Direct naar artikelinhoud
20 tipsPaasvakantie

Met deze 20 cultureel verantwoorde tips hou je je kinderen drie weken zoet

Met deze 20 cultureel verantwoorde tips hou je je kinderen drie weken zoet
Beeld Geert De Rycke

Geen twee, maar drie weken paasvakantie, en dat zonder de geplande heropening van de pretparken. Niet gevreesd: met deze cultureel verantwoorde tips hou je je kroost de hele vakantie zoet.

In je eigen woonkamer

1. Concert vanuit je zetel

Het avontuurlijke muziekfestival voor kinderen BIG BANG kon vorig jaar niet doorgaan. Om het goed te maken, zijn drie concerten van de vorige edities gratis online te bekijken. Geniet van betoverende melodieën in Back in 3ACH, fanfaremuziek in Koper & Vel of filmische muziek in Slumberland.

Back in 3ACH

Koper & Vel

Slumberland

2. Theater in je oren

De wonderlijke voorstelling Zoutloos van Studio Orka werd opgevoerd in heel wat woon-zorgcentra in Vlaanderen en Nederland. Door het coronavirus kan de voorstelling nu niet op tournee, dus werd ze omgevormd tot Radi’O Zoutloos, een hilarisch luisterspel voor iedereen vanaf 6 jaar. Zes afleveringen lang volg je het wel en wee van een groep prettig gestoorde mensen in een rusthuis.

Te beluisteren vanaf 6 april via radiocentraal.be

3. Dansen met Beethoven

BOZAR laat de kleinste luisteraars kennismaken met de muziek van Beethoven. Roll over Beethoven is een online concert voor iedereen vanaf 3 jaar die muziek niet alleen met de oren wil beleven.

Nog tot 30 juni op bozar.be

West-Vlaanderen

4. Pasen in het Zwin

In Zwin Natuur Park valt altijd wel wat te beleven, maar deze paasvakantie draait alles er om eitjes. Volg het huttenparcours door het park en leer onderweg alles over vogels en hun eieren. Met wat geluk kan je ook de ooievaars spotten, die na hun reis vanuit het zuiden weer in ons land zijn aangekomen.

Van 31 maart tot 18 april in Knokke-Heist, zwin.be

5. Word een echte wielerheld

Jonge wielerfanaten opgelet. KOERS, het museum van de wielersport in Roeselare, daagt jongeren van 10 tot 14 jaar uit voor een spannende speurtocht in het museum. Kinderen tussen 3 en 9 jaar maken in de ‘reuzenfabriek’ in het museum dan weer kennis met alle mini’s en maxi’s van het peloton.

Van 30 maart tot 18 april in Roeselare, koersmuseum.be

Oost-Vlaanderen

6. Boshyacinten spotten

In april ziet het Muziekbos in Ronse er even romantisch uit als de naam doet vermoeden. Bloeiende boshyacinten bedekken de bodem met een adembenemend blauw bloementapijt. Nog wat energie over? In de twee speelzones in het Muziekbos kan je eindeloos ravotten.

In april en mei in Ronse, natuurenbos.be

7. Creëer je eigen Rubens

Rubens ontdekken op een creatieve manier, dat kan in de Sint-Martinuskerk in Aalst. Via een smalle wenteltrap klim je naar de zolder van de kerk, waar de Vlaamse meester je meeneemt naar zijn virtuele schildersatelier. Vervolgens mag je je eigen digitale versie creëren van De pestlijders, het meesterwerk van Rubens dat in de kerk hangt.

Nog tot 7 november in Aalst, visit-aalst.be

Antwerpen

8. Het Land zonder Lach

In Het Land zonder Lach wordt nooit gelachen: geen grijns, geen giechel, geen proest. Tijdens een interactieve theaterwandeling rond Fort 5 in Edegem ontrafel je met je bubbel het mysterie. En gelachen zal er worden!

Van 27 maart tot 18 april in Edegem, deproefkonijnen.be

9. Op reis door Fabeltjesland

Hallo Meneer de Uil, waar brengt u ons naar toe? Naar Fabeltjesland! Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar en Meneer de Raaf nodigen je uit in het Grote Dierenbos in het Speelgoedmuseum in Mechelen. Met originele poppen en collectiestukken van de bekende kinderserie wordt het voor jong én oud een feest van herkenning. De vrienden van De fabeltjeskrant dagen je uit in wedstrijden doorheen het hele museum.

Nog tot 18 april in Mechelen, speelgoedmuseum.be

10. Tiktokken in het MAS

Een speciaal TikTok-parcours brengt je tijdens de paasvakantie langs alle hoekjes van het MAS in Antwerpen. Ga aan de slag met de challenges of laat je inspireren door eerder gemaakte dansjes. Nog niet uitgespeeld? In de paasateliers Schip Ahoy (5 tot 7 jaar) en Land in zicht (8 tot 12 jaar) wanen kinderen zich vier dagen lang een echte zeeman. Ze gaan er aan de slag met allerlei knutselmaterialen, leren morsetaal en bouwen een eigen schip.

Meer info op mas.be

11. Zoek het gouden konijn

Het Arboretum van Kalmthout viert dit jaar zijn 165ste verjaardag, en heeft voor de gelegenheid een gouden konijn uitgenodigd tijdens de paasvakantie. Alleen heeft dat konijn zich iets te goed verstopt: help jij zoeken?

Van 27 maart tot 18 april in Kalmthout, arboretumkalmthout.be

12. Een halfuur natuur in Technopolis

Blauwe rodekoolsoep of het mysterie van vuurvliegjes: de natuur heeft geen geheimen voor de boswachter van Technopolis. In de show Een halfuur natuur ontrafel je mee het het raadsel achter enkele natuurverschijnselen in verschillende experimenten. 

Van 3 tot 18 april en tijdens het weekend in Mechelen, Technopolis.be

Limburg

13. Op bloesemjacht in de fruitstreek

Een zonnige dag in de paasvakantie? Dat is het ideale moment om naar de fruitstreek te trekken. Elk jaar rond april vormt zich hier een zee van witte en roze bloesems. Wandelen, fietsen of op speurtocht? Leef je uit in het idyllische landschap.

Meer info op visitlimburg.be 

14. Ontdek de leefwereld van je verre voorouders

Gezinnen met pientere tieners (10-14 jaar) kunnen deze paasvakantie hun hart ophalen in het Gallo-Romeins museum. Kraak samen de tips en ga op zoek naar voorwerpen in het museum en in de stad. Voor jongere kinderen (5-9 jaar) is er een luistertocht met archeoloog Bob de Graver. Los samen als echte detectives de vragen op en vind de Box van Bob.

Van 3 tot 18 april in Tongeren, galloromeinsmuseum.be

Vlaams-Brabant

15. Magnolia’s in Meise

In de Plantentuin van Meise kondigen de magnolia’s het begin van de lente aan. Een parcours leidt je langs alle soorten van de geurige bloemen met grappige namen als komkommermagnolia of regenschermmagnolia. In paasstemming? Ga in de tuin op zoek naar paaseieren en ga naar huis met een leuke verrassing.

Magnolia’s in bloei, van 25 maart tot 30 april in Meise, plantentuinmeise.be

Paasspeurtocht, van 3 tot 18 april in Meise, plantentuinmeise.be

16. Op knuffeltocht in Leuven

Knuffel heeft zich verstopt in Leuven. Een speurtocht voor de allerkleinsten leidt je langs de leukste speelplekjes in de stad. Zoek je mee?

Meer info op visitleuven.be

Brussel

17. De wondere wereld van dinosaurussen

Reis deze vakantie 65 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek een wereld waar de meest buitengewone wezens regeerden die onze planeet ooit gekend heeft: dinosaurussen. De triceratops, de brachiosaurus of de tyrannosaurus rex: je ontmoet ze allemaal in de expo Dino World.

Tot 27 juni in Brussels Expo, brussels-expo.com

18. Mini Europa heropent de deuren

Reizen kan nog niet, maar in Mini Europa aan de voet van het Atomium kan je in enkele uren heel Europa rondtrekken. Het park was een tijdje dicht, maar vanaf volgende week staan de 350 monumenten en duizenden levensechte figuurtjes klaar om herontdekt te worden.

Vanaf 29 maart in Brussel, minieurope.com

Wallonië

19. Pairi Daiza

In dierenpark Pairi Daiza krijg je het gevoel dat je op reis bent. Het park heeft 8 werelden, die je elk meenemen op een ontdekking. Waan je in het verre oosten in The Kingdom of Ganesha en op de Noordpool in The Land of the Cold. De bekendste bewoners van het dierenpark zijn de reuzenpanda’s Hao Hao en Xing Hui. Heb jij ze al bezocht?

In Brugelette, pairidaiza.eu

20. Ontsnap uit het grootste labyrint ter wereld

Echte avonturiers wagen zich aan het grootste labyrint ter wereld – dat zich in ons land bevindt. Vind jij de weg uit het doolhof op een oppervlakte van 2.500 vierkante meter, een afstand van 3 kilometer en drie verdiepingen? Ook voor kleine kinderen is er een uitdaging voorzien.

In Trois-pont, liegetourisme.be