Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdTelevisie

Overzicht: dit zijn de beste nieuwe series die je nu kunt streamen

'Falcon and Winter Soldier', 'Sky Rojo', 'The One'Beeld Humo

Déjà-Vu (Streamz) ★★★★☆ 

DRAMA Als de 15-jarige dochter van radiopresentatrice en feministisch icoon Florence Fierens (Natali Broods) zichzelf om het leven brengt, krijgt de vrouw via het schimmige bedrijf Reset de kans om terug te keren naar het verleden en haar kind te behoeden voor wat komt. Het concept is vergezocht - en de eerste aflevering verdient een veel grotere ‘trigger warning’ dan nu het geval is - maar ‘Déjà-Vu’ wordt na een rammelend begin een pakkend drama over hoe moeilijk het is om, zelfs met voorkennis, fouten recht te zetten, en tegelijk geen nieuwe fouten te maken.

Déjà-vuBeeld Toon Aerts

Fargo - seizoen 4 (VRTNu) ★★★½☆

DRAMA In de eerste seizoenen draaide ‘Fargo’ rond gewone mensen die door een combinatie van overmoed en domheid in de misdaad verzeild raakten, nu zijn de hoofdrolspelers van bij het begin geharde gangsters. Loy Cannon (Chris Rock) leidt het zwarte misdaadsyndicaat Cannon Limited, Josto Fadda (Jason Schwartzman) staat aan het hoofd van de Italiaanse maffia in Kansas City, een stad in Missouri. Jaren geleden hebben de families een zoon uitgewisseld, als verzekering tegen escalerend geweld, maar toch beginnen de spanningen steeds hoger op te lopen. Geen onbetwist meesterwerk zoals seizoen 1 en zeker seizoen 2, maar er zijn toch nog steeds weinig reeksen met zoveel sfeer, zoveel visuele bravoure en zoveel geweldige namen voor de personages.

For all mankind (Apple Tv+) ★★★★☆

DRAMA Het aanbod op Apple Tv+ is niet bijster groot, maar die paar reeksen op de streamingdienst zijn over het algemeen wel de moeite. Naast ‘Ted Lasso’ of ‘Dickinson’ is er ook ‘For all mankind’, een dramaserie die zich afspeelt in de jaren 1970 en 1980, maar dan in een wereld waar de Russen als eersten succesvol een man op de maan hebben gekregen en de Amerikanen dus op achtervolgen zijn aangewezen. De reeks vliegt voorlopig grotendeels onder de radar, maar ze begint in het tweede seizoen - dat nu halfweg is - stilletjes aan uit te groeien tot een waardig opvolger van ‘Mad Men’.

Godfather of Harlem (Disney+) ★★★★☆

DRAMA Het beste personage dat Forest Whitaker ooit in een tv-serie heeft gespeeld, blijft de intimiderende politieagent Jon Kavanaugh in het vijfde seizoen van ‘The Shield’, maar zijn hoofdrol in het nieuwe, op ware feiten gebaseerde misdaaddrama ‘Godfather of Harlem’ komt dicht in de buurt. Whitaker is Bumpy Johnson, een New Yorkse crimineel die begin jaren 1960 vrijkomt uit de gevangenis en de macht over zijn vroegere buurt wil heroveren op de Italiaanse maffia. Spannende tv die tegelijk een goed beeld geeft van New York in de jaren 1960.

Godfather of HarlemBeeld David Lee

Sky Rojo (Netflix) ★★★½☆

ACTIE Na het wereldwijde succes van ‘La casa de papel’ en de halve flop van ‘White Lines’ komen Alex Pina en zijn schrijversteam nu met ‘Sky Rojo’ op de proppen, een sbrok ‘Latin pulp’ - zoals ze het zelf noemen - over drie sekswerkers die ontsnappen uit de klauwen van hun pooier. Het resultaat: een acht hectische afleveringen lange achtervolging door zonovergoten locaties, met veel geweld en het soort excentrieke personages waar Pina een patent op heeft.

Solar Opposites (Disney+) ★★★★☆

COMEDY Vier aliens moeten na de vernietiging van hun planeet verkassen naar een banale woonwijk in Amerika en zich daar proberen te integreren, in deze nieuwe, grappige en absurde animatiesitcom van ‘Rick and Morty’-bedenker Justin Roiland. ‘Solar Opposites’ heeft veel weg van zijn voorganger maar is daarom niet minder goed.

The Bold Type (Netflix & Amazon Prime Video) ★★★½☆ 

COMEDY Oftewel ‘Het leven zoals het is: vrouwenblad’. ‘The Bold Type’ speelt zich af op de redactie van het fictieve magazine Scarlet - zowat een kopie van Cosmopolitan - waar enkele jongedames uit verschillende departementen de carrièreladder proberen te beklimmen. Wie door de occasionele ongeloofwaardige of voorspelbare plotwending heen kijkt, vindt een lichtvoetig maar allesbehalve inhoudsloos komisch drama, dat ook moeiteloos ‘woke’ is. Op Netflix staan sinds kort de eerste drie seizoenen, wie Amazon Prime Video heeft, kan ook reeks vier bekijken.

The Falcon and the Winter Soldier ★★★½☆

ACTIE Dat de eerste aflevering van ‘The Falcon and the Winter Soldier’ het record brak van ‘best bekeken première op Disney+’ zegt niet veel: tenslotte heeft de streamingdienst nog maar een handvol eigen reeksen gelanceerd en pakweg ‘The Mandalorian’ ging van start toen het aantal abonnees nog veel kleiner was. Maar de première van ‘The Falcon and the Winter Soldier’ was ook creatief een voltreffer, een charmante brok televisie waarin de superhelden zich van hun menselijke kant lieten zien maar dat toch niet gespeend was van spektakel en actie.  Goed, dat gold eveneens voor ‘WandaVision’ en die serie zakte gaandeweg het eerste seizoen in elkaar, maar voorlopig krijgt ‘The Falcon and the Winter Soldier’ het voordeel van de twijfel.

Falcon & The Winter SoldierBeeld Disney+

The Investigation (Lumièreseries) ★★★★½ 

DRAMA Na ‘The Killing’, ‘The Bridge’, ‘Trapped’ en zoveel andere titels moet je van goeden huize zijn om nog met een Scandinavische krimi te komen die kan verrassen. Maar Tobias Lindholm is natuurlijk wel bedenker van ‘Borgen’ en schreef films als ‘A Hijacking’ en ‘The Hunt’. In ‘The Investigation’ reconstrueert Lindholm het onderzoek in de zogenaamde duikbootmoord op de Zweedse journaliste Kim Wall in 2017, dat geleid werd door Jens Møller, hoofd van de dienst moordzaken van Kopenhagen. Sereen, geheel vrij van sensatie maar uiterst meeslepend.

The One (Netflix) ★★★★☆ 

DRAMA Weg met ongemakkelijke openingszinnen, foute swipes op Tinder en - hoera! - datingprogramma’s op televisie: in de nabije toekomst kun je met behulp van een eenvoudige DNA-test te weten komen wie je zielsverwant is. Wat de gevolgen zijn van die ontdekking, is te zien in de sf-serie ‘The One’, tegelijkertijd een romantisch drama, een spannende detective én een shakespeareaanse tragedie.

THE ONEBeeld Netflix

The Sinner - seizoen 2 (Netflix) ★★★½☆

MISDAAD Geen Jessica Biel meer te bespeuren in het tweede seizoen van ‘The Sinner’ (behalve dan als executive producer op de aftiteling), wel nog Bill Pullman, die als rechercheur Harry Ambrose een heel nieuwe, mysterieuze moordzaak onderzoekt. Dit keer keert hij terug naar zijn geboortedorp waar een jongetje beschuldigd wordt van moord op zijn twee ouders, een familiedrama dat verband lijkt te houden met een vreemde commune in de buurt. Het opnieuw uitstekende seizoen dateert al van 2018 - ondertussen is er ook al een derde reeks gemaakt - maar staat sinds kort op Netflix.

Years and Years (Netflix) ★★★★☆

DRAMA Eerder al te zien via Lumièreseries, nu ook op Netflix: ‘Years and Years’, een Britse miniserie uit 2019 waarin de schrijvers fantaseerden over hoe de volgende 15 jaar zouden verlopen. Dat Donald Trump herverkozen zou worden, hadden ze alvast verkeerd, maar er blijven nog genoeg geloofwaardige apocalyptische voorspellingen over - vooral dan met betrekking tot de opwarming van de aarde en de bijhorende stroom van klimaatvluchtelingen - om ervoor te zorgen dat de reeks relevant én verontrustend blijft.