Enorme boost voor Europese vaccinproductie: drie nieuwe productielocaties goedgekeurd

AstraZeneca mag de fabriek van zijn Nederlandse onderaannemer Halix in Leiden voortaan gebruiken voor de productie van het actieve bestanddeel van zijn coronavaccin. ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

De Europese vaccinproductie heeft vrijdag een enorme boost gekregen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft drie nieuwe productielocaties goedgekeurd: één voor AstraZeneca, één voor BioNTech/Pfizer en één voor Moderna. Ook een aanpassing in de bewaarmethode van het Pfizer-vaccin kan voor een versnelde uitrol zorgen.

“Europa is de regio die het meeste vaccins exporteert. En dat zullen we ook blijven doen”, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, donderdag na een Europese top. Ze benadrukte dat we trots mogen zijn om het feit dat er zo veel vaccinproducenten in Europa liggen.

En daar komen er nu binnenkort nog enkele bij. Het EMA heeft vrijdag bekendgemaakt dat het de fabriek van het Nederlandse bedrijf Halix, onderaannemer van AstraZeneca, in Leiden goedgekeurd heeft voor de productie van het actieve bestanddeel van het coronavaccin. Zo kan AstraZeneca de productie stevig opschalen. Hoe veel extra vaccins er daardoor zouden bijkomen, daar wil de Brits-Zweedse farmareus voorlopig niks over kwijt. Maar volgens Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides zou het bedrijf volgende maand al kunnen beginnen leveren. Dat komt doordat er al vaccins geproduceerd werden in Leiden, maar de goedkeuring er nog niet was.

Impact

Daarnaast raakte vorige week al bekend dat Moderna een nieuwe productielocatie mocht opstarten in het Zwitserse Visp. En vrijdag maakte het EMA ook bekend dat er in een fabriek in het Duitse Marburg gestart mag worden met de productie van het Pfizer/BioNTech-vaccin.

En er kwam nog ander goed nieuws uit het kamp van Pfizer. Het EMA heeft ondertussen ook een positief advies gegeven om de vaccins van Pfizer ook bij temperaturen tussen -25 en -15 graden te bewaren voor maximaal twee weken. Nu moeten die opgeslagen worden in speciale vriezers bij -60 tot -90. Daardoor werden die vaccins voornamelijk gebuikt in ziekenhuizen. Deze nieuwe bewaarmethode moet het gemakkelijker maken de vaccins te transporteren en te bewaren.

Wat de precieze impact van deze drie nieuwe locaties zal zijn op onze vaccinatiecampagne is nog niet bekend. Het is ook nog niet helemaal duidelijk in hoeverre de sites in Duitsland en Zwitserland nog gebouwd of aangepast moeten worden. “Het is moeilijk om in te schatten wat het effect is. Wij hebben nog geen nieuwe leverberichten gekregen. Het bouwen van zo’n productieomgeving is een heel secuur werk, dus zal niet op een paar weken rond zijn, vermoed ik”, zegt topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid Dirk De Wolf. Ook bij de taskforce vaccinatie weten ze nog niet of dit een impact kan hebben op onze vaccinatiecampagne. “Maar we hopen het natuurlijk wel”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen