Dit verandert er op 1 april: nieuwe pmd-zak, slecht nieuws voor KBC-klanten en goed nieuws voor wie thuisbatterij heeft

Een nieuwe maand, nieuwe regels. Vanaf 1 april komt er een nieuw premiesysteem voor thuisbatterijen en zullen de 25.000 mensen die een stoma hebben een budget krijgen om zelf hun materiaal aan te kopen.

Tommy Huyghebaert

Nieuwe blauwe pmd-zak

In alle 300 Vlaamse gemeenten zal de nieuwe blauwe pmd-zak worden gebruikt. Brussel stapte begin dit jaar al over, Wallonië is na de zomer aan de beurt. Dat meldt Fost Plus, de organisatie voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk afval in België.

In de nieuwe blauwe zak, of p+md-zak, die geleidelijk aan werd ingevoerd sinds medio 2019, mogen behalve plastic flessen, blikjes en drankkartons nu ook onder meer botervlootjes, yoghurtpotjes, plastic folies en films.

Bij de volledige uitrol verwacht Fost Plus 8 kilogram extra pmd-afval per inwoner per jaar op te halen, zegt woordvoerder Valerie Bruyninckx. In 2019 werd per inwoner gemiddeld 15 kilogram pmd opgehaald. Het totale gewicht van het pmd-afval per jaar stijgt van ongeveer 160.000 ton per jaar naar 260.000.

Fost Plus maakt zich sterk zowel de Europese als de strengere Belgische doelstellingen voor de ophaling van plastic te zullen halen. Europa verwacht 50 procent recyclage tegen 2025, België 65 procent tegen 2023.

Tijdelijke uitbreiding van transitiepremie voor werkzoekenden die zaak starten

De Vlaamse premie voor werkzoekenden die een eigen zaak willen starten, wordt vanaf 1 april tijdelijk aangepast. De premie wordt uitgebreid naar alle werkzoekenden, en geldt dus niet langer enkel voor 45-plussers. Tegelijk wordt het maximale bedrag, gespreid over een periode van twee jaar, wel gehalveerd, van 15.600 naar 7.800 euro. De tijdelijke bijsturing van de premie geldt voor een jaar. Wie vanuit de werkloosheid een eigen zaak begint, verliest vanaf dag één de werkloosheidsuitkering en wordt bij de opstart dus meteen geconfronteerd met een inkomensonzekerheid.

Premiesysteem voor thuisbatterijen wordt bijgestuurd

De Vlaamse regering stuurt het premiesysteem voor thuisbatterijen vanaf 1 april 2021 bij. Door een aanpassing van het basisbedrag per kilowattuur (kWh) gaat het premiebedrag voor de meest voorkomende batterijen omhoog. Tegelijk wordt de maximumpremie wel verlaagd van 3.200 euro naar 2.550 euro. De premie zal ook jaar na jaar dalen en volledig uitdoven tegen 2025. Omdat de nieuwe regeling nog bij de Raad van State ligt, zal de definitieve goedkeuring voor na 1 april zijn. De regeling zal echter retroactief zijn.

Flexibelere en gepersonaliseerde terugbetaling van stomamateriaal

Gebruikers van stomamateriaal beschikken vanaf 1 april over een nieuw systeem voor de terugbetaling van dat materiaal. In plaats een vaste hoeveelheid zakjes en toebehoren krijgen patiënten dan een virtueel budget, vergelijkbaar met een belkrediet, waarmee ze kunnen kiezen en kopen wat ze nodig hebben. Een stoma is een kleine opening die in de buik gemaakt wordt, waarlangs patiënten hun ontlasting of urine kunnen afvoeren wanneer dat langs de natuurlijke weg niet meer mogelijk is. Ongeveer 25.000 personen met een stoma gebruiken dagelijks opvangzakjes en ander specifiek verzorgingsmateriaal.

KBC trekt tarieven fors op

KBC trekt op 1 april een aantal van zijn tarieven op. De KBC-Plusrekening, waarvoor 80 procent van de KBC-klanten kiest, wordt 30 procent duurder en zal dan 3,25 euro per maand kosten. Voor klanten tot 24 jaar blijft die formule gratis. Bij de aankondiging wees de bank-verzekeraar erop dat de vorige prijsverhoging al dateert van september 2019 (toen van 2 naar 2,5 euro per maand), en dat het tarief daarvoor vijf jaar onveranderd was gebleven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen