Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Wat als we de maatregelen niet of minder opvolgen? Deze drie scenario’s in de ziekenhuizen voorzien de experten

Wat als we de maatregelen niet of minder opvolgen? Deze drie scenario’s in de ziekenhuizen voorzien de experten
Beeld Photo News

Op de persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht drie scenario’s voorgesteld over het verloop van de ziekenhuisbezetting op de afdelingen intensieve zorg. ‘Elke kleine verandering in ons gedrag kan een grote impact hebben op de curve.’ Als we ons strikt aan alle nieuwe maatregelen houden, moet het mogelijk zijn onder de 1.000 bezette bedden op intensieve zorg te blijven. Zonder maatregelen bestond de kans dat we zouden pieken tot 1.500 en zou mogelijk niet iedereen de nodige zorgen hebben kunnen krijgen. 

“De overheid heeft nieuwe verstrengingen genomen”, aldus Van Gucht. Maar “die kunnen alleen werken als we er met zijn allen aan meewerken. Een strakke opvolging van de basisregels blijft cruciaal, enkel met uw hulp kunnen we de komende vier weken het plateau definitief naar beneden krijgen. Beperk daarom uw ontmoetingen binnen tot 1 vaste persoon van buiten uw huishouden, het knuffelcontact, en kom buiten met maximaal 4 personen en op afstand samen. Wie je niet ontmoet, kan je niet besmetten.”

Om de invloed van ons gedrag aan te tonen liet Van Gucht drie scenario’s voor de komende weken zien, gebaseerd op berekeningen van experten van de Universiteit van Hasselt. De curves tonen telkens de bezetting op de afdelingen intensieve zorg, die op dit moment al op 651 ligt. 

“We willen absoluut vermijden dat de maximumcapaciteit daar overschreden wordt, waardoor andere ernstig zieke patiënten niet meer de nodige zorg zouden kunnen krijgen.” Enkele weken geleden kregen de ziekenhuizen te horen dat ze hun afdelingen intensieve zorg moesten opschalen tot 1.000 bedden voor Covid-19-patiënten.

Scenario 1: geen nieuwe maatregelen

In het eerste scenario zou er niets veranderd zijn en zouden er woensdag geen strengere maatregelen genomen zijn. “De kans was dan groot dat we de drempel van 1.000 bedden op intensieve zorg overschreden zouden hebben”, aldus Van Gucht. De foutenmarge ligt weliswaar op een ruime spreiding tussen 600 en 1.500 bedden, “maar in veel gevallen komen de simulaties toch uit op 1.000 tot 1.500 bedden”. De ondergrens van 600 is bovendien nu al overschreden. 

De belasting van de ziekenhuizen zou in dit scenario tot eind mei bijzonder hoog blijven. 

Scenario 1 van de Universiteit Hasselt.Beeld Simid

Scenario 2: alle maatregelen strikt opvolgen

Als we echter de nieuwe maatregelen én de basisregels strikt opvolgen, is de kans volgens Van Gucht “heel groot” dat we onder de 1.000 bedden op IC blijven, en mogelijk zelfs onder de 800. Ook zal de belasting dan einde mei al drastisch verminderd zijn tot 300 bezette bedden. 

Scenario 2 van de Universiteit Hasselt.Beeld Simid

Scenario 3: 30 procent losser omspringen met maatregelen

In het derde scenario, een tussenweg, is rekening gehouden met de veronderstelling tot niet iedereen zich aan 1 vast knuffelcontact houdt, maar gemiddeld aan 1,3. Dat kan wanneer sommigen 2 tot 3 knuffelcontacten aanhouden, en anderen wel nog 1. 

“Dit scenario heeft al meteen een groot effect op de curve”, zo zei Steven Van Gucht. “De kans is groot dat we dan toch naar meer dan 1.000 bedden gaan, met een spreiding tussen de 700 en 1.300. Half april zouden we dan mogelijk rond 900 bedden stranden, en de belasting blijft lang hoog met tot half mei nog 300 tot 700 ingenomen ziekenhuisbedden op intensieve zorg.” 

Scenario 3 van de Universiteit Hasselt.Beeld Simid

Van Gucht benadrukte dat dit geen voorspellingen zijn, maar wel berekeningen en scenario’s. “Ze tonen hoe kleine veranderingen in ons gedrag een grote impact kunnen hebben. Vloek eens, maar hou vol, en samen geraken we hier uit. Het vaccin zal ons spoedig de hand reiken.”