in de hoop dat we na de vakantie terug fulltime naar school kunnen. Waar ik me wel mateloos aan erger en wat me wel op mijn gemoed werkt, is alle negativiteit over deze beslissing. Kan er alstublieft ook eens gerapporteerd worden dat er nog steeds mensen rondlopen die ook (nog steeds) positief ingesteld zijn?

Kitty Van de Put Kitty (49), leerkracht, Oostmalle

Gemiste kans

Men kan denken dat deze maatregelen slechts korte tijd zullen nodig zijn, maar daarin kan men zich ook vergissen. Gedurende de afgelopen tien maanden hebben we nagelaten samen in overleg (dus niet top-down) een pakket maatregelen uit te denken en uit te testen dat voldoende effectief én selectief is om gedurende langere periode zonder al te grote nevenschade vol te houden. Zo’n pakket waarvoor bij wijze van spreke iedere burger gehoord werd, zou daarnaast ongetwijfeld de motivatie beter op peil weten te houden.

Mario Smet (47), professor chemie, Bierbeek

Kortzichtigheid en opportunisme

Naar het naleven van de maatregelen toe blijft de motivatie intact: je doet dat gewoon. Het stond alleen in de sterren geschreven dat wanneer je enkele weken geleden versoepelingen toelaat, je nu met rode cijfers zou zitten. Spijtig dat kortzichtigheid en opportunisme nu moeten leiden tot sluiting van scholen en het beknotten van jeugdkampen.

David Sente (39), werkleider maatwerk, Diest

Pantoffelhelden

Men blijft aanmodderen. Niemand durft zijn ware mening geven. Niet de virologen, niet de politici. Altijd maar nuanceren. We zijn nu ondertussen een jaar bezig en er is een gigantische financiële put geslagen. Echt triest. Doe alles dicht, sla de curve plat en vaccineer volop: ik geloof dat dit de enige oplossing is. Blijkbaar loopt dat hier vol met pantoffelhelden.

Sabine Borgelioen (56), zelfstandige, Mariakerke

Tamelijk somber

Deze tussenfase vind ik erg zwaar om te dragen. Oftewel is het complete lockdown, oftewel niet. Altijd die halve maatregelen maken het somberder.

Manu Brunaux (23), student, Leuven

Beneden nul

Motivatie is onbestaande. Dit is nu al de zoveelste keer dat ze eerst versoepelen en al meteen erna weer verstrengen. De geloofwaardigheid van en het vertrouwen in de regering is beneden nul.

Lou De Roeck (17), leerling zesde middelbaar, Kruibeke

Lastig

Dit is wel erg lastig. Er waren lichtpuntjes, met tien buiten afspreken, eens andere mensen zien. We hebben de kans nog niet gehad om af te spreken of het kan al niet meer door gaan. Ondertussen ben ik gevaccineerd en dan heb ik iets meer de neiging om de kantjes eraf te lopen. Het voelde en beetje als een ticket naar de vrijheid. Het is voortdurend wikken en wegen.

Monique Elliott (58), begeleider mensen met een extra zorgvraag, Hallaar

Mocht strenger

Het mocht nog strenger, dat we eindelijk verlost geraken van dit virus. Ik houd me al een jaar aan álle regels, geen probleem. Wat meer daadkracht van de regering in het verleden had dit geneuzel en getreuzel overbodig gemaakt. Ik zal me blijven houden aan de regels, het wordt heel zwaar maar het moet.

Marjon Quax (58), maatschappelijk werkster, Maasmechelen

Er gaat veel verloren

Ik baat een bloemen- en plantenzaak uit. Ik had gehoopt op een strenge(re) lockdown om na, nu bijna een jaar, toch enige vooruitgang te kunnen boeken en wat meer financieel vooruit te kunnen plannen. Verder dan een week zou al helpen. Elke week koop ik een aantal keer per week verse bloemen aan zonder enige indicatie van hoeveel klanten er al dan niet zullen komen kopen. De lente is een van de mooiste seizoen maar er gaat veel verloren. Mijn belangrijkste klanten zijn al een jaar gesloten – de cultuur- en evenementensector, de kantoren, de trouwers en hun bruiloft –, dus hang ik volledig af van wie bloemen voor zichzelf komt kopen, want op bezoek gaan mag nog steeds niet. Ik kom nog elke dag met plezier mijn winkel binnen om bloemen met mensen te delen, maar als zelfstandige wil ik een te varen koers kunnen uitstippelen en niet liggen dobberen op zee, hopend dat de volgende storm mij niet doet kapseizen.

