Premier De Croo tijdens persconferentie Overlegcomité van 24/03

OVERZICHT. Deze nieuwe coronamaatregelen gelden vanaf nu

Het ministerieel besluit met de gewijzigde en aanvullende coronamaatregelen, die woensdag door het Overlegcomité werden voorgesteld, is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en is sinds zaterdag in werking. De maatregelen gelden tot en met 25 april. Een overzicht.

Het grootste deel van het besluit draait rond de niet-essentiële winkels. Die blijven open, maar alleen op afspraak. Hoe winkeliers die reserveringen regelen, mogen ze zelf kiezen. Er staat niet bepaald of dat bijvoorbeeld online of telefonisch moet gebeuren. Klanten mogen de zaak wel pas binnen als ze een bevestiging van het gereserveerde tijdslot kunnen voorleggen, en alleen tijdens de 30 daaropvolgende minuten mogen ze binnen.

Uitzonderingen op die afspraakplicht zijn de volgende winkels: supermarkten en andere voedingswinkels, nachtwinkels, winkels voor verzorgings- en hygiëneproducten, gespecialiseerde winkels met babyartikelen, dierenvoedingwinkels, apotheken, kranten- en boekenwinkels, tankstations en brandstofleveranciers, telecomwinkels, winkels voor medische hulpmiddelen, doe-het-zelfzaken, tuincentra en boomkwekerijen, bloemen- en plantenwinkels, groothandels voor professionelen, stoffen- en breiwinkels en winkels voor schrijf- en papierwaren.

Winkeliers mogen op hetzelfde moment maximum 50 klanten binnenlaten, behalve als het om kleinere zaken gaat. In de winkels mogen geen activiteiten plaatsvinden die niet verbonden zijn met het directe verkoopproces. Bijvoorbeeld geen clowns die ballonnen blazen in een speelgoedwinkel.

Wie op afspraak gaat winkelen, mag vergezeld zijn door één persoon van hetzelfde huishouden. Personen die nood hebben aan begeleiding mogen begeleid worden door één volwassene.

Winkels mogen wel take-away blijven aanbieden. Daarbij, zo staat in het ministerieel besluist, moeten goederen vooraf besteld worden, kan het afhalen alleen buiten, moeten wachtrijen zo georganiseerd worden dat er geen samenscholingen zijn en dat anderhalve meter afstand behouden kan worden.

Zoals aangekondigd sluiten de niet-medische contactberoepen - schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, de nagelsalons, massagesalons, kappers en barbiers en tatoeage- en piercingsalons - de deuren.

Samenscholingen van meer dan 4 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld, zijn niet langer toegelaten. Wat thuiswerk betreft, wordt toegevoegd dat werkgevers elektronisch moeten registreren hoeveel werknemers niet thuis werken en hoeveel wel. Thuiswerken blijft verplicht voor wie dat kan.

Mogen wel openblijven: rijscholen, rijexamencentra en luchtvaartscholen. Ook fotografen mogen hun beroep blijven uitoefenen, weliswaar met de nodige voorzichtigheid en met respect voor de maatregelen. Huisbezoeken in het kader van de aankoop of verhuur van een woning blijven ook mogelijk.

Ten slotte wordt het aantal deelnemers aan statische betogingen op de openbare weg teruggebracht van 100 naar 50. De maatregelen worden aangehouden tot en met 25 april.

 (mtm, gjs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER