Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronaregels

‘Een pandemie verdraagt geen politiek’: De Croo is het gehakketak beu

Premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft er genoeg van. Het politiek gehakketak over de pijnlijke besluiten van het Overlegcomité woensdag mag stoppen. De liberaal kijkt in de eerste plaats naar zijn collega Georges-Louis Bouchez (MR).

“Alle regeringen van ons land hebben die beslissingen genomen en na het Overlegcomité heb ik alle minister-presidenten horen zeggen dat ze nodig waren. Zo hoort het ook”, zei De Croo donderdag in het parlement. “Als we dit jaar één ding geleerd hebben, dan is het dat die pandemie geen politiek verdraagt. De pandemie heeft crisisbeheer nodig, wendbaarheid, koelbloedigheid.”

De federale regering en de deelstaten zagen zich woensdag genoodzaakt een nieuwe lockdown af te kondigen om het stijgende aantal coronabesmettingen te bedwingen. De scholen en kappers moeten opnieuw dicht, de buitenbubbel wordt verkleind van tien naar vier.

Op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité verdedigden de ministers-presidenten de besluiten, maar nadien was hier en daar wrevel. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) was het niet eens met de sluiting van de scholen, MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez – een federale coalitiepartner die meerdere ministers en de minister-president van de Franse gemeenschap afvaardigt in het Overlegcomité – sprak van een “drieledige mislukking”.

Samen verdedigen

“Beslissingen nemen in ons land vraagt soms engelengeduld”, aldus De Croo. “Het vraagt veel tijd in een situatie waarin we erg weinig tijd hebben. Ik hecht belang aan dat overleg, maar ik hecht er ook belang aan dat we de afspraken nakomen en onze beslissingen samen verdedigen.”

Binnen de federale regering heerst onvrede over het harde optreden van Bouchez woensdag. De liberaal is al maanden kritisch voor het coronabeleid, maar hij schiet zo onrechtstreeks op De Croo en de rest van diens regering. “Het begint op mijn systeem te werken”, zei minister Pierre-Yves Dermagne (PS) aan RTL. Tijdens een vergadering van het kernkabinet donderdagochtend konden de premier en vicepremiers hun ongenoegen moeilijk verbergen. Dat bevestigen meerdere bronnen. “Bouchez wil blijkbaar altijd de strafste zijn”, reageert een van hen.

Ook het optreden van Vlaams minister Weyts kan op weinig sympathie rekenen bij de federale regeringspartijen. “Weyts etaleert vooral zijn eigen machteloosheid”, klinkt het scherp.

In het parlement verdedigde Peter De Roover (N-VA) de houding van zijn partijgenoot, die “dankzij zijn weigering om het onderwijs stil te leggen een gigantische ravage in onze jeugd kon vermijden de voorbije maanden”. Al beseffen de Vlaams-nationalisten dat deze houding ook ten koste gaat van minister-president Jan Jambon (N-VA), de man die aanschuift bij het Overlegcomité. “Jambon trekt zich dat niet aan. Het is niet zo dat hij op zijn tenen is getrapt door de kritiek van Weyts. Maar in de media creëert dit wel een moeilijk beeld”, zegt een N-VA-bron.