Direct naar artikelinhoud
NieuwsDrugs

▶ Eerste cocaïnewasserij van ons land ontdekt in Arendonk: 51 kilo cocaïne onderschept en 11 personen gearresteerd

De politie trof vrijdagochtend een cocaïnewasserij aan in Arendonk.Beeld Communicatiecel parket Antwerpen

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft vrijdagochtend een cocaïnewasserij ontdekt in een loods aan de Huiskens in Arendonk, één van de eerste in ons land. In de loods werd cocaïne uit goederen gewassen en opnieuw tot blokken geperst. De politie kon er 51 kilogram cocaïne onderscheppen en heeft al elf personen gearresteerd. 

Video wordt geladen...

Cocaïnewasserijen zijn een relatief nieuw fenomeen in ons land. Het is in wezen een drugslab waar geen drugs wordt geproduceerd, maar alleen drugs wordt bewerkt voor verdere verkoop. Om de drugs gemakkelijker binnen te smokkelen verstopt de producent de cocaïne in zogenaamde draagmaterialen, zoals shampooflessen, levensmiddelen en kleding. Zo kunnen ze vloeibare cocaïne op kledingstukken gieten, zodat het poeder onopgemerkt gaat. Daarbij worden allerlei chemische stoffen gebruikt om de drugs zo goed mogelijk te camoufleren. Eens aangekomen in de wasserij worden de producten ‘gewassen’ met oplosmiddelen, zodat de drugs weer vrijkomen. De cocaïne wordt vervolgens in blokken geperst om dan verkocht te worden.  

Dit soort drugslabo’s wordt wel regelmatig ontdekt bij onze noorderburen. Gezien Arendonk grenst aan Nederland en er in de gemeente wel vaker drugsbendes worden opgerold, is de ontdekking van de cocaïnewasserij ook niet geheel onverwacht. Vermoedelijk zijn er in de zaak ook banden met Nederland. De ontdekking werd namelijk gedaan na een samenwerking met de speciale eenheden van de federale politie en ook de Nederlandse politiediensten.

Elf arrestaties

Op de locatie en in de verdere fase van het onderzoek konden tot op dit moment elf mensen gearresteerd worden. De verdachten zullen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Turnhout voor inbreuken op de drugswetgeving in vereniging en criminele organisatie. De onderzoeksrechter tilt zwaar aan de feiten en zet het onderzoek intensief verder. Ondertussen voeren het technische labo, Clan lab Response Unit (CRU) van de federale politie en het NICC een sporenonderzoek uit.

De cocaïnewasserij werd aangetroffen in een grote loods tussen de Huiskens en het industrieterrein.Beeld Google Maps
De politie viel deze ochtend binnen in een woning aan de Huiskens.Beeld Liese Demeulenaere