Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

De ontroerende foto die Italië rondgaat: baby met coronavirus vertroeteld door verpleegster

“Het was enorm zwaar dat ik er zelf niet bij mocht zijn, maar toch konden ze me kalmeren. Maak je maar geen zorgen, mevrouw, zeiden ze. We zorgen voor je zoontje”, zegt de moeder van Matteo.Beeld Salesi ziekenhuis

Een foto van een ingepakte verpleegster die een baby met Covid-19 in de watten legt. Het is voor veel Italianen hét symbool van de strijd die de zorgsector levert in deze pandemie. 

De kleine Matteo Maurizio Pinti had ernstige darmklachten en moest een spoedoperatie ondergaan. Maar bij aankomst in het pediatrisch ziekenhuis Salesi in Ancona moesten zowel de zeven maanden oude baby als zijn moeder eerst getest worden op corona. Het verdict: allebei besmet. Zijn moeder werd naar huis gestuurd om haar quarantaine uit te zitten. Ook haar man mocht het ziekenhuis niet binnen. 

Verpleegster Katia Sandroni, had ze beloofd dat ze zorg zou dragen voor hun baby. En ze stelde niet teleur, zo bleek uit een foto die de ouders niet veel later opgestuurd kregen. De verpleegster ligt in het bedje bij de baby, volledig ingepakt met beschermend materiaal, met Matteo’s fopspeen in haar hand. Ze speelt met hem, vertroetelt hem om hem wat te troosten. Het tedere beeld is in sneltempo viraal gegaan in Italië en uitgegroeid tot een symbool van zachtheid te midden van een harde realiteit.

‘Ik zal dit nooit vergeten’

“Ik zal dit nooit vergeten”, klink het bij Roberta Ferrante, de moeder van Matteo. “Niet alleen wat de verpleegster gedaan heeft, maar ook de inzet van de dokters. Ze belden me voortdurend op om me op de hoogte te houden van de toestand van mijn zoontje. Het was enorm zwaar dat ik er zelf niet bij mocht zijn, maar toch konden ze me kalmeren. ‘Maak je maar geen zorgen, mevrouw’, zeiden ze. ‘We zorgen voor je zoontje.’ Dit was het meest dramatische moment van mijn leven, maar toen ik de foto zag, kwam ik na een dagenlange nachtmerrie eindelijk weer tot leven.”

De baby is inmiddels ontslagen en stelt het goed thuis, al is hij nog steeds besmet met corona. Zijn moeder heeft het hele personeel van het ziekenhuis een brief gestuurd om hen te bedanken. Met bijzondere aandacht voor de zachtaardige verpleegster, natuurlijk.