Jonas Van Avermaet (43), zaakvoerder, Antwerpen

Gebrek aan strijdlust

Deze verstrengingen – voor zover ze de naam waardig zijn – hebben nul komma nul impact op mijn motivatie. Ze wordt er niet beter of niet slechter op. Wel heb ik het gevoel dat ik extra gemotiveerd zou zijn geweest bij kordatere verstrengingen. Omdat er dan een grotere beloning lonkt, want de kans is dan groter het virus een echte mep te geven. Met andere woorden: je weet waarvoor je het doet. Enigszins teleurgesteld dus door het gebrek aan de juiste strijdlust.

Geert Van Dessel (57), grafisch ontwerper, Boortmeerbeek

Beetje meer gemotiveerd

Ik ben voor ‘de korte pijn’ maar vind de maatregelen niet drastisch genoeg. Toch ben weer meer gemotiveerd omdat politici nu toch een paar beslissingen durven nemen.

Monique Ceulebrouck (71), zelfstandige, Haaltert

In bochten wringen

Wij hebben twee lagereschoolkinderen. De strenge maatregelen zijn volledig terecht, maar minder begrijpelijk dat het ook echt extra schoolvakantie is. Een zeer vreemde beslissing, zeker wanneer er toch zorgen zijn over leerachterstand. Ook moeten thuiswerkende ouders zich maar weer eens in vele bochten wringen om hun kinderen toch maar te laten lezen, oefenen en bezig te houden. Je kan tenslotte niet zomaar lukraak je weinige vakantiedagen opnemen. Het gaat niet goed met dat gespannen veertje, dat is zeker.

Veerle Debay (46), teammanager, Borgloon

Vertrouwen

Deze maatregelen zijn de efficiëntste weg naar een vrije zomer, samen met een succesvolle vaccinatiecampagne, uiteraard. Door deze nodige verstrenging heb ik er vertrouwen in dat de cijfers zullen zakken, wat de vaccinatiecampagne ten goede zal komen. Dit vooruitzicht biedt perspectief voor de nabije toekomst, en werkt dus goed voor de motivatie en moraal.

Rens Coenaers (22), Business Intelligence Consultant, Sint-Genesius-Rode

Op

Dit is een harde klap. Daar waar ik de vorige keren nog genoeg veerkracht voelde om ‘nog eventjes’ vol te houden, ben ik nu helemaal op. Ik heb mijn grootouders in maanden niet gezien, mijn ouders zijn beiden risicopatiënt, dus vermijd ik ook alle contacten met hen, terwijl ik op school dagelijks met honderden leerlingen in contact kom.

Nele Van Goethem (30), leerkracht secundair onderwijs, Gent

Geknoei

Met al het geknoei rond de vaccinaties is mijn motivatie compleet zoek. Het zou me ten zeerste verbazen dat er nog enig maatschappelijk draagvlak is voor deze maatregelen.

Maxime Tanghe (33), schooladministratie, Oud-heverlee

Geloof is weg

Zonder een duidelijk plan met betrekking tot vaccinaties, testing, contacttracing et cetera is dit slechts een tussenstapje naar een volgende probleemgolf (wanneer contacten weer verhogen). Dus horeca en dergelijke: ik geloof er niet meer in. Ik zal de maatregelen (zoals het afgelopen jaar) opvolgen, maar het geloof is helemaal weg.

Jan Hensen (40), maatschappelijk assistent, Hechtel-Eksel

Dalende motivatie

De pijn duurt al vijf maanden lang en wordt nu verlengd met een maand; ik zou dus eerder spreken van verlengde pijn dan van korte pijn. Wat de motivatie betreft, die was al dalend en die blijft dalen.

Werner Govaerts (55), coördinerend directeur S.O., Kontich

Beperkt geloof

Voor mij persoonlijk was de motivatie groter geweest als we nu een korte strengere periode hadden gehad. De genomen maatregelen zijn nogal contradictorisch (scholen dicht, winkels open). Met opnieuw kinderen en jongeren in de vuurlinie. Logischer was geweest om alles even dicht te gooien, dan was de periode zowel psychologisch als economisch misschien harder geweest maar wel korter en krachtiger. Ik heb nu opnieuw het gevoel dat daadkracht en de durf om te beslissen ontbreekt. Mijn geloof in het slagen van deze maatregelen is dan ook beperkt.

Sarah Maes (36), onderzoeker, Mechelen