Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Kind en Gezin: ‘Stuur baby, peuter of kind zo weinig mogelijk naar opvang’

Kind en Gezin: ‘Stuur baby, peuter of kind zo weinig mogelijk naar opvang’
Beeld RV / Stad Gent

Kind en Gezin, dat onder meer toeziet op de goede werking van crèches, roept ouders op om hun kinderen indien mogelijk niet naar de crèche of opvang te sturen. ‘Enkel op deze manier houden we het ook haalbaar voor de organisatie van de opvang en proberen we de contacten verder te beperken’, klinkt het een dag na het Overlegcomité van de verschillende regeringen.

Om de stijgende coronacijfers een halt toe te roepen werd gisteren onder meer beslist om alle lessen op te schorten in het lager, secundair en hoger onderwijs.

De opvang van baby's en peuters blijft wel geopend en beschikbaar voor ouders tijdens de zogenaamde paaspauze, maar ouders wordt gevraagd er enkel gebruik van te maken als ze echt geen andere oplossing hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die tewerkgesteld zijn in de zorgsector of die niet kunnen thuiswerken.

“Werk je thuis en kan je dat niet combineren met de opvang van je kind? Dan is het normaal dat je beroep doet op kinderopvang. Lukt het om minder vaak gebruik te maken van de opvang, doe dit dan zeker. Je betaalt enkel de dagen dat je kind naar de opvang gaat”, staat te lezen in een mededeling op Facebook.

Kind en Gezin begrijpt dat dit voor veel ouders een moeilijke boodschap is en dat thuiswerken met een baby of peuter niet evident is. De crèches wordt daarom ook gevraagd om goed in dialoog te gaan met de ouders. Kind en Gezin benadrukt wel dat opvang door vrienden of familie die tot een risicogroep behoren geen veilig alternatief is.

Het Christelijk Onderwijsverbond (COV) riep ouders gisteren al op om hun peuters volgende week zo veel mogelijk thuis te houden. Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) deed gisteren in het parlement een oproep aan ouders om hun kinderen zelf op te vangen als dat kan.

Tegelijk werkt de Vlaamse regering samen met de lokale besturen aan een systeem van noodopvang voor ouders die geen oplossing vinden in het regulier aanbod. Die opvang zal voorrang kunnen verlenen aan bepaalde groepen zoals kinderen uit kwetsbare gezinnen of kinderen van ouders uit essentiële beroepen, zo lieten Beke en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) weten.