Thibaut Georgin wordt nieuwe voorzitter NMBS

 ©  ISOPIX

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS krijgt na acht jaar een nieuwe voorzitter. ‘Dit is een uniek momentum voor de trein.’

Korneel Delbeke

De regering heeft de Brusselaar ­Thibaut Georgin (53) als nieuwe voorzitter van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS aan­gewezen. Georgin, een voormalige ­directeur van Bpost, werd voor­gedragen door Ecolo. De Franstalige groenen hebben met Georges Gilkinet ook de voogdijminister in hun rangen, en hadden bij de ­benoemingspuzzel van de regering-De Croo uitdrukkelijk hun pijlen gericht op het voorzitterschap van de NMBS (DS 15 maart).

Met Thibaut Georgin kiest Ecolo voor ­iemand die zowel in de privé- als de openbare sector bestuurservaring heeft. De handelsingenieur werd vorig jaar nog benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van Brugel, de toezichthouder van de Brusselse gas- en elektriciteitsmarkt.

Georgin begon zijn carrière als manager bij Unilever, waar hij acht jaar aan de slag bleef, maar hij deed ook ervaring op bij Bpost (waar hij verantwoordelijk was voor de marketing), de Waalse watermaatschappij SPGE, de consulting­firma Igneos en de coöperatie in duurzame energie Energiris. Hij is ook gastprofessor aan de universiteit van Namen.

Georgin wil het ‘unieke momentum’ grijpen voor de spoorwegen, zegt hij in De Tijd, die als eerste het nieuws bracht. ‘Nooit was er een regering die zo hard geloofde in de trein als deze. Ook Europa ziet het spoor als essentieel in de klimaatomslag. Het verkleinen van onze ecologische voetafdruk zal niet alleen lukken door allemaal een elektrische wagen te ­kopen.’

Exit Fontinoy

De regering wil de volgende jaren miljoenen investeren in de NMBS, die ook zwaar getroffen wordt door de coronapandemie. Tegen volgend jaar wil Gilkinet ook een nieuwe beheersovereenkomst met de NMBS en Infrabel sluiten.

Georgin zal bij de NMBS Jean-Claude Fontinoy vervangen, die sinds 2013 aan het roer stond in de raad van bestuur. Fontinoy, een vertrouweling van MR-kopstuk ­Didier Reynders, botste in de raad de laatste jaren geregeld met ex-ceo Jo Cornu en de huidige topvrouw, ­Sophie Dutordoir